Local

Judetul, inghitit de ape – FOTO, VIDEO

Publicat: 30 iun. 2010

@ Sute de persoane au fost evacuate ieri din calea furiei apelor, in mai multe localitati din judet instituindu-se starea de alerta @ Prefectul judetului a emis un ordin de evacuare pentru sase localitati din judet, toate afectate de revarsarea raului Siret @ Ore bune s-a lucrat la suprainaltarea digurilor si la evacuarea persoanelor acolo unde era cazul @ „Daca faceau digurile la timp nu se ajungea la situatia asta. Asa au facut si in urma cu doi ani, cand au mai fost inundatii, si iata unde s-a ajuns”, a spus un localnic nemultumit

Sute de oameni risca sa ramana fara locuinte dupa ce viitura le ameninta casele. De cateva zile, natura s-a dezlantuit in toata tara, iar de urgia apelor nu a scapat nici judetul Iasi. Deja viitura a lasat fara agoniseala de o viata numeroase familii si a produs si prima victima, dupa ce un barbat din comuna Belcesti, in varsta de 73 ani, a fost luat de ape. Zone intregi din judet au fost acoperite de ape. Viitura nu a iertat nimic in cale, sute de gospodarii fiind inundate de apele involburate care au iesit din matca. Ziua de ieri a fost si mai grea pentru locuitorii din judet, dupa ce apele s-au umflat si mai mult, iar riscul ca o noua inundatie sa loveasca a facut ca localnicii din comunele deja afectate sa nu mai poata inchide un ochi. Unii se rugau la Dumnezeu pentru ca apa sa-i ocoleasca, ca povestea din urma cu doi ani, cand inundatiile au lovit judetul, sa nu se mai repete.

Evacuare de urgenta

Situatia s-a complicat aseara, dupa ce autoritatile au emis ordinul de evacuare pentru sase localitati din judet, comunele Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Rachiteni, Mircesti, Mogosesti-Siret si municipiul Pascani fiind cuprinse de aceasta avertizare. La ora 18.00, prefectul judetului a emis ordinul de evacuare, dupa ce alerta de cod rosu pentru raul Siret a fost mentinuta de hidrologi. Una din cele mai grave probleme era la Pascani, acolo unde raul s-a umflat peste masura, ajungand aproape de podul rutier de la intrarea in localitate. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi au lucrat ore bune la suprainaltarea digului de aparare, cu mii de saci de nisip. Pompierii au lucrat la consolidarea si suprainaltarea digurilor de pe raul Siret si pentru apararea altor localitati din bazinul Siretului. Aseara, in jurul orei 24.00, apa ajunsese foarte aproape de pod, insa podul nu era inchis circulatiei rutiere.

In asteptarea viiturii

Cei mai nelinistiti ieseni erau cei din comuna Lespezi. Estimarile hidrologice aratau ca pe raza comunei se va inregistra varful viituri. Practic, in cursul diminetii de astazi, apele Siretului ar trebui sa inunde comuna, viitura formandu-se din debitul cumulat si de pe raul Suceava. Debitul maxim in sectiunea Lespezi ar fi trebuit sa fie unul de aproximativ 2.000 metri cubi pe secunda, debit comparabil cu cel din 2008, cand apele Siretului au lovit cu un debit de 2.400 metri cubi pe secunda. Aseara, dupa ce a fost emis ordinul de evacuare, in case mai ramasesera doar barbatii. Femeile, copiii, batranii au fost mutati, fie la scoala din localitate, fie pe la rude sau prieteni. „Debitul actual s-ar putea apropia de debitul de acum doi ani pe care l-a avut raul in localitate. In decursul anului trecut, din cauza lucrarilor de indiguire a fost deviat Siretul din zona inundabila de data trecuta, s-a adancit albia raului cu aproximativ 7-8 metri, s-au facut niste canale colectoare si un dig protector, s-a excavat foarte mult balast, am protejat zona inundabila prin lucrarile facute. Sunt optimist, nu cred ca va veni o asemenea cantitate de apa”, a spus Ioan Lazar, primarul comunei Lespezi.

Oi carate cu salupa

O situatie mai aparte s-a petrecut in comuna Stolniceni-Prajescu. Aici, apa a surprins in plin camp peste 600 de ovine. Angajatii Politiei de Frontiera si cei ai ISU au transportat oile cu salupa din locul unde au fost surprinse de viitura pana intr-o zona mai ferita. Si la Stolniceni-Prajescu situatia era critica, pentru ca apa continua sa creasca din minut in minut si sa intre usor in sat. Unii localnici nu s-au aratat prea incantati de inedita operatiune de salvare. O parte a celor prezenti sustineau ca daca se lucra la timp la indiguirea zonei, nu s-ar fi ajuns din nou la inundatii. „Daca faceau digurile la timp nu se ajungea la situatia asta. Asa au facut si in urma cu doi ani, cand au mai fost inundatii, si iata unde s-a ajuns”, a spus un localnic nemultumit. Starea de alerta se mentine in continuare, riscul de inundatii majore persistand si astazi.

Comentarii
 • Sală de sport de 600.000 € în satul lui Boc
  Premierul Emil Boc uită de criză şi risipeşte banii atunci când vine vorba de satul său natal Răchiţele, judeţul Cluj. Nu mai puţin de 2,4 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro) vor fi alocaţi construcţiei unei săli de sport.

  Printr-o decizie a guvernului, satul natal al premierului Emil Boc va beneficia de sumele necesare construcţiei unei săli de sport moderne, cu teren de handbal şi cu 150 de locuri în tribune. Suma totală a proiectului, de a cărui realizare se va ocupa o firmă din Baia Mare, va fi de 2.423.163 de lei, aproximativ 600.000 de euro.

  Aceştia nu sunt singurii bani pe care premierul îi direcţionează către comuna lui natală, care va mai beneficia şi de 800.000 de lei, cam 190.000 de euro, pentru refacerea Casei de Cultură şi a Dispensarului din localitate.

 • Sală de sport în localitatea natală a mamei Elenei Udrea

  În urmă cu o lună, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a anunţat prin vocea directorului general Ana Maria Topoliceanu că va construi trei noi săli de sport în judeţul Suceava. Construcţiile urmează să deservească atât elevii localităţilor Milişăuţi, Bosanci, cât şi pe cei din Mălini, comuna natală a mamei ministrului Elena Udrea. Cele trei investiţii depăşesc fiecare 2,5 milioane de lei. Zilele trecute, aceeaşi Maria Topoliceanu a anunţat că structura pe care o conduce a organizat licitaţiile pentru construcţia celor trei săli de sport, însă a sistat finanţarea proiectului în contextul crizei economice.
  „Este o problemă care pe mine mă îngrijorează, de aceea facem o analiză punctuală cu primarii. Am făcut săli de sport, iar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător. Vreau să cred că nu se fac nunţi în sălile de sport din judeţul Suceava”, a spus dl Flutur.

 • «Moștenirea» lăsată de Blaga lui Udrea. Contracte de zeci de milioane de euro, atribuite de Ministerul Dezvoltării în campania electorală din 2009.
  Câteva exemple edificatoare în acest sens sunt următoarele: contractul privind construcţia unui bazin de înot olimpic, la Târgu Mureş, în valoare de 7.175.000 euro (contract semnat pe 30 aprilie 2010), dar şi a unui bazin de înot pentru polo, la Mircurea Ciuc, pentru care Ministerul Dezvoltării a alocat 4.850.000 euro, la data de 24 aprilie 2010. Prioritate a fost considerată şi construcţia unui patinoar artificial în comuna Carta, judeţul Harghita, pentru care s-a semnat un contract finanţat de stat cu suma de 2.350.000 euro, la data de 4 martie 2010. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, fără anunţ de participare la licitaţie.Recent, mai precis pe 30 aprilie 2010, ministerul condus de Elena Udrea a alocat un milion de euro pentru construcţia unei săli de sport la Clinceni, judeţul Ilfov.

Adauga un comentariu