Titlurile zilei

Kaufland România deschide un nou magazin în zona CUG din Iași! Terenul a fost cumpărat de la pușcăriașul Relu Fenechiu – FOTO

Publicat: 18 feb. 2022
Kaufland România deschide un nou magazin în zona CUG din Iași Terenul a fost cumpărat de la pușcăriașul Relu Fenechiu - FOTO
Relu Fenechiu a vândut terenul din CUG pentru construirea unui centru comercial Kaufland

Un nou magazin Kaufland urmează să fi inaugurat la Iași, în zona CUG, chiar lângă Centrul Expozițional Moldova. O mare parte din teren a fost achiziționată de la una dintre firmele controlate de Relu Fenechiu, fost deputat condamnat pentru fapte de corupție. Noul proiect va fi analizat în cadrul unei dezbateri publice

Un nou magazin Kaufland urmează să fie deschis în zona CUG din Municipiul Iași, chiar lângă ruinele fostului ”Fortus”. Terenul studiat are o suprafață de 1,7 hectare. Aproape un hectar a fost cumpărat în 2021 de la societatea Engineering and General Constructing SA, controlată de fostul deputat Relu Fenechiu, condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Inițial, amplasamentul menționat se afla sub sechestrul ANAF pentru recuperarea prejudiciilor aduse de fostul deputat.

Deși s-a semnat un antecontract în cursul anului trecut, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea centrului comercial a fost inițiat de firma lui Fenechiu. Este știut că marile companii finalizează tranzacțiile doar după ce Primăria Iași emite autorizația de construire. La final, Relu Fenechiu ar urma să primească nu mai puțin de 2 milioane de euro după ce, în ultimii ani, a cumpărat mai multe suprafețe mici de la diverși proprietari. Amplasamentul este identificat chiar lângă Centrul Expozițional Moldova cu acces spre șoseaua Nicolina ce face legătura cu comuna Ciurea. Cert este că apariția noului centru comercial va aglomera și mai tare zona. Deja, autoritățile se confruntă cu aglomerația provocată de numărul mare de TIR-uri staționate în zonă care blochează ore în șir circulația rutieră. Transportatorii de mărfuri așteaptă zilnic să prezinte documentele inspectorilor de la Vama Iași, cu punct de lucru tot în zona CUG.

Kaufland România deschide un nou magazin în Iași, după ce trece de consultarea publică

Recent, Primăria Iași a anunțat o sesiune de dezbateri publice la care pot participa ieșenii afectați direct de investiția Kaufland. Consultarea publică este programată la sediul instituției pe data de 8 martie 2022, începând cu ora 9:00. Conform PUZ, noul centrul comercial va avea un regim de înălțare demisol, parter și etaj. Procentul de ocupare a terenului este de 50%, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului nu poate depăși 1,8. Conform documentației, lucrările ar urma să fie executate într-un termen de maximum 3 ani de la obținerea autorizației de construire. Beneficiarul estimează că, după aprobarea proiectului în Consiliul Local, autorizația ar urma să fie eliberată în termen de 2 luni.

„Zona studiată are în componență terenuri având categoria de folosință asemănătoare cu cea propusă și nu sunt probleme de relaționare între funcțiuni. Zona prezintă o densitate medie din punct de vedere al construcțiilor existente, majoritatea fiind în stare bună din punct de vedere al serviciilor. Există spații verzi pe marginea drumului, precum și grădini de fațadă aferente proprietăților private. Zona studiată și vecinătățile ei nu prezintă riscuri naturale. Din punct de vedere estetic, zona este afectată pozitiv de perspectivele spre nord și est. Ca disfuncționalități, putem nota că zona are un caracter mixt, predominant industrial”, se arată în documentația PUZ.

Nu în ultimul rând, Kaufland a cumpărat la licitație și 6,4 hectare de teren de pe amplasamentul fostei fabrici ”Moldomobila”, de pe strada Bucium, nr. 34.

În zona CUG, și Lidl România vrea să inaugureze un nou centru comercial

Totodată, și Lidl România anunță investiții în Municipiul Iași, dar care vor afecta traficul din oraș. Compania ar urma să deschidă un nou magazin pe Aleea Tudor Neculai, nr. 50, unde vechiul proprietar a vrut să dezvolte un proiect de locuințe colective cu regim mare de înălțare, ce ajungea și la 11 etaje. Vecinii s-au opus acestui proiect, iar beneficiarul s-a reorientat. Pe data de 8 aprilie 2021 a fost înregistrată o promisiune de vânzare-cumpărare între părți. Contractul se referă la achiziționarea unei suprafețe de 9.000 de metri pătrați dintr-un total de aproape 2 hectare. La nici 10 metri de amplasament sunt construite mai multe blocuri cu regimul de înălțime P+4. În ultimii ani, zona CUG este extrem de greu de traversat, mai ales în timpul orelor de vârf.

Mai mult, Aleea Tudor Neculai înseamnă o singură bandă pe sens. De cele mai multe ori se circulă bară la bară. Chiar și așa, recent, arhitecții din cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) au avizat proiectul. În cazul Kaufland România rămâne de văzut dacă nu vor fi depuse obiecțiuni în ceea ce privește inaugurarea unui nou magazin în zona CUG din Municipiul Iași.
Adauga un comentariu