Eveniment-Social

Justitia a anulat privatizarea

Publicat: 22 oct. 2000

•Cehii au pierdut Tepro •Curtea Suprema a respins recursul FPS •Zelezarny Veseli nu s-a aparat •Cehii ar putea plati daune de sase milioane de dolari •Sentinta este definitiva

Curtea Suprema de Justitie a respins, vineri, recursul inaintat de FPS impotriva hotararii de anulare a contractului de vanzare a societatii Tepro, decizie pronuntata de Curtea de Apel Iasi, in urma cu doua luni. Sentinta Curtii Supreme de Justitie a ramas definitiva. O a doua actiune, avand ca obiect tot societatea ieseana, a ramas in pronuntare. Cealalta actiune era inaintata de Fondul Proprietatii de Stat si solicita rezolutiunea contractului de privatizare a societatii iesene, pentru nerespectarea conditiilor contractuale.

Cehul nu a adus probe suplimentare si nu s-a aparat impotriva hotararii instantei iesene, afirma surse din cadrul FPS Iasi. Recursul a fost inaintat de FPS imediat dupa pronuntarea sentintei. Actiunea de anulare a contractului de privatizare a fost depusa de sindicatul condus, la vremea respectiva, de liderul Virgil Sahleanu, asasinat pe 16 septembrie, si era indreptata impotriva FPS, a firmei Zelezarny Veseli si a societatii iesene Tepro. In acest moment, contractul este nul, iar FPS ar urma sa inceapa procedurile de recapatare a actiunilor detinute la Tepro in urma cu doi ani. Cel de-al doilea proces, avand ca obiect de disputa firma Tepro, a fost intentat de FPS societatii cehe Zelezarny Veseli si viza rezolutiunea contractului de privatizare incheiat in urma cu doi ani. In instanta, cehii au solicitat o amanare pentru a pregati probele necesare la dosar, afirma sursele citate. Instanta, insa, a refuzat sa mai acorde inca un termen paratilor, iar decizia finala in acest caz va fi anuntata cel mai tarziu saptamana viitoare. Directorul FPS Iasi, Ioana Dornescu, sustine ca FPS va porni imediat celelalte actiuni in justitie, prin care sa ceara despagubiri firmei Zelezarny Veseli. „Am fi preferat rezolutiunea contractului, pentru ca aceasta ne da posibilitatea sa anulam privatizarea fara sa platim daune, ba chiar putem sa cerem noi daune celeilalte parti”, a precizat Ioana Dornescu. Aceasta afirma ca FPS va putea, totusi, cere daune in valoare de aproximativ sase milioane de dolari investitorului ceh. „Daunele minime vor fi calculate in functie de activul net contabil al societatii la privatizare si activul net contabil de acum”, a adaugat Ioana Dornescu.

Muncitorii cred ca FPS ii incurca

Sindicatul muncitorilor de la Tepro a considerat actiunea FPS ca fiind nefondata, pe motiv ca ar incerca sa aplice doua sanctiuni in cazul aceluiasi act juridic. Salariatii afirma ca FPS incearca sa creeze o aparare care, dupa ce ar primi autoritatea de lucru judecat din partea Curtii Supreme de Justitie, sa fie folosit de Fond si in cazul altor contracte. Sindicalistii considera ca sustinerea FPS din actiunea de recurs nu se refera la motivarea deciziei de anulare a contractului de privatizare, ci este doar o critica a unui act legislativ, Ordonanta 48, care nu a fost respectata la data incheierii contractului. Ordonanta in cauza cerea ca in contractul de privatizare sa fie precizat daca firma cumparatoare se obliga sa mentina o perioada de timp un anumit numar de angajati, sau daca va efectua disponibilizari. Nerespectarea ordonantei a fost descoperita de Corpul de Control al Guvernului, in martie anul trecut. In sustinerea recursului, FPS motiva ca „legea nu a avut ca scop, si nici FPS nu putea impune investitorului strain, in calitatea sa de viitor proprietar al societatii vandute, sa mentina schema organizatorica, impiedicandu-l, totodata, sa-si desfasoare activitatea la eficienta dorita de noul proprietar”. FPS a mai motivat in recurs ca obligarea Zelezarny Veseli sa mentina personalul era o ingradire a dreptului sau de proprietate. Salariatii afirma ca FPS a incercat astfel sa mute interesul Curtii Supreme de la recursul impotriva unei hotarari de fond catre interpretarea unui text legislativ, ceea ce este doar de competenta Curtii Constitutionale. Salariatii mai afirma ca „nu se pot aplica doua sanctiuni unui act juridic (nulitatea si rezolutiunea), iar rezolutiunea, ca sanctiune pentru neindeplinirea culpabila a obligatiilor, poate fi folosita in justitie abia dupa ultimul termen scadent pentru indeplinirea obligatiilor contractuale”.
Mihai URSUloading...

Adauga un comentariu