National

Klaus Iohannis cere CCR sa solutioneze conflictul juridic iscat in urma votului pentru Sova

Publicat: 26 mart. 2015
1
Presedintele Klaus Iohannis a trimis azi presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public – PICCJ si CSM, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte. Cererea vine la scurt timp dupa ce procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut CSM sa sesizeze CCR deoarece Senatul nu a adoptat o hotarare privind admiterea sau respingerea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti”.
„Solicitam Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata in cauza de catre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, generat de omisiunea celor doua Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispozitiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, si ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constitutie, republicata. (…) Conflictul este unul de natura juridica, avand in vedere ca izvorul acestuia il reprezinta inactiunea Parlamentului prin care nu a fost pusa in acord legea organica cu dispozitiile Legii fundamentale. (…) In consecinta, conflictul ivit este unul de natura constitutionala, purtand asupra competentelor Parlamentului care, in conformitate cu prevederile Art. 61 alin. (1) si ale Art. 147 alin. (4) din Constitutie, republicata, in calitate de unica autoritate legiuitoare a tarii, avea obligatia constitutionala de a modifica dispozitiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, in sensul respectarii caracterului obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale. Aceasta omisiune a generat un regim juridic diferit in solutionarea cererilor de incuviintare a retinerilor si arestarii preventive a unui deputat fata de un senator si a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie. Astfel, prin raportare la o majoritate – in esenta neconstitutionala – Parlamentul a blocat posibilitatea instantelor de judecata/procurorului de a se pronunta asupra temeiurilor cererii de arestare preventiva/retinerii in conditiile prevazute de lege, prin prisma imperativului asigurarii intereselor urmaririi penale sau a judecatii, si a fost incalcat principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precum si cel al obligativitatii unui comportament loial al autoritatilor publice fata de Constitutie”, se arata in comunicatul postatul pe site-ul Administratiei Prezidentiale. 
Comentarii
  • Tov IOHANNES! Incå o datå am fost påcåliti asa cum am fost påcåliti de: criminalul ION ILICI ILIESCU, tapiul CONSTANTINESCU, comunistul, securistul, chioru BÅSESCU, si acum de neamtul lucrului bine fåcut, bine gindit, bine mintit, bine påcåliti!

  • Curva asta de Iohanis vede doar cu un ochi.De ce nu sesizeaza CCR si in cazul lui Vozganian si a ungurului Borbei care i-a facut scapati pe sub masa?Trebuie si meritati sa suportati acest manechin pentru ca doar este al vostru,nu voi va laudati ca ati luat tara inapoi.Bietul de el e nevinovat,el semneaza si zambeste,tara e condusa de consilieri cu interese.

Adauga un comentariu