National

Kelemen: Credem in nevinovatia lui Markó Attila si suntem intru totul solidari cu el

Publicat: 17 apr. 2015
1

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat, vineri, ca pericolul renationalizarii este mai mare ca oricand in Romania si a transmis un mesaj de solidaritate cu deputatul Marko Attila, spunand ca Uniunea crede, in continuare, in nevinovatia acestuia.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la prezentarea raportului politic privind activitatea sa din ultimii patru ani in fruntea Uniunii, sustinut la Congresul UDMR, care se desfasoara la Cluj, ca Marko Attila si-a desfasurat activitatea ani la randul in interesul comunitatii maghiare.

„Am adoptat legi prin care am redobandit o parte considerabila a bunurilor care au apartinut comunitatii maghiare, de exemplu, padurile care au fost in proprietate colectiva si imobilele care au apartinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renationalizarii este mai mare ca oricand. Romania s-a angajat sa restituie in natura bunurile confiscate in timpul dictaturii comuniste, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, sa ofere compensatii banesti echitabile. Insa, momentan, constatam ca persoanele care au aplicat cu buna credinta legea, sunt pedepsite, iar in cazul comisiilor de restituire se aplica principiul culpabilitatii colective. Sa fie clar, credem in continuare in nevinovatia lui Markó Attila si suntem intru totul solidari cu el. Marko Attila si-a desfasurat activitatea ani la randul in interesul comunitatii maghiare”, a spus Kelemen.

Citeste si Marko Attila cere in instanta ridicarea sechestrului pus de DNA pe un teren

Potrivit acestuia, UDMR s-a angajat sa sprijine lupta impotriva coruptiei, „dar nu poate nicidecum asista la formularea unor acuzatii ticluite sub acest pretext”.

„Am obtinut dreptul de a folosi liber simbolurile noastre nationale, dar numarul persoanelor care vor sa ne priveze intr-o maniera de-a dreptul furibunda de aceasta posibilitate creste pe zi ce trece. Aceste persoane vor sa ne confiste drapelele, imnurile si sarbatorile. Tocmai din acest motiv am propus sa cadem la o intelegere care sa stipuleze ca drepturile dobandite nu pot fi stirbite nici prin mijloace administrative si nici prin adoptarea de noi legi, urmand ca legislatia existenta sa fie aplicata fara exceptie. Am, in continuare, convingerea ca in situatia de astazi, care pare incerta, merita sa incheiem un asemenea acord majoritate-minoritate, caci acesta ar asigura un prezent predictibil si un viitor planificabil”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a mentionat ca, pentru a se putea merge mai departe este nevoie de dialog, „de stradania de a ne intelege in mod reciproc”.

„Am fost parteneri predictibili si de incredere in fiecare etapa a procesului de integrare euroatlantica, pentru ca am crezut si credem in valorile lumii libere si democratice. Dar consideram ca este inacceptabil, jignitor si injositor ca, dupa 25 de ani de la caderea dictaturii comuniste, anumite persoane care au elaborat strategia de securitate publica a tarii sa trateze doleantele juste ale comunitatii maghiare ca fiind surse de pericol, in timp ce aceste doleante sunt, de fapt, pe de-o parte, contemporane cu Romania moderna, caci infaptuirea lor le-a fost promisa inaintasilor nostri in anul 1918, pe de alta parte contemporane cu Romania libera, democratica”, a mai spus Kelemen.

Acesta a aratat ca liderii Uniunii trebuie sa explice membrilor comunitatii maghiare diferentele dintre deturnarea de fonduri si restituirea bunurilor bisericesti, chiar si faptul ca UDMR are „o victima colaterala”.

Citeste si Numele ginerelui lui Basescu apare si in dosarul despagubirilor ANRP

Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat. Trebuie sa fim solidari cu el si sa transformam justitia intr-o institutie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te sustinem, Zsolt! Speram ca vei fi liber in curand. Daca nu vom fi capabili sa explicam acest lucru, nu vom fi capabili sa luptam pentru dreptatea noastra, iar aceasta situatie va conduce la o deceptie uriasa in randul alegatorilor careia il vom cadea victima si noi. Trebuie sa spunem raspicat ca justitia trebuie sa functioneze, iar noi sprijinim stradania de a o face functionala. Dar respingem generalizarile si etichetarea. Vom fi intotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptatiti. Statul de drept inseamna lipsa totala a arbitrarului”, a mai spus Kelemen Hunor, care a adaugat ca, dupa 25 de ani, societatea a obosit sa mai construiasca statul de drept si democratia.

„Istoria ne-a invatat de nenumarate ori ca, in cazurile in care democratia nu functioneaza in mod corespunzator, iar drepturile fundamentale sunt stirbite, prima care va suferi va fi o minoritate nationala, etnica sau lingvistica. Deci, nu trebuie sa explicam de ce este necesar sa adoptam o atitudine ferma in ceea ce priveste apararea valorilor democratice. Dar trebuie sa identificam erorile pe care le-am comis pentru a ne putea desfasura bine activitatea. Politica este inainte de toate o servitute, ea inseamna servirea comunitatii. Necesita si mai multa smerenie. Politica maghiara din Transilvania nu poate exista fara smerenie. Cel care nu intelege acest lucru si nu face politica in aceasta maniera, probabil ca nu trebuie sa desfasoare in prezent o asemenea activitate”, a mai subliniat Kelemen Hunor.

Deputatul UDMR Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, alaturi de fostul sef al ANI Horia Georgescu si de deputatul Theodor Nicolescu, toti trei fiind acuzati ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP. Desi nu a mai revenit in tara, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizatiile de deputat, de bani de cazare in Bucuresti si de banii pentru functionarea biroului sau parlamentar.

Procurorii au suspiciuni ca, in 2008, Marko Attila Gabor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75 de milioane de euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea sa preventiva, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica privind despagubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere in cazul sau, prima solicitare fiind aprobata in 3 decembrie 2014.

Citeste si Liberalii se bat cu caramida in piept ca lupta cu coruptia, dar chiulesc pe capete de la voturile

Marko Attila spunea, miercuri, intr-un interviu acordat unui post de radio ungar, ca nu vrea sa se intoarca in Romania si ca intentioneaza sa inceapa o noua viata in Ungaria, el apreciind ca a fost condamnat pe nedrept in Romania, unde justitia este un „instrument de blocare a retrocedarilor”.

Tot miercuri, Camera Deputatilor a luat act de incetarea mandatului de deputat al lui Marko Attila, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive, acesta trimitandu-si demisia in original Legislativului. Mandatul de deputat UDMR al lui Marko Attila a incetat din data de 1 aprilie si, ca urmare, raportul Comisiei juridice de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a acestuia nu va mai fi discutat de plenul Camerei.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.
Adauga un comentariu