Actualitate

Klaus Iohannis a convocat CSAT în urma tensiunii din Ucraina

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis a convocat CSAT în urma tensiunii din Ucraina
Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT

Președintele Klasu Iohannis a avut o şedinţă cu premierul Nicolae Ciucă despre tensiunile din Ucraina. După întâlnire, președintele a convocat o ședință CSAT.

Tensiunile din Ucraina au atins cote alarmante în contextul în care Rusia a mobilizat sute de mii de soldați la granițele. De altfel, în aceste momente se desfășoară și o întâlnire între oficialii americani și cei ruși.

Pe fondul tensiunilor din Ucraina, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință CSAT

Așadar, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă în care au fost abordate mai multe probleme printre care și tensiunile din Ucraina. În urma ședinței, președintele a anunțat printr-un comunicat oficial că a convocat, pentru data de miercuri 26 ianuarie 2022, o ședință a CSAT. În ședință vor fi discutate mai multe subiecte printre care și securitatea din zona Mării Negre da și măsuri pentru combaterea provocărilor mediului:

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
• Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
• Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Oficialii americani discută cu oficialii ruși despre tensiunile din Ucraina

În aceste momente la Geneva are loc o ședință la care participă oficialii americani și cei ruși. Aceștia discută despre găsirea de soluții diplomatice la tensiunile din Ucraina. Asta în condițiile în care Rușia a mobilizat sute de mii de soldați la granițele cu Ucraina.  În cursul unei conferințe de miercuri președintele Joe Biden susținea că o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina este iminentă și că rușii trebuie să înțeleagă că Occidentul va interveni rapid.

„Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Joe Biden, cu referire la intenția lui Vladimir Putin de a desfășura un atac armat asupra Ucrainei.

Președintele american a mai afirmat faptul că SUA va trimite forțele armate în România în cazul în care forțele armatei Rusiei vor intra în Ucraina

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.

 

Rusia are peste 100.000 de soldați la graniță, dar neagă că ar fi planificat invadarea. Președintele Vladimir Putin a insistat că Ucrainei nu ar trebui să i se permită niciodată aderarea la NATO. El dorește, de asemenea, că alianța defensivă să renunțe la activitatea militară în Europa de Est.

 

Întâlnirea dintre oficialii americani și ruși s-a terminat

În aceste momente, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, ține o conferință de presă în care vorbește despre concluziile întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a explicat faptul că Uniunea Europeană și SUA vor avea un răspuns rapid dacă Rusia continuă cu agresiunile:

Discuţiile de astăzi au fost cât se poate de clare. Am prezentat poziția SUA și a partenerilor europeni, că suntem pentru integritatea Ucrainei. Dacă orice forță armată a rusiei trece de granița Ucrainei, vom reacționa imediat. Înţelegem că Rusia are un plan stabilit al atacului, fără să folosească forța militară, acest tip de atac va duce la un răspuns ferm al Uniunii Europene și NATO. Suntem împreună în acest angajament, de a proteja Ucraina, şi vor exista consecinţe majore dacă Rusia alege calea militară. Am punctat din nou îngrijorările

 

 

 

Adauga un comentariu