National

Klaus Iohannis, declarație uluitoare despre compensarea prețurilor carburanților cu 50 de bani: „Atât cât de poate”

Publicat: 24 iun. 2022
presedintele Klaus Iohannis
Ce au discutat Klaus Iohannis și președintele Palestinei, Mahmoud Abbas

Președintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul face „atât cât se poate” în cazul prețurilor carburanților.

„Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”, a răspuns acesta la întrebarea jurnaliștior despre decizia Guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă.

Klaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat o compensare de 50 de bani la litrul de combustibil. Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2022 și este valabilă pentru trei luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a declarat Ciucă, cu precizarea că este vorba de „o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”.

„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate. Am discutat cu premierul această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul”.

„Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Pentru transportul de mărfuri, la final de lună se simte, și la unii se simte chiar semnificativ”, a declarat Klaus Iohannis după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Bruxelles.

Întrebat dacă nu ar fi fost de preferat o reducere a accizelor, președintele României a comentat că „reducerea accizelor este doar aparent la îndemâna guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene”, în condițiile în care „la accize e ușor să umbli dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate”.

Nicolae Ciucă anunță o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă anunță că prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru, timp de 3 luni. Jumătate din această sumă va fi decontată de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompă și va apărea și pe bonul fiscal.

„Măsura a fost adoptată și de alte țări, implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat”, a spus Ciucă.

El a precizat că această decizie a fost luată „pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant”.

„Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din bani urmând a fi decontați de bugetul de stat”, a explicat el.

La finalul acestei perioade, guvernul va analiza dacă e nevoie de un nou set de măsuri.

„Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a precizat Ciucă.

Coaliția de guvernare a stabilit ieri instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie.
Comentarii
Adauga un comentariu