Actualitate

Klaus Iohannis, despre organizarea alegerilor locale: ”Alegeri în absența unei campanii nu pot fi imaginate într-o democrație”

Publicat: 26 aug. 2020
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă

Klaus Iohannis, despre organizarea alegerilor locale: ”Alegeri în absența unei campanii nu pot fi imaginate într-o democrație”. Miercuri, președintele României, Klaus Iohannis a menționat faptul că organizarea scrutinului este esențială pentru democrație. Totodată, liderul țării a recomandat tuturor candidaților să fie responsabili în desfășurarea campaniei electorale, pentru a nu pune în pericol populația în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Pe 27 august debutează campania electorală. Este pentru prima dată când scrutinul și campania se vor desfășura în condiții excepționale.

O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal este să organizăm evenimentele din campanie și scrutinul în condiții de maximă siguranță sanitară.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri care să asigure desfășurarea optimă a scrutinului..

Există precedente. Sunt țări care au organizat alegeri.

Un scenariu cu risc 0 nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt înțelese riscul poate fi redus la un minim. Am solicitat Guvenrului să organizeze o campanie de informare astfel încât lumea să știe ce trebuie să facă.

Fac un apel la responsabilitate. Mă adresez candidaților și echipelor de campanie: respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării. Nici un obiectiv electoral nu e mai important decât sănătate”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis, despre organizarea alegerilor locale: ”Alegeri în absența unei campanii nu pot fi imaginate într-o democrație”

Klaus Iohannis a arătat că nu pot exista alegeri în absența unei campanii electorale, fiindcă este vital pentru democrație, deoarece reprezintă un fundament. De asemenea, acesta spune că alegerile au fost amânate, dar în momentul în care ne aflăm, putem ține în frâu răspândirea virusului SARS-CoV-2.

”Toate aceste proceduri elaborate de Guvern și de AEP sunt gândite pentru a facilita accesul la urne a fiecărui cetățean în condiții de siguranță. Alegeri în absența unei campanii nu pot fi imaginate într-o democrație, cum de asemenea e dăunător să amâni pe termen nedefinit alegerile. Acestea reprezintă fundamentul democrației.

Democrația nu poate fi suspendată fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.

Să nu uităm că alegerile au fost amânate. Acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează răspândirea coronavirusului și vedem că funcționează. De aceea putem avea un proces corect.

Dragi români, este important ca voi să decideți cine va condce comunitatea în care trăiți. Să alegeți în cunoștiință de cauză pe cei care pot aduce dezvoltarea. Vreau să subliniez că este esențial să facem tot ce ține de noi pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.

Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să se adauge și un deficit de reprezentativitate.”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu