Boli si tratamente

Ketamina ar putea fi utilizata in tratamentul depresiei

Publicat: 01 feb. 2012

Ketamina, o substanta folosita in spitale ca anestezic, si prin cluburile de noapte ca drog – sub denumirea „Special K” – ar putea fi utilizata pentru tratarea pe termen scurt a depresiei severe. Substanta ar putea constitui o solutie viabila in cazul pacientilor cu risc ridicat de suicid, pentru care aplicarea unui tratament obisnuit (care incepe sa dea rezultate cel mai devreme in cateva saptamani) este periculoasa.

Cercetatorii de la Centrul de Neuropsihiatrie al Facultatii de Medicina Baylor (SUA) si de la spitalul american Ben Taub din Houston sunt incantati de rezultatele unui experiment care arata ca administrarea de ketamina are efect antidepresiv imediat, in primele doua ore, si dureaza de la cateva zile la cateva saptamani.

Ei spera ca substanta – care da dependenta si trebuie administrata intravenos – va ajunge sa fie folosita ca tratament in asociatie cu alte medicamente. Pana atunci insa este nevoie de o aprobare din partea Administratiei americane pentru Hrana si Medicamente (FDA).

Dupa ce estimase ca, in 2020, afectiunile cardiovasculare vor fi constitui cea mai mare cauza a dizabilitatii la nivel mondial, Organizatia Mondiala a Sanatatii a venit cu o noua avertizare, spunand ca, in 2030, depresia va fi boala care afecteaza cel mai mult economia lumii, dar si traiul de zi cu zi al oamenilor.

 OMS a atras atentia asupra faptului ca, in tarile dezvoltate, circa 2 % din bugetele nationale de sanatate sunt alocate pentru tratarea problemelor mentale, o cota insuficienta in conditiile in care circa 450 de milioane de oameni sunt afectati in mod direct de boli mentale dizabilitante.

Depresia este un factor declansator si pentru alte boli, iar stilul de viata urban predispune la depresie. Se stie, de pilda, ca persoanele depresive comporta un risc de doua ori mai mare de a suferi un atac de cord, comparativ cu persoanele care nu sufera de depresie.

Dincolo de cauzele majore cunoscute, cum ar fi pierderile grave (doliul), ingrijorarile cu privire la bani sau relatii, exista si cauze minore, constituite din activitatile cotidiene, pentru care medicamentele nu sunt singura solutie. Temperaturile ridicate, anticonceptionalele, dulciurile, iluminatul stradal, ceaiul si cafeaua si chiar unele medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale pot constitui cauze banale, dar neglijate ale depresiei.loading...

Adauga un comentariu