National

Kelemen Hunor vrea modificarea Constituţiei României: „Să trecem la republică parlamentară, preşedinte ales de Parlament” – VIDEO

Publicat: 11 mai 2022
Kelemen Hunor vrea modificarea Constituţiei României
Kelemen Hunor susține că România nu este republică prezidențială și nici parlamentară

Preşedintele Uniunii Democrată Maghiară din România, Kelemen Hunor, vrea modificarea Constituţiei României. Vicepremierul susţine că trebuie ca statul roman să clarifice dacă este o republică prezidenţiala sau parlamentară.

Pentru a rezolva această îndoială, este necesară stabilirea unui proiect de revizuire a Legii fundamentale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vrea modificarea Constituţiei României

Kelemen Hunor susţine că exista în momentul de faţă o coaliţie de guvernare care întruneşte o majoritate de aproximativ 70 la sută, iar acest lucru ar putea schimba Constituţia României. Deşi au mai fost discuţii, mereu s-a amânat această decizie.

Liderul maghiarilor din ţara noastră susţine că România trebuie să aibă un preşedinte ales de Parlament, fără a se umbla la atribuţiile acestuia.

”Eu am spus că, la un moment dat, dacă avem o majoritate de aproape 70 %, peste două treimi, ar trebui să avem ambiţia de a amenda Constituţia. Asta era anul trecut, când noi am format coaliţia PSD-PNL-UDMR. Şi am spus şi în această perioadă că acest deziderat încă nu trebuie abandonat. Dar, sigur, discuţiile în coaliţie nu au fost duse mai departe, nu au fost detaliate. Noi, sincer, am propus un singur lucru, nu am vrut multe modificări, fiindcă nu este cazul în acest moment, după experienţa din 2013 – 2014, cu încercarea de revizuire a Constituţiei de atunci. Nu e momentul să faci o revizuire amplă. Noi am spus doar un singur lucru: să trecem la republică parlamentară, preşedinte ales de Parlament, fără să umblăm la atribuţiile preşedintelui. Atribuţiile preşedintelui rămân, dar muţi alegerea preşedintelui în Parlament, cum se întâmplă, de fapt, în marea majoritate a ţărilor Uniunii Europene”, a menţionat Kelemen Hunor.

Subiectul modificării Constituției României a fost abordat și de Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat. Liderul Camerei Deputaților a discutat și despre rolul lui Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor: România nu este nici republică prezidenţială, nici republică parlamentară

Liderul Uniunii Democrată Maghiară din România a menţionat int-un interviu televizat ca în momentul de fata România nu este nici republică prezidenţială, nici republică parlamentară. În acest context, vor mai fi propuse o serie de schimbări.

„România trebuie să clarifice: este republică prezidenţială ori republică parlamentară. Noi, în acest moment, nu suntem nici, nici. Nu suntem nici republică prezidenţială – de fapt nici nu prea există în Europa, există republică semiprezidenţială, cum e Franţa, prezidenţială ar fi modelul Statelor Unite, şi există republici parlamentare. Scoatem monarhiile din joc, fiindcă sunt alte situaţii, dar marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu preşedintele ales în Parlament. Asta am spus noi că ar trebui să facem. Şi, ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, ele rămân aşa cum sunt. Asta a fost propunerea noastră. Sigur, singuri nu putem să revizuim Constituţia. Dacă va exista majoritate, dacă va exista dorinţă, noi cu această propunere vom merge în discuţii, dar eu recunosc că momentul actual nu este exact momentul potrivit pentru revizuirea Constituţiei. Dar de fiecare dată se găsesc argumente să fie amânată modificarea Constituţiei. Totuşi, războiul, nesiguranţa, războiul din vecinătatea noastră, criză economică, pun în paranteză ambiţiile mai mari, fiindcă eşti ocupat cu stingerea incendiilor şi găsirea soluţiilor cât mai bune pentru cetăţenii tăi din punct de vedere economic şi, sigur, trebuie să păstrăm siguranţa graniţelor şi a ţării.”, a spus Kelemen Hunor.

Astfel, se va afla dacă Kelemen Hunor vrea modificarea Constituţiei României și va acționa în acest sens.
Comentarii
Adauga un comentariu