Sporturi

Karate-ul romanesc este in doliu: Pavel Vancea s-a sinucis

Publicat: 27 ian. 2012

Fostul campion mondial de karate tradiţional Pavel Vancea, în prezent antrenor secund al naţionalei de karate tradiţional şi preşedinte al clubului UAMT Universitatea Agora Oradea, a murit, vineri, el fiind găsit spanzurat în fantana din curtea locuinţei sale.

Corpul neînsufleţit al lui Pavel Vancea a fost găsit, vineri, de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.

„Astăzi (vineri – n.r.), în jurul orei 10.00, am fost solicitaţi sa intervenim pentru scoaterea unui corp neînsufleţit dintr-o fantană din localitatea Săldăbagiu de Munte”, a declarat locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.

Directorul Clubului Sportiv „Crişul” Oradea, Ionel Bungău, consideră moartea sportivului o „mare pierdere pentru sportul bihorean”.

„E ultimul om la care mă aşteptam să apeleze la un asemenea gest. Sunt consternat. Il respectam şi de multe ori l-am dat exemplu la evenimentele publice. Era un copil cu suflet bun, optimist, dădea încredere şi celor din jur, nu ştiu ce a putut să-l ducă la acest gest extrem. Dar, ca şi sportiv, indiferent care ar fi fost problemele, nu ar fi trebuit să apeleze la aşa ceva. Pierdem un coleg şi un om respectat de toată lumea, un sportiv şi antrenor model pentru elevii săi”, a declarat Ionel Bungău, directorul CS „Crişul” Oradea.

Pavel Vancea avea 47 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Preşedinte al clubului UAMT Universitatea Agora Oradea, Vancea a fost şi antrenor secund al naţionalei de karate tradiţional al Romaniei cu care a participat, în 2011, la a XX-a ediţie a Campionatelor Europene de karate tradiţional pentru seniori şi juniori.

Totdată, Vancea a fost secretar al Asociaţiei judeţene de karate tradiţional, respectiv secretar al Asociaţiei judeţene „Sportul pentru toţi”.

Ca sportiv, Vancea a debutat în echipa de karate tradiţional a Romaniei în 1990, iar trei ani mai tarziu, în 1993, a devenit primul roman campion mondial de karate. In decursul anilor, sportivul şi-a adjudecat mai multe titluri europene, dar şi mondiale.loading...