National

Kelemen Hunor: Nu exista motive pentru retragerea ordinului lui Tokes. Istoria nu se rescrie

Publicat: 04 mart. 2016
1

Este inadmisibil sa existe vreun motiv pentru care sa ii fie retras Ordinul „Steaua Romaniei” lui Laszlo Tokes, a declarat, vineri, presedintele UDMR Kelemen Hunor, adaugand ca „faptele eroice” din 1989 raman neschimbate, iar istoria nu poate fi rescrisa.

„Lui Laszlo Tokes i-a fost acordata distinctia de onoare ”Steaua Romaniei”, pentru rolul pe care l-a avut in Revolutia din Decembrie 1989. Consider ca este inadmisibil sa existe vreun motiv pentru care sa ii fie retras acest merit. Faptele eroice de la acea data raman neschimbate ca valoare pentru societatea noastra si dupa 26 de ani. Istoria noastra comuna nu poate fi rescrisa sau reformulata in acest fel. In consecinta, nu sunt de acord cu retragerea ordinului de merit”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presa remis.

Citeste si Tokes ii scrie lui Iohannis dupa ce i-a retras decoratia

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind retragerea Ordinului Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes. Presedintele a precizat, joi, ca decizia sa vine ca urmare a hotararii instantei. El a spus ca atunci cand statul roman acorda o distinctie vrea sa rasplateasca pe cel distins si sa ii recunoasca un merit, insa, in acelasi timp, cel care primeste decoratia trebuie sa recunoasca Romania, Constitutia si valorile care stau la baza acesteia.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a trimis o scrisoare deschisa presedintelui in care afirma ca prin retragerea Ordinului Steaua Romaniei este „pedepsit” pentru libertatea de exprimare si se intreaba daca cei care au fost condamnati pentru coruptie si au decoratii au fost supusi aceluiasi tratament.

Citeste si Iohannis: Am decis sa retrag Ordinul „Steaua Romaniei” domnului Laszlo Tokes

Europarlamentarul mai spune in scrisoare ca si-a folosit dreptul fundamental garantat de Constitutie de a se exprima liber, iar criticarea unor articole ale Legii fundamentale intr-un stat de drept nu inseamna nerespectarea acesteia.
Comentarii
  • ba da se rescrie totul domnule senator deputat pe viata . se rescrie toata bataia de joc aplicata fara mila si fara rusine de o clica [ mereu aceiasi ] parca tara asta nu mai are oameni destepti decit cei care sau obisnuit cu smenuri mai mari decit poate sa duca rominul.

  • udmr nu trebuia acceptat ca partid politic. sa li s-a dat nas sa doreasca parti din trupul Tarii. tokes este un spion, un tradator de neam. a primit Steaua Romaniei de la un alt spion, alt tradator al Tarii. La cum a denigrat Tara noastra, tokes trebuia impuscat. si nu numai el. mai avem iredentisti destui. sa-i fereasca Dumnezeu sa ne suparam mai tare….ca ii scoatem pe toti din Tara. sa se duca acasa la ei. ne-am saturat de uscaturi si secaturi! Traiasca Romania libera!

Adauga un comentariu