National

Kelemen Hunor: Trebuie sa mergem in campanie electorala pe baza legii votate

Publicat: 08 feb. 2016
1

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, care sustine alegerea primarilor intr-un singur tur, a declarat luni in Parlament ca nu mai este timp pentru modificarea legislatiei electorale si ca alegerile trebuie organizate pe legislatia actuala.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, spune ca nu mai este posibila modificarea legislatiei electorale si ca trebuie sa se mearga in campania de la locale pe baza legii votate si nu altfel.

„Daca ceva dauneaza grav democratiei este si lipsa de predictibilitate. Cine ne va crede oameni seriosi daca vede ca in functie de interesul politic al unuia sau altuia noi schimbam legislatia electorala cu mai putin de patru luni inainte de campania electorala. Schimbam sistemul, schimbam modalitatea, schimbam regulile jocului. Anul trecut, cu majoritate zdrobitoare de 89% a fost votata legea privind alegerile locale 115/2015. Sunt de acord cu premierul Ciolos cand spunem ca Guvernul nici prin OUG, nici prin angajarea raspunderii nu doreste si nu poate interveni in acest moment in modificarea sistemului electoral. Trebuie sa ne impacam cu totii ca, daca anul trecut, in mai, am votat aceasta lege, trebuie sa mergem in campanie electorala pe baza legii votate si nu altfel si cand e vorba de alegerile locale, si cand e vorba de alegerile parlamentare cu votul prin corespondenta cu tot”, a afirmat Kelemen Hunor, la „Ora prim-ministrului” de la Camera Deputatilor.

El a adaugat ca UDMR a avut o pozitie consecventa in aceasta chestiune si nu mai este posibila modificarea legislatiei electorale.

„Nu mai este posibila (modificarea legislatiei electorale—n.r.) daca suntem oameni seriosi, oameni corecti, daca suntem oameni onesti si responsabili. Avem si cateva argumente in sprijinul acestei afirmatii. In primul rand, chestiunea democratiei, cum este mai democratic — daca primarul este ales dupa un singur tur de scrutin sau daca este ales dupa al doilea tur de scrutin? Are vreo legatura cu democratia? Nu are nicio legatura directa. Este 100% democratic si daca avem un singur tur de scrutin si daca avem doua tururi de scrutin. (…) Ar fi la fel de democratic daca primarul ar fi ales de catre consiliul local, sunt state unde primarul asa este ales”, a mentionat Hunor.

In opinia sa, in primul tur de scrutin alegatorii se duc la vot pentru a alege un candidat, un program, ”in turul doi, dupa niste intelegeri mai putin transparente, de foarte multe ori oamenii se duc si voteaza impotriva cuiva”.

„Cat de moral este sa schimbi regulile jocului in timpul jocului? Cat de moral este sa nu tii cont de decizia CCR de data aceasta decizia 51/ 2012. Putem discuta daca acea decizie era una corecta, argumentul cu recomandarea Comisiei de la Venetia era suficient de buna, dar nu putem contesta o decizie a CCR fara sa punem in paranteza seriozitatea si greutatea institutiei in sistemul nostru de drept”, a aratat liderul UDMR.
Adauga un comentariu