Actualitate

Kelemen Hunor cere redeschiderea școlilor: „Nu putem pierde o generație întreagă. În 8 februarie sper să deschidem școlile“

Publicat: 08 ian. 2021
Președintele UDMR, Kelemen Hunor
Președintele UDMR, Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere redeschiderea școlilor începând cu data de 8 ianuarie. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că autoritățile iau în calcul și scenariul ca elevii să revină fizic în bănci doar în anumite localități, unde există mai puține cazuri de COVID-19.

„După vacanța de iarnă, deci 8 februarie este data la care sper și vreau să cred că va fi posibil să deschidem școlile. Am avut astfel de discuții cu primul-ministru, cu vicepremierul Dan Barna, am discutat și cu președintele Iohannis și cu ministrul Educației, la ședința de Guvern, dacă sistemul de învățământ este pregătit, poate fi pregătit pentru 8 februarie și toată lumea este de acord, dacă situația epidemiologică permite, atunci să deschidem școlile, elevii să se întoarcă fizic la școli”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „În localitățile unde rata de infectare nu este mare, elevii să se întoarcă la școală“

Vicepremierul susține că s-ar putea găsi o variantă ca măcar regional sau pe județe să se poată redeschide școlile.

„Sigur, dacă nu este posibil în toată țara, la nivel național, atunci trebuie văzut dacă se poate aborda, eu sunt convins că se poate aborda și regional și în acele județe, în acele localități unde rata de infectare nu este mare, acolo, elevii să se întoarcă la școală.

Există și varianta să meargă doar cu grădinițele, clasele primare, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în prima etapă și după aceea să se întoarcă cu toții, dar din punctul nostru de vedere, din punctul meu de vedere, școlile trebuie redeschise pe 8 februarie. Nu se poate să pierdem încă un semestru și o generație întreagă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Și reprezentanții AUR cer redeschiderea școlilor

Reprezentanții AUR au solicitat redeschiderea școlilor pe data de 11 ianuarie. Mai mult, susțin  că această măsură nu ar trebui condiționată în niciun caz de vaccinarea profesorilor.

„Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ne-a spus la întrevedere că ar redeschide de mâine școlile dacă ar putea, dar că această decizie nu îi aparține lui, ci Consiliului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), iar ultimul cuvânt îl are Consiliul Național al Cercetării Științifice. Mergem înainte și cerem CNSU să ia decizia pe care o așteaptă copiii, părinții, cadrele didactice și toți cei care observă că școala online nu este școală: redeschiderea unităților de învățământ după vacanța de iarnă”, au scris reprezentanții AUR într-o postare pe Facebook.

Alexandru Rafila vrea redeschiderea școlilor: „Amânarea nu are justificare!“

Profesorul Alexandru Rafila a transmis un mesaj tranșant în legătură cu redeschiderea școlilor. Alexandru Rafila susține că școlile ar trebui redeschise odată cu terminarea vacanţei, spune deputatul PSD Alexandru Rafila. Declarația vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie.

„Îmi pare rău că domnul ministru Cîmpeanu este pus într-o situaţie în care nu are decizia de a hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătăţii, să deschidă şcolile. Închiderea şcolii, după cum ştiţi, a fost o măsură care nu a mai fost luată, cel puţin pentru şcolile primare, în niciuna dintre ţările membre ale Uniunii Europene în cursul lunii noiembrie şi în decembrie şi am ajuns în situaţia în care, de aproape un an de zile, copiii nu numai că au un acces limitat la învăţătură, mai ales cei din categorii defavorizate, unii din mediul rural care nu au acces la învăţământ online, dar sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi pentru că nu pot să interacţioneze unii cu alţii, nu pot să interacţioneze cu profesorii lor”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu