National

Klaus Iohannis, judecat azi de Inalta Curte de Casatie si Justitie

Publicat: 25 sept. 2014
1
Inalta Curte de Casatie si Justitie dezbate azi dosarul in care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost declarat in stare de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI). 
Dosarul lui Klaus Iohannis a ajuns la instanta suprema dupa ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat ca acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate. 
ANI a facut recurs, insa dosarul a intarziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe presedintele Agentiei, Horia Georgescu, sa trimita recent conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie o cerere prin care solicita acestei instante sa stabileasca un prim termen in vederea judecarii urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitatile de tip „RAJA”, printre care si cel al lui Iohannis. 

Citeste si: BEC a aprobat TOATE candidaturile la alegerile prezidentiale

„Avem in vedere faptul ca emiterea unor decizii prin care sa se solutioneze litigiile ce au ca obiect incompatibilitatile de tip ‘RAJA‘ prezinta o importanta deosebita, dat fiind faptul ca, in prezent, din punctul de vedere al ANI, in toate aceste situatii exercitarea atributiilor efective, corespunzatoare prerogativelor de putere publica, nu este una conforma cu legea si cu valorile statului de drept. De altfel, aceasta problema de drept a suscitat o dezbatere ampla si la nivelul opiniei publice si a factorilor politici, generand controverse, subminand astfel aplicarea legii din perspectiva existentei starilor de incompatibilitate care in fapt previn conflicte de interese, factor determinant in fraudarea banilor publici”, se arata in solicitarea ANI. 
Agentia sublinia ca „fixarea unor termene urgente in toate aceste dosare corespunde unuia din principiile dupa care se desfasoara activitatea de evaluare efectuata de ANI, respectiv principiul celeritatii, principiu consacrat prin modificarile aduse Codului de procedura civila prin Legea nr.20212010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor”. 
In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat in stare de incompatibilitate de ANI, deoarece detine simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA. 

Citeste si: Melescanu: Doar eu si Ioan Ghise avem profilul perfect pentru presedintie

„In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Klaus Iohannis se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine, simultan, atat functia de primar al municipiului Sibiu, cat si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul SC Apa Canal SA Sibiu (incepand cu 30.04.2009 si pana in prezent) si SC Piete SA (incepand cu 05.08.2010 si pana in prezent), incalcand dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003″, declara ANI. 
Klaus Iohannis exercita, in prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012 si 2012 – prezent). 
Comentarii
  • Chiar daca va scapa astazi neamtul,nu va scapa „basma curata”! Pentru ca nu este…chiar dimpotriva as zice.Un om care are o pata nu ar trebui sa devina presedintele Romaniei.Am mai avut(inca mai este)unul care a juns la Cotroceni cu dosare penale grave.Nu mai vrem! Daca ar fi cu adevarat neamt,s-ar da deoparte,dar este un neamt corcit.Desi,nici nemtii nemti nu mai sunt ce-au fost…

Adauga un comentariu