Secretele istoriei

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, nu se va preda. Eliberarea lui Chelsea Manning nu va avea loc imediat

Publicat: 19 ian. 2017

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, nu se va preda in pofida promisiunii sale de a face acest lucru in cazul in care Chelseei Manning, fost analist de informatii al armatei americane, i se va garanta clementa, informeaza The Independent.

In cadrul unei postari facute pe platforma de socializare Twitter, Julian Assange a promis ca daca Barack Obama va garanta gratierea lui Chelsea Manning, se va preda si va accepta sa mearga in SUA pentru a fi judecat de instanta americana.

In ultimele sale ore ca presedinte in functie al SUA, Obama l-a gratiat pe Manning, care fusese inchis pentru furnizarea unor documente secrete catre Wikileaks.

Desi initial Assange parea sa sugereze faptul ca promisiunea sa va fi dusa la bun sfarsit, in cele din urma acesta nu va parasi ambasada Ecuadorului din Londra, unde se se afla din vara anului 2012.

Angajamentul de a accepta extradarea in SUA era bazat pe eliberarea imediata, a declarat presei avocatul fondatorului Wikileaks. Manning nu va fi eliberat pana in luna mai, pentru exercitarea unei perioade standard de 120 de zile de tranzitie, care ofera persoanelor timp sa se pregateasca si sa-si gaseasca o noua locuinta in care sa stea dupa sunt eliberati din inchisoare.

”Julian Assange saluta anuntul prin care se comunica faptul ca sentinta lui Manning va fi redusa si aceasta va fi eliberata in luna mai, dar acest fapt nu coincide asteptarilor sale. Assange a solicitat ca Chelsea Manning sa fie gratiata imediat”, a declarat avocatul fondatorului Wikileaks.

Presedintele in functie Barack Obama a comutat pedeapsa soldatului Chelsea Manning, condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru furnizarea de documente secrete catre WikiLeaks. Manning, care la momentul savarsirii faptelor era barbat, a declarat ca a fost diagnosticat in 2013 cu disforie de gen si un judecator din Kansas i-a aprobat fostului analist de informatii al armatei cererea de a-si schimba numele in Chelsea Elizabeth Manning.loading...

Adauga un comentariu