National

Kanal D, amendat de CNA cu 15.000 de lei

Publicat: 03 apr. 2012
1
CNA a amendat Kanal D cu 15.000 lei, pentru emisiunea „Ochii din umbra” din 18 decembrie, in care a fost afectata imaginea unei firme de taxi, iar publicul a fost dezinformat din cauza ca imaginile erau prezentate ca si cum ar fi fost filmate cu camera ascunsa, fara ca acest lucru sa fie adevarat.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de astazi, emisiunea „Ochii din umbra”, difuzata pe 18 decembrie. In emisiune a fost prezentat cazul unui taximetrist cu un caracter reprobabil, cu o conduita morala discutabila si care savarseste fapte ce contravin legii. El a fost filmat cu camera ascunsa timp de cateva zile pentru a se dovedi ca intr-adevar comite aceste fapte. In emisiune au fost difuzate si imagini cu masina acestuia, pe care, in cateva randuri, s-a putut vedea un numar de telefon al unei companii de taxi.
In urma difuzarii emisiunii, CNA a primit o reclamatie de la societatea Eurostil Taxi, care a precizat ca imaginea sa a fost prejudiciata de emisiunea „Ochii din umbra”.
Potrivit reprezentantului Kanal D la CNA, Catalin Baleanu, in emisiune nu au fost aduse prejudicii companiei de taxi. „Nu a fost mentionat nici macar o data numele firmei. Suprafata taxiului a fost blurata, iar masina a fost filmata numai de la distanta. Numarul de telefon al companiei (imprimat pe masina, n.r.) s-a observat pentru foarte scurt timp”, a spus Catalin Baleanu.
El a precizat ca taximetristul filmat are un contract incheiat cu Kanal D si a spus ca autoturismul ii apartine. Totodata, Baleanu a spus ca postul Kanal D a cerut, pe crawl, scuze firmei de taxi.
Pe de alta parte, membrii CNA au considerat ca numarul de telefon prezent pe masina de taxi poate fi retinut de telespectatori si poate prejudicia imaginea companiei de taxi.
Totodata, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca, pe toata durata acestui episod, a aparut simbolul camerei ascunse, desi nu era nimic filmat cu camera ascunsa. Ea a spus ca in emisiune nu s-a respectat legislatia audiovizualului privind folosirea imaginilor filmate cu camera ascunsa. „Nu numai ca ati incalcat dreptul la imagine al societatii de taxi, ci ati inselat publicul pentru ca ati aratat ca este o filmare cu camera ascunsa, desi nu era. S-a indus parerea ca lucrurile prezentate sunt reale”, a spus Iorga. Ea a facut referire si la problemele de limbaj din emisiune, care incalca legislatia audiovizualului privind protectia minorilor.
In schimb, Catalin Baleanu a spus ca personajele si intamplarile prezentate in emisiune sunt fictive, iar acest lucru este precizat pe un carton prezentat in emisiune.
Totusi, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus: „Aspectul legii pentru ei este irelevant. Au crezut ca daca sunt o televiziune pot sa faca ce vor. Trebuie sa respecte legea”.
Comentarii
  • Televiziunile noastre s-au otevizat. Au luat exemplu lui Dan Diaconescu si terfelesc cum vor pe cine vor si cand vor.doar pentru audienta. Ar trebui amendate drastic ori de cate ori calca intimitatea oamenilor pentru castigul lor.

Adauga un comentariu