National

Justitiarul din cartierul Dacia

Publicat: 23 ian. 2000

•Marian Ciornei este, probabil, singurul roman care are un „ziar personal” •Ziarul este trimis tuturor publicatiilor, inclusiv postului de radio BBC •”Scriu cand am ceva de scris, cu toate ca stiu ca glasul meu este glasul neputintei”, spune ineditul jurnalist, hotarat sa continue redactarea ziarului

Marian Ciornei este un personaj original, probabil singurul din tara care editeaza un „ziar personal”, expresia apartinandu-i. Acest ziar apare o data pe luna, este dactilografiat la un rand jumatate pe pagini A4 si expediat presei scrise, audio si vizuale, inclusiv postului englez de radio BBC. In cele 5-6 pagini, autorul isi expune punctele de vedere mai ales in legatura cu situatia actuala politica si economica a tarii.

Marian Ciornei are 46 de ani, a lucrat 14 ani la Tehnoton apoi, nemultumit de salarizare, a parasit intreprinderea lucrand pe la diversi patroni, in prezent fiind liber profesionist. „Am transformat o camera din apartament in atelier mecanic si reusesc sa ma descurc cu banii pe care-i castig”. Originalul autor al „ziarului personal” isi motiveaza initiativa: „Sunt revoltat de tot ce se intampla. La inceput ma luam de clica de nomenclaturisti care voiau sa se imbogateasca. Cand vad atatea lucruri care se intampla in jur, pun mana pe pix si scriu. Am incercat sa pun pe hartie niste idei ca sa schimb ceva in modul de a vedea lucrurile”. Din nefericire, eforturile sale nu sunt apreciate pe masura ideilor exprimate in paginile ziarului sau.

„Cand a venit la conducere bolsevicul de Ion Iliescu, m-am lamurit”

Ciornei considera ca este de datoria lui sa critice cu asprime indiferenta parlamentarilor, incompetenta multora dintre functionarii publici, hotia, coruptia, abuzul, santajul si toate celelalte racile ale societatii. Demersurile sale nu sunt luate in serios. „Inainte de ’89 trimiteam scrisori la CC al PCR, in care criticam anumite stari de lucruri de la noi. In urma scrisorilor, venea cate un activist de la partid si incerca sa ma prelucreze, sa-mi arate ca lucrurile stau altfel. Dupa ’89 am asteptat o schimbare in bine. Cand am vazut insa ca a venit la conducere bolsevicul de Ion Iliescu, m-am lamurit.

Il dispretuiesc. Am mai sperat apoi in Emil Constantinescu. M-am lamurit si cu asta! Am fost candva simpatizantul lui Radu Cimpeanu dar m-a dezamagit. Si-atunci, m-am gandit macar sa-mi vars necazurile scriind un ziar personal. Unii m-au trimis la un psihiatru, probabil pentru ca au vazut ca sunt foarte caustic si nu ma impac cu mizeria din tara. Numai BBC-ul mi-a raspuns pe post, iar acum „Ziua de Iasi” imi acorda atentie”.

Specialist in domeniul sau, Marian Ciornei a incercat si cateva inventii; se mandreste in special cu o motoreta electrica al carei acumulator se incarca la priza. Nimeni nu i-a luat in seama inventia, cu toate ca, dupa spusele sale, prin aplicarea acesteia la parcul de autovehicule cu tractiune electrica de la RATC s-ar reduce pierderile de energie electrica. Faptul ca n-a fost niciodata casatorit si nici nu are copii ii permite sa-si foloseasca timpul, spune el, pentru realizarea ziarului personal.

„Marea majoritate a preotilor nu-si inteleg menirea, drept pentru care mesajul bisericii nu este coerent”

In textele sale, in urma cunoasterii realitatilor la zi, Marian Ciornei abordeaza tot felul de subiecte. Are chiar si cateva idei referitoare la biserica ortodoxa. „Cred ca exista Dumnezeu, dar, din punctul meu de vedere, simpla credinta nu ajunge; eu vad problema mult mai complexa. A fi credincios si crestin inseamna a-l avea pe Iisus ca model. Trebuie sa gandim si sa ne comportam ca el. Marea majoritate a preotilor nu-si inteleg menirea, drept pentru care mesajul bisericii nu este coerent. Oamenii vin la biserica, se inchina, aprind lumanari si dupa ce ies, fac tot felul de magarii”.

Duritatea afirmatiilor sale se bazeaza atat pe o amara experienta de viata, cat si pe studierea atenta a realitatilor din jur. In opinia sa, „cauza saraciei este jaful, o boala a societatii romanesti”. Atat timp cat lucrurile nu se vor schimba in bine, Marian Ciornei este hotarat sa continue redactarea ziarului sau personal. „Scriu cand am ceva de scris, cu toate ca stiu ca glasul meu este glasul neputintei”.loading...

Adauga un comentariu