Titlurile zilei

Kibbutz-ul din Israel cumpără terenurile din Iași pentru afacerile imobiliare! Tranzacție de milioane de euro, în zona Galata, cu terenuri deținute de afaceristul Eusebiu Siminiceanu – FOTO

Publicat: 12 aug. 2022
Alon Luz și Eusebiu Siminiceanu lângă terenul din zona Galata
Alon Luz (foto dreapta) a intermediat tranzacția pentru un teren deținut de afaceristul Eusebiu Siminiceanu (foto stanga)

Mai mulți afaceriști evrei au pus mână de la mână și au cumpărat un teren cu o valoare de aproape 2 milioane de euro, tranzacție parafată în urmă cu aproape 5 luni. Vânzătorul este afaceristul Eusebiu Siminiceanu care deținea o suprafață mai mare în zona Galata, la limita teritorială cu localitatea Miroslava. Evreii, organizați în cadrul unui kibbutz, au fost reprezentați la Iași de Alon Luz care a dezvoltat o afacere locală în domeniul IT

Tranzacție de ultimă oră pe piața imobiliară din Iași. O suprafață importantă de teren a fost cumpărată în zona cartierului Galata, la limita cu comuna Miroslava, chiar în apropierea complexului de case ESQ Village. Este vorba de o suprafață de 11.657 de metri pătrați care beneficiază și de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) adoptat în plenul Consiliului Local în 2019. Valoarea estimată a terenului este de aproximativ 2 milioane de euro. Până în luna martie 2022, terenul aparținea afaceristului Eusebiu Siminiceanu care s-a hotărât să vândă proprietatea unor afaceriști evrei, organizați într-un kibbutz, o comunitate cooperatistă colectivă specifică Israelului.

În acest moment, proiectul imobiliar ce prevede construirea unui ansamblu de locuințe colective se află la stadiul de autorizare. În zonă pot fi construite clădiri cu regimul maxim de înălțime S+P+5. Conform datelor deținute de BZI, afaceriștii evrei au cumpărat terenul prin intermediul societății Tala Quarzite SRL, înființate pe data de 25.02.2022. Printre asociați se numără Abraham Nahman Goldfinger, Chaim Eliezer Teitel, Avraham Mordechai Shlomo Teitel, dar și societățile Talias Ming SRL și Talrom Morlat SRL, ambele deținute de alți afaceriști evrei. La un moment dat, o familie de evrei a avut și o clădire în centrul Iașului care a ajuns, până la urmă, la un dezvoltator imobiliar local.

Kibbutz-ul din Israel cumpără terenurile din Iași, dar are în vedere și o eventuală extindere

În municipiul Iași, grupul de evrei este reprezentat de Alon Luz, un afacerist evreu ce dezvoltă local o companie de IT. El s-a ocupat de intermedierea tranzacției. Apelat telefonic, în locul lui a răspuns Cristian Anton, administratorul uneia dintre societățile deținute de afaceristul evreu.

„Domnul Alon Luz este plecat din țară, puteți vorbi cu mine. Știu că este un teren în Miroslava, dar e la stadiul de tatonare”, a spus administratorul.

Când i s-a comunicat că terenul se află pe teritoriul municipiului Iași, Cristian Anton a precizat că nu cunoaște detalii despre această tranzacție, dar îi va comunica lui Alon Luz că a fost căutat. Până la închiderea ediției, nu au fost oferite detalii legate de tranzacția din cartierul Galata. Eusebiu Siminiceanu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere legat de motivele care au dus la vânzarea terenului. Cert este că proprietatea a fost vândută prin intermediul societății Miroslava Development SRL, unde are calitatea de unic asociat. În zona Galata a inițiat proiecte imobiliare și Eusebiu Pal, patron al unei firme de IT.

Fiica lui Eusebiu Siminiceanu s-a asociat cu un fost deputat PSD

Înainte de vânzarea din zona Galata, Eusebiu Siminiceanu și-a lansat fiica în afaceri. Asta, în contextul unui conflict iscat între fostul deputat PSD, Constantin Adăscăliței, și Ioana Nadolu, interpusa afaceristului Elan Schwartzenberg. Societatea RLC Trident SRL a fost deținută mai mulți ani de Constantin Adăscăliței și de Ioana Nadolu.

La un moment dat, Ioana Nadolu i-a cerut lui Adăscăliței să cedeze părțile sociale din firmă, cei doi având părți egale, pentru că exista un blocaj în activitate. Fostul deputat a refuzat și s-a ajuns în instanță, unde i s-a dat dreptate fostului parlamentar. Văzând că nu ajunge la un compromis, Ioana Nadolu a acceptat să vândă jumătate din firmă lui Constantin Adăscăliței. Patrimoniul RLC Trident SRL constă într-un teren situat la intersecția șos. Arcu–str. Gându (acum este amenajată o parcare privată – n.r.), dar și în clădirea unde funcționează Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Iași (plătește chirie – n.r.). Jumătate din firmă valora, la un moment dat, cel puțin 400.000 de euro. Tranzacția a fost parafată în luna iulie a anului 2021. La câteva zile după ce Constantin Adăscăliței a recuperat jumătate din firmă, a revândut-o Alexandrei Ioana Siminiceanu, în vârstă de 28 de ani, fiica dezvoltatorului imobiliar Eusebiu Siminiceanu, stabilit în București, originar din orașul Hârlău, județul Iași.

În ceea ce privește tranzacția menționată în prima parte, rămâne de văzut dacă evreii organizați într-un kibbutz vor reuși să construiască complexul rezidențial din zona Galata, după ce în luna iulie 2022 au obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru construirea locuințelor colective.
Comentarii
  • „Cel puţin la Iaşi, reliefa ambasadorul francez în România la 1923, 80% dintre studenţii Universităţii din Iaşi erau evrei”. Majoritatea functiilor publice erau ocupate de evrei. Pas cu pas, teren cu teren…Oricum daca obiectezi ceva la evrei, esti antisemit.

  • Prostii vând! In Ukraina, tot evreii au cumpărat! Trebuie stopata vânzarea de pământ străinilor! Dar ce sa mai stopam? S-a vândut cam tot.

  • Domnul Siminiceanu, fost director al Scolii Generale Petru Rares din orașul Hârlău, județul Iași. Un OM deosebit. Am pierdut legatura cu el dupa ce s-a pensionat si a plecat la Iasi.
    Ce mai face, cum mai este?

  • Domnul Siminiceanu din articol, nu este pensionar, este un om de afaceri. Nu stim cat de roman este. A fost sageata lui Elan Schwartzenberg.

Adauga un comentariu