Local

Justitia nu este oarba pentru toti

Publicat: 03 apr. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:11438;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Dosare cuprinzand verdicte aberante ale justitiei romane au ajuns in atentia organizatiilor internationale pentru respectarea drepturilor omului.

Dosarul privitor la aberatiile justitiei are toate sansele sa se transforme intr-un foileton, unde personajele principale – politisti, procurori, judecatori – se regasesc permanent. Celelalte personaje care apar sporadic au doar rolul de victima, rol pe care il dobandesc cu sau fara voia lor.

„Eu cu mana mea te leg si te bag la puscarie!”

Un caz de aceasta factura il are protagonist pe Toma Grasu din comuna Horlesti, judetul Iasi, casatorit, tata a doi copii minori, acuzat si condamnat la sapte ani de puscarie pentru vatamare corporala grava. Acuzatul sustine ca este nevinovat, aducand in apararea sa o serie de probe si marturii ale martorilor care au asistat la incidentul care a condus la condamnarea sa. „Mihai Porfir, lucratorul de politie din satul parintilor mei, ma chema de fiecare data cand veneam prin sat si imi cerea alimente, amenintandu-ma ca daca nu le aduceam ma leaga cu mana lui si ma duce la puscarie. A pus in mai multe randuri diversi batausi din sat sa ma bata. Avea ciuda pe mine nu stiu din ce motive, dar era hotarat sa ma vada la arest. In ziua de 23 iunie 1996 eram in bar, unde consumam un pahar cu vin. Am auzit scandal si cand am iesit afara sa vad ce se intampla, cei din jur mi-au zis ca fratii Beta l-au batut pe Costica Scrija, un consatean de-al lor”, declara Toma Grasu.

„Eu si cu fratele meu l-am batut pe Costica”

Marturia acuzatului este intarita si de Gheorghe Beta: „Eu l-am lovit cu piciorul … Fratele meu l-a lovit si el de mai multe ori cu picioarele. Declar ca Toma Grasu a intrat in bar cand noi am plecat sa il batem pe Costica Scrija”. O declaratie asemanatoare a dat si Petru Beta: „Eu cu fratele meu l-am batut pe Costica Scrija. Grasu nu a participat la altercatie si nici nu ar fi avut motiv sa se bage in belea”. Declaratiile altor martori corespund cu cele afirmate de principalii protagonisti ai incidentului. Cu toate acestea, in urma procesului, prin sentinta penala nr. 3690/ 11 noiembrie 1997, Toma Grasu a fost condamnat la 7 ani inchisoare. Apelul declarat de el – 237/ 17 martie 1998 a fost respins ca fiind nefondat. Simtindu-se frustrat de drepturile sale de a fi liber si de faptul ca a fost condamnat pe nedrept, Toma Grasu s-a adresat in ultima instanta Societatii Civile pentru Apararea Drepturilor Omului (SIRDO), cerand monitorizarea cazului sau.

Concluziile SIRDO: drepturile individuale ale omului au fost incalcate

Concluziile la care a ajuns SIRDO sunt destul de edificatoare. „Din probele administrate rezulta ca instanta de fond nu a avut nici un temei de fapt si de drept pentru a retine in sarcina lui Toma Grasu infractiunea pentru care acesta a fost condamnat; din toate probele rezulta cu puterea evidentei, ca la savarsirea infractiunii nu a participat si Toma Grasu; se considera ca instanta a trecut cu prea mare usurinta peste apararile condamnatului si nu a exercitat un rol mai activ pentru a verifica cu mai multa atentie aceste aparari si a pune in opera prezumtia de nevinovatie; la cele aratate se mai poate adauga si lipsa de rigoare in indeplinirea corecta si legala a tuturor actelor procedurale, existand sedinte care nu poarta semnatura presedintelui de complet. Acestea fiind concluziile, consideram ca au fost flagrant incalcate urmatoarele drepturi individuale: dreptul la aparare; incalcarea prezumtiei de nevinovatie; pronuntarea unei hotarari judecatoresti nefondate. Din aceste motive noi vom lua toate masurile legale referitoare la acest caz pentru a se intra in legalitate si pentru a obliga anumite institutii ale statului sa respecte drepturile individuale ale cetatenilor”.

Ajuns dupa gratii pentru ca a refuzat sa consume vin cu apa din pahare murdare

Un caz unde o victima ajunge inculpat, din cauza membrilor unei patrule de politie, este al apatritului Petrica Ailenei, figura foarte cunoscuta in Iasi pentru modul in care isi pierde timpul si anturajul pe care il are. El a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Din aceste motive a fost arestat preventiv timp de cinci luni si trimis in judecata in stare de libertate. „In seara de 6 februarie 1999 am intrat in barul Domoval cu un prieten, pentru a consuma un pahar cu vin. Vazand modul in care am fost servit, am refuzat comanda spunand barmanitei ca eu nu beau vin cu apa din pahare nespalate. Aceasta afirmatie a mea a infuriat-o foarte tare si m-a lovit cu tava in cap. De aici a inceput o cearta iar eu am plecat, incercand sa ajung la un nepot de al meu. Pe drum am observat ca nu mai am ochelarii, asa ca m-am dus inapoi la bar sa ii recuperez. Odata ajuns acolo, am fost arestat de o patrula de politie alcatuita din plt. Paul Luca, plt. maj. Aurel Barzoi, plt. Constantin Tanase si soldat Adrian Sava. M-au bagat in bar unde au inceput sa ma loveasca pentru ca m-am luat de barmanite. Dupa aceea m-au dus la arestul politiei, unde vazand in ce stare eram, cei de acolo nu m-au primit, sugerand patrulei sa ma duca mai intai la un doctor sa ma xcarpeascax.”

Cinci politisti batuti de „o jumatate de om”

Dupa cinci luni de arest si audieri, Petrica Ailenei este trimis in judecata in stare de libertate la interventiile avocatului SIRDO. La aceasta organizatie victima a apelat acuzand politia de incalcarea drepturilor sale civile si aducand in acest sens un certificat medico-legal, eliberat la o saptamana dupa ce a fost arestat. Concluziile SIRDO sunt si de aceasta data foarte clare: „Acuzatiile nu pot fi reale. In sala de sedinte, de exemplu, s-a creat un moment hilar, cand toate cele cinci parti vatamate – barbati voinici si inalti – s-au aliat impotriva xinfractoruluix – un barbat sub 1,70 m inaltime, slabut de cca 60-65 kg si in varsta de 50 de ani. Se pune intrebarea fireasca, cum de un asemenea om putea sa agreseze si sa bata cinci oameni in mod vadit mai puternici si mai tineri decat el ? In acest caz consideram ca este vorba de incalcarea dreptului la aparare al victimei, cercetare abuziva si arestare nelegala. Vom incerca o rezolvare a cazului folosindu-ne de toate mijloacele de care dispunem ca aparatori ai drepturilor omului.”
Daca se va reusi sau nu solutionarea cat mai justa a acestor cazuri, ramane de vazut. Grav este insa faptul ca din ce in ce mai multe plangeri de acest gen se inregistreaza impotriva celor care ar trebui de drept sa asigure linistea si protectia cetatenilor.
Daniel Simionescu

Comentarii
Adauga un comentariu