National

Klaus Iohannis incaseaza lovitura dupa lovitura. Florin Iordache, mutare dupa decizia CCR privind referendumul

Publicat: 19 iul. 2019
1

Planul presedintelui Klaus Iohannis se prabuseste. Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a depus, astazi, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, in contextul in care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca la referendumul organizat pe 26 mai electoratul nu a fost informat corect privind cele doua intrebari.
Concret, deputatul PSD Florin Iordache a depus, astazi, la Senat o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Vicepresedintele ALDE, atac la presedinte: Zecile de milioane euro cheltuite pentru referendum, le va da inapoi Klaus Iohannis din banii de meditatii

Astfel, proiectul introduce un nou alineat care face referire la obligatia autoritatilor de a oferii informatii in detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes national.

"In cadrul referendumului cu privire la problemele de interes national, autoritatile publice au obligativitatea informarii detaliate si complete a electoratului, in conformitate cu Codul bunelor practici in materie de referendum si celelalte recomandari ale Comisiei de la Venetia in materie, prin campanii si activitati de informare a populatiei la nivel national, asupra temelor care fac obiectul referendumului", conform sursei citate.
De asemenea, la sectiunea legii referendumului privind problemele de interes national, este introdus un alineat care prevede ca presedintele Romaniei solicita CCR sa verifice constitutionalitatea intrebarilor de la scrutin, inaintea consultarii Parlamentului.

"Inainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, Presedintele Romaniei solicita Curtii Constitutionale sa constate faptul ca intrebarile referendumului se incadreaza in limitele revizuirii prevazute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) si art. 16 din Constitutie", potrivit actului normativ.

Articolul 152, alineatul (2) din Constitutie prevede: "De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".
Articolul 1, alineatul (3) din legea fundamentatala prevede: "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate".

Articolul 16 din Constitutie, care face referire la "Egalitatea in drepturi" prevede urmatoarele:
 
"(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".

Florin Iordache explica demersul sau legislativ facand referire la motivarea hotararii CCR din 27 iunie, care a fost publicata astazi.

"Prezenta modificare se considera impedios necesara avand in vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat ca o interdictie constitutionala prestabilita in privinta vocatiei cetatenilor care au savarsit o anumita categorie de infractiuni de a beneficia de amnistie sau gratiere incalca principiul egalitatii, garantie a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si demnitatea umana, valoare suprema a statului roman", conform expunerii de motive a proiectului legislativ.
CCR arata in motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ initiat de presedintele Klaus Iohannis ca nu a existat o informare corecta privind detaliile de ordin juridic si tehnic pe care le presupuneau cele doua intrebari, nefiind respectate recomandarile Comisiei de la Venetia.

 

Comentarii
  • Domnule altă întrebare cum poți spune așa ceva este votul nostru și vrem așa ceva .voi scîrbe pesediste ați fost aleși tot de acelaș popor care lați mințit .la pușcărie cu hoții sunteți niște corupți și faceți legi pentru voi !!!

  • Și mafia portocalie a lui tov petrov pentru cine a făcut legi…..și nu erau și ei oare corupți în beneficiul mormanelor…….zzG5

  • Și mafia portocalie a lui tov petrov pentru cine a făcut legi…..și nu erau și ei oare corupți în beneficiul mormanelor…….

Adauga un comentariu