National

Judeţul Satu Mare, afectat de vremea instabilă. 150 de persoane au fost evacuate după ce s-a emis Cod Roşu de inundaţii – VIDEO

Publicat: 13 mai 2021
Astăzi, mai multe localități din județul Satu-Mare au fost afectate de inundații în ultimele ore. În jur de 150 de persoane au fost evacuate, iar trei case și un pod s-au prăbușit de la ploile abundente

Vreme deosebit de rea a fost anunţată încă de ieri, 12 mai 2021, în România, de către Administraţia Naţională de Meteorologie. Astfel, astăzi, mai multe localități din județul Satu-Mare au fost afectate de inundații în ultimele ore. În jur de 150 de persoane au fost evacuate, iar trei case și un pod s-au prăbușit de la ploile abundente.

Localitatea Rătești a fost inundată în urma unei viituri produsă în această dimineață. Forţele de intervenţie au intervenit de urgență pentru evacuarea mai multor cetăţeni și pentru scoaterea apei din gospodării.

”În acest moment avem informații că aproximativ 100 de locuințe au fost afectate de inundații, începând cu această dimineață de la ora 04:00. Cei care se aflau în aceste locuințe au fost evacuați. S-au înregistrat pagube numai și numai materiale, iar apa este în scădere. Pe lângă comună Rătești mai este încă o comună afectată, comună Socond, unde mă aflu eu acum. Există oameni evacuați și aici, dar lucrurile sunt evacuați și aici. Oamenii sunt în grija primăriei. Sperăm ca oamenii să poată să revină la casele lor, iar ulterior urmează să fie evaluate toate pagubele”, a declarat Altfatter Tamaş, prefect Satu-Mare, în direct la Antena 3.

150 de persoane adăpostite la un cămin cultural, după ce casele lor au fost inundate

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență din Satu Mare, în total au fost evacuate circa 150 de persoane. Acestea au fost adăpostite la un cămin cultural până când vremea se va stabiliza şi pompierii vor scoate apa din casele lor.

Bilanțul evenimentelor, anunțat de ISU Satu Mare

”La ora 01:11 – au intervenit 10 subofițeri cu o autospecială de primă intervenție și comandă, 2 motopompe de capacitate mare și o barcă pneumatică pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate în localitatea Stâna.

La ora 01:19 – pompierii voluntari au intervenit în localitatea Socond la un pod provizoriu distrus de viitură. La ora 05:02 – 1 ofițer și 5 subofițeri au intervenit cu două autospeciale de primă intervenție și comandă dotate cu o motopompă de capacitate mare, la Hurezu Mare (pompierii au evacuat 3 copii, 4 Adulți, un câine și o pisică) aproximativ 20 de case inundate.

La ora 06:00: intervenție la Rătești, 2 ofițeri și 16 subofițeri cu două motopompe remarcabile, o autospecială de prima intervenție și comanda și un autocamion de intervenție”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Satu-Mare.

Trei case s-au prăbușit în urma viiturilor

Primarul comunei Beltiug, județul Satu Mare, a avut o intervenţie în direct la postul de televiziune Antena 3 unde a făcut precizări de ultima oră cu privire la situația inundațiilor din zona sa.

”Au fost câteva familii evacuate. Acestea au fost adăpostite la căminul cultural unde au primit apă și mâncare și li s-au oferit toate condițiile necesare. (…) O comisie va evalua pagubele în urma inundațiilor. Până acum trei case s-au prăbușit”, a declarat Ioan Gurzău, primar Beltiug.

ANM a transmis Cod Roșu de inundații

În cursul zilei de astăzi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o serie de avertizări de inundații, printre care și un Cod Roșu.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare”, se arată într-un comunicat de presă.

Adauga un comentariu