National

Klaus Iohannis: E inacceptabila situatia de la Ministerul Finantelor privind recuperarea prejudiciilor

Publicat: 24 feb. 2015
1

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs la sedinta prezentarii bilantului activitatii DNA pe 2014. Seful statului a felicitat institutia pentru rezultatele pe care le-a obtinut, afirmand ca lupta anticourptie este una dintre prioritatile sale.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai precizat ca situatia de la ANAF, institutie subordonata Ministerului de Finante, este inacceptabila cu privire la recuperarea prejudiciului.

Iata discursul presedintelui:

„Am onoarea de a participa la sedinta de bilant a DNA. Un prim aspect pe care vreau sa il remarc e ca de la momentul infiintarii DNA si pana azi, fata societatii romanesti e profund schimbata. Romania anului 2015 nu mai e Romania anului 2005. Zece ani, la scara istoriei unui stat pot parea un termen foarte scurt, cu toate acestea, in cei zece ani am fost martorii unei importante schimbari. Cresterea capacitatii institutionale a statului de a lupta impotriva coruptiei. Nu numai institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatile oamenilor.

Cei care se abat de la aceste principii trebuie sa raspunda in fata justitiei. DNA isi face in mod eficient datoria in lupta anticourptie. Romania lucrurlui bine facut e o tara in care lupta impotriva coruptiei e o prioritate a mea ca presedinte.

Va felicit si va incurajez sa mergeti mai departe. Am apreciat in mod deosebit rezultatele record pe care le-ati atins anul trecut.

Sper ca partidele sa isi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile privind solicitarile DNA. E de apreciat promptitudinea cu care CSM a reactionat cand spatiul public a facut presiuni asupra justitiei.

Recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune Parchetul Anticoruptie. Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala pentru institutiile statului. Reflecta succesul luptei anticoruptie. Situatia din prezent este pur si simplu inacceptabila. Trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in calcul aceasta problema. O analiza serioasa ar putea contribui la sporirea investitiei in DNA. Pe termen mediu si chiar lung, masura eficientei DNA ar trebui data si de reducerea efectiva a actelor de coruptie”, a conchis acesta.

Adauga un comentariu