Actualitate

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului Ciucă compus din PNL-PSD-UDMR

Publicat: 25 nov. 2021
Klaus Iohannis a semnat documentul de învestire a Guvernului
Klaus Iohannis a transmis că Planul Național de Redresare și Reziliență se cere implementat

În aceste momente, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului Ciucă compus din PNL-PSD-UDMR. Președintele a anunțat faptul că, începând cu ora 15, la Palatul Cotroceni va avea loc ceremonia de învestire a miniștrilor.

Vă aducem aminte faptul că Guvernul Ciucă a trecut de votul din Parlamentul României, cu o largă majoritate de voturi. Vorbim despre 318 pentru Guvern și doar un pic peste 100 împotrivă.

 

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului Ciucă

Așadar, conform Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care învestește Guvernul Ciucă. Coaliția formată din PNL-PSD-UDMR a votat în Parlamentul României pentru guvern, iar la ora 15.00, la Palatul Cotroceni va avea loc ceremonia aferentă numiri.

Vă aducem aminte că în şedinţa din Parlament a început la ora 10 iar în urmă cu câteva minute s-a terminat şi procedura de votare. Guvernul Ciucă a fost învestit cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”. Totuși, ședința din Parlamentul României nu a fost lipsită de incidente. De exemplu trei protestatari asumați mișcării #rezist au scandat lozinci împotriva lui Klaus Iohannis și a noului Guvern. Pentru a nu fi dați afară, aceștia s-au trântit pe jos.

 

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost învestit cu o largă majoritate de voturi din partea PNL-PSD-UDMR

Înainte de a începe votul pentru Guvern, Nicolae Ciucă a oferit câteva detalii despre programul de guvernare pe care PNL-PSD și UDMR și l-au asumat. Acesta a stabilit ca prioritate trecerea prin pandemia de COVID-19, dar și investiţiile în România prin programul Anghel Saligny sau PNRR

Alături de toți miniștrii ne angajăm să facem tot ca situația României să se îmbunătățească. Am văzut că au fost persoane surprinse de alăturarea partidelor din Coaliție. Consider că au fost mai preocupate să caute lucrurile care ne despart decât cele care ne unesc Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire.
Arătăm că punem pe primul loc interesul românilor.

PNRR e axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Arătăm că punem pe primul loc interesul românilor. Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny. PNRR e axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Siguranța cetățeanului e priioritară. Nu ne permitem luxul animozităților politice care pot genera noi crize. O atenție sporită trebuie acordată instituției familiei. Vrem să încurajăm creșterea demografică. susținea Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă va demisiona, în viitor, din funcția de premier

După ce a fost învestit, premierul Nicolae Ciucă are la dispoziție 1 an jumătate să conducă România. Totuși, potrivit criteriilor stabilite în coaliție, premierul urmează să demisioneze pe data de 25 mai 2023:

„Această coaliţie este doar una guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliţia, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluţie pentru a asigura calmul pentru ambele partide şi pentru electorat. Cred că e ceva nou şi felul în care va funcţiona.

Aşa cum vedem lucrurile acum, cred că pe 25 mai 2023 prim-ministrul Ciucă va trebui să demisioneze, poate chiar cu câteva zile înainte, şi apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta, este o soluţie pe care am convenit-o”, a declarat Florin Cîţu.

 

Adauga un comentariu