National

Klaus Iohannis, conferință de presă la ora 18.00. Cel mai așteptat răspuns din partea președintelui – Update, Live Text

Publicat: 05 aug. 2020
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă

Live Update: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar va începe pe data de 14 septembrie 2020.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a declarat Klaus Iohannis.

Vor exista trei șcenarii și fiecare unitate de învățământ va decide după care dintre acestea va funcționa. Se va ține cont de situația concretă din localitate sau chiar din școală.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, mai mulți miniștri și secretari de stat. Am discutat despre situația învățământului și măsurile specifice în vremuri de pandemie. Am tras câteva concluzii și s-au luat decizii. În săptămânile care urmează toate vor fi detaliate. Important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate: pe 14 septmebrie începe nul an școlar preuniversitar. Vor merge majoritatea fizic la școală”, a declarat președintele.

Care sunt cele trei șcenarii

  1. scenariul verde: mai puțin de o persoană detectată cu COVID în ultimele 14 zile
  2. scenariul galben: între 1-3 persoane detectate zilnic în zonă cu COVID
  3. al treilea scenariu, cel roșu: mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă

„Scenariile descriu ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate va fi decis local pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia pe ce scenariu se merge: scenariul verde – se țin cursuri normale, scenariul roșu – cursuri online, scenariul galben – parte din cursuri la școală, o parte online”, a adăugat Klaus Iohannis.

Știre inițială: Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 5 august, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, potrivit Administrației Prezidențiale. Șeful statului va răspunde celor mai importante întrebări de mare interes în acest moment pentru cetățenii români.

Klaus Iohannis, anunț despre noul an școlar

Conferința de presă din această zi vine imediat după terminarea ședinței convocate de președinte cu premierul și aproximativ jumătate dintre miniștrii cabinetului Orban pe tema începerii noului an școlar. Este de așteptat ca șeful statului să precizeze un scenariu în care se va desfășura școala în condițiile agravării pandemiei de Covid-19.

Ședința de la Cotroceni va începe la ora 15.00, potrivit Administrației prezidențiale. La întâlnirea cu șeful statului vor participa prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat și alți miniștri.

Anul școlar nu va începe în condiții normale

Klaus Iohannis a declarat în urmă cu câteva zile faptul că anul școlar 2020-2021 nu se va ține în condiții normale, având în vedere contextul epidemiologic actual de pe teritoriul țării noastre.

„Școala sigur nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va dispărea până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. i atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, în funcție de condițiile locale vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică sau un sistem mixt. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor”, declara președintele.

De asemenea, și premierul Ludovic Orban a declarat luni, 3 august 2020, că școala va începe în luna septembrie dar vor exista anumite condiții speciale pentru desfășurarea noului an școlar. Conform acestuia, modul de desfășurare este discutat cu reprezentanții Cabinetului și cu specialiștii din educație.

Protestul elevilor din fața Guvernului

În urmă cu două zile, a avut loc un protest în faţa Guvernului al reprezentanţilor elevilor. Mai sunt doar câteva săptămâni până la redeschiderea şcolilor și elevii cer autorităţilor să prezinte un plan concret privind anul şcolar 2020-2021.

Elevii sunt nemulțumiți că, deși mai este o lună până la noul an școlar, nu este prezentat un plan clar. Mai multe asociații de elevi din țară vor trimite la București colete cu revendicările lor. Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța, a declarat zilele trecute că elevii nu au fost consultați suficient.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bucureşti protestează în faţa Guvernului şi cer să li se prezinte soluţii concrete pentru noul an şcolar care va începe în câteva săptămâni. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că ministerul Educaţiei nu are niciun plan oficial pentru redeschiderea anului şcolar, punând sub semnul întrebării reluarea cursurilor.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor Bucuresti-Ilfov a declarat celor de la digi24 faptul că măsurile pe care ministerul le va lua să ar trebui făcute publice, dar şi că toţi elevii trebuie să aibă un dispozitiv mobil conectat la internet. În altă ordine de idei, Alex Rădulescu a explicat că orele nu vor putea fi susţinute în clasă şi singura soluţie fiabilă este mutarea cursurilor în online, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară dotarea tuturor elevilor cu dispozitive care permit accesul la internet.

Adauga un comentariu