News Flash:

Jumatate din populatia judetului, la limita saraciei

7 Ianuarie 2010
778 Vizualizari | 0 Comentarii
Numarul iesenilor care traiesc la limita saraciei este in crestere
• Aproape jumatate din ieseni traiesc la limita saraciei, neavand nici macar posibilitatea de a-si plati caldura in locuinte • Pentru ajutoarele de incalzire au fost depuse peste 130 mii de dosare prin care iesenii arata ca nu pot trece de aceasta iarna • In spatele celor 130 mii de dosare se pot ascunde aproape 400 mii de ieseni, aproape jumatate din populatia judetului Iasi

Aproape jumatate dintre ieseni traiesc la limita saraciei, neavand nici macar posibilitatea de a-si plati caldura in locuinte. Datele oferite de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Iasi contureaza o imagine sumbra: iesenii nu pot trece de iarna aceasta fara ajutor din partea statului. Ultimele date prezentate de reprezentantii institutiei arata ca pentru ajutoarele de incalzire pe lemne s-au depus peste o suta mii de dosare, fiecare dosar reprezentand o familie. Un calcul simplu, conform datelor ultimului recensamant in judetul Iasi, arata ca, in conditiile in care o familie are 3,2 membri, in spatele celor o suta mii de dosare se pot afla 320 mii ieseni. Acestora li se mai adauga alte 16 mii dosare depuse pentru acordarea ajutorului de incalzire centralizat si alte 15 mii dosare pentru incalzirea cu gaz natural. Un total de circa 131 mii de dosare, ce inglobeaza jumatate din populatia judetului Iasi.

Datele prezentate de catre Agentie mai scot la iveala faptul ca salariatii ieseni lucreaza mai mult pe ochi frumosi, veniturile salariale fiind la limita mizeriei. Datele Casei Judetene de Pensii arata ca peste 30 mii de salariati ieseni au salarii lunare ce nu trec de 600 lei, echivalentul costului intretinerii unui apartament intr-o singura luna de iarna. Mai mult, cifrele arata ca numarul celor care de abia castiga 500 - 600 lei este in continua crestere. La sfarsitul anului 2007, numarul celor care castigau cateva sute lei varia in jurul a 25 mii de ieseni. De asemenea, la sfarsitul anului 2009, aproape 50 mii de ieseni aveau un salariu lunar cuprins intre 600 si o mie lei. Acestora li se adauga alte aproximativ 180 mii de pensionari, ce primesc o pensie medie lunara de 715 lei si alte 22 mii de someri care abia isi duc zilele cu indemnizatia de somaj pe care o primesc.

Vin banii
Banii pentru aceste ajutoare vor fi virati in cursul saptamanii viitoare primariilor din judet. "Avand in vedere distinctia facuta intre ajutorul pentru incalzirea cu lemne si cea termica in sistem centralizat sau pe gaze naturale, Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale a virat Agentiei Iasi sumele reprezentand prima transa a ajutoarelor pentru incalzirea cu lemne. La inceputul saptamanii viitoare, aceste sume vor fi virate primariilor din judet. Sumele pentru celelalte doua transe, reprezentand ajutoarele pentru incalzire cu gaze sau sistemul centralizat vor fi virate pana la sfarsitul lunii ianuarie", a declarat Andrei Buiceag, directorul coordonator adjunct al Agentiei pentru Prestatii Sociale Iasi. Reprezentantii institutiei asigura iesenii ca exista destui bani la bugetul statului pentru a fi acordate in continuare aceste forme de ajutor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vin banii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4653 (s) | 24 queries | Mysql time :0.357320 (s)