National

Kelemen Hunor(UDMR), despre ridicarea gardului la granita Ungaria-Romania: „Nu este impotriva romanilor”

Publicat: 15 sept. 2015
1

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca autoritatile romane nu trebuie sa aiba o abordare sentimentala in legatura cu intentia Ungariei la granita cu Romania si trebuie sa se inteleaga ca aceasta solutie nu este indreptata impotriva Romaniei sau a cetatenilor romani. Oficialul a precizat ca gardul ar putea chiar sa ajute tara noastra sa nu devina o ruta intens tranzitata de catre migrantii care vor sa ajunga in spatiul Schengen.

„In primul rand, vreau sa subliniez, sa spun, ca nu trebuie sa ne isterizam, sa luam toata chestia asta ca ceva impotriva Romaniei si nu trebuie sa se foloseasca pentru a agrava oricum relatiile nu prea bune dintre cele doua guverne, pentru ca nu este cazul. (…) Eu cred ca orice abordare sentimentala, viscerala nu e in regula. Trebuie sa vedem partea rationala, sa vedem de ce am ajuns aici si trebuie sa stim si sa spunem acest lucru, ca nu este impotriva noastra, nu este impotriva Romaniei, a cetatenilor romani si nu impiedica circulatia libera intre cele doua state, in interiorul UE”, a declarat Kelemen Hunor.

Citeste si Victor Ponta, atacat dur de ministrul maghiar de externe

Presedintele UDMR a punctat faptul ca aceasta solutie nu poate fi indreptata impotriva romanilor sau a altor cetateni europeni care folosesc rutele legale pentru a ajunge spre Vest si, prin urmare, nu va impiedica libera circulatie a acestora.

„Sigur ca la noi, in aceasta parte a Europei, zidul, gardul, nu are o conotatie pozitiva, nu are cum sa aiba o conotatie pozitiva. Niciodata nu ne bucura un zid, nu ne bucura un gard. Dar, in acelasi timp, trebuie sa spunem de la bun inceput ca aceasta solutie a Guvernului ungar nu este impotriva Romaniei, nu este impotriva romanilor, nu este impotriva cetatenilor romani, nu este impotriva cetatenilor europeni. Ca noi nici pana acum nu am folosit granita verde, cum se spune, ci am folosit traseele principale, in mod legal. Noi niciodata nu am trecut, nici cand ne-am dus spre Vest, nici cand am venit dinspre Vest si nici alti cetateni, din celelalte state nu au folosit metoda ilegala de a trece granita. Deci, nu este impotriva noastra. Este impotriva celor care trec granita ilegal si este pentru a proteja granita, pana la urma. Deci, nu trebuie sa vedem aceasta solutie ca pe ceva care ne desparte, care ne pune intr-o situatie dificila. Fiindca, pentru noi, sunt convins, pentru cetatenii romani, pentru maghiarii din Romania si pentru orice cetatean europen acest gard nu va afecta nimic, nu va impiedica libera circulatie”, a spus Kelemen Hunor.

Citeste si Victor Ponta, prima reactie dupa ce a fost facut mincinos de ministrul ungar de Externe

Liderul Uniunii a explicat ca intentia statului ungar arata inca o data ca Uniunea Europeana este incapabila sa gestioneze criza migrantilor si sa faca fata unei astfel de provocari.

„Sigur, aceasta intentie a guvernului ungar si ceea ce s-a intamplat pana acum arata inca o data ca Uniunea Europeana este incapabila de a gestiona criza migrantilor, nu are posibilitatea si capacitatea colectiva, nu este pregatita sa faca fata unei astfel de provocari. Si asa cum granitele externe ale UE, nici Grecia, nici Italia nu sunt asigurate, arata ca fiecare, individual, incearca sa gaseasca solutii mai bune sau mai putin bune. Ceea ce nu inseamna ca pe termen mediu, lung, solutiile individuale pot rezolva problema noastra comuna, a UE. Nu o pot rezolva”, a afirmat Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a sustinut ca ridicarea acestui gard ar putea ajuta Romania, intrucat va obliga migrantii sa foloseasca rutele ilegale prin Croatia sau Slovenia.

Citeste si MAE acuza Ungaria de comportament „inadmisibil”

„Pe de alta parte, trebuie sa vedem si un alt aspect. Ca Ungaria vine cu gardul spre noi, in Romania, spre raul Mures si eventual dincolo de Mures, pe o lungime de 20-25 de kilometri, si prin acest gard s-ar putea sa impinga ruta refugiatilor, a migrantilor spre Croatia, spre Slovenia si nu in sus, catre Romania. Deci nu vor veni spre noi, pentru ca stiu ca este un gard si acolo si acest lucru inseamna ca Romania nu se va confrunta cu un val urias. (…) Nici Romania nu e pregatita pentru a primi 20-30-40 de mii de migranti in acest moment, asa cum nici Ungaria nu era pregatita pentru o astfel de situatie si nu este pregatita nicio tara din UE. Daca vreti, intr-un fel, acest gard si aceasta solutie s-ar putea, vrand-nevrand, sa ne ajute, in sensul ca rutele ocolitoare vor fi in alta directie si nu spre Romania pentru cei care cauta o intrare in spatiul UE. Important este sa nu ne isterizam”, a conchis Kelemen Hunor.
Comentarii
  • ACUM PUTETI SA VA BATETI LOC DE ROMANI.DUSMANII VOSTRI SI CEI MAI DE VAZA PATRIOTI AU FOST CHEMATI LA DUMNEZEU.ATI STIUT DE FRICA LUI CEAUSESCU SI VADIM.BUCURATU-VA LIFTELOR VOI VRETI CU TOT DINADINSUL SA VEDETI OPINCA IN VARFUL PARLAMENTULUI….DE ASTA NICI NU ATI FOST DE ACORD CA TRUPUL NEINSUFLETIT AL TRIBUNULUISA SE ODIHNEASCA IN AULA SENATULUI ROMANIEI.O SA VA BATA DUMNEZEU DE HUNI CE SUNTETI.SPUNEATI CA VA ESTE FRICA DE BLESTEMELE ROMANILOR.ASTEPTATI-VA LA CEI MAI RAU.

Adauga un comentariu