National

Klaus Iohannis: Nimeni nu este mai presus de lege

Publicat: 02 feb. 2015
1

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni, la Palatul Cotroceni, cu noii absolventi ai Institutului National al Magistraturii, carora le-a spus ca un „reper fundamental” al justitiei este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege”. „Independenta poate fi golita de continut, daca legea nu este aplicata egal tuturor, indiferent de pozitie, functie, avere sau statut social”, a aratat Iohannis.

Klaus Iohannis le-a spus absolventilor Institutului National al Magistraturii ca, prin actul de numire a lor in functii, au intrat „intr-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existenta statului de drept.”

Citeste si Avocatul lui Obreja arunca BOMBA: Si Catalin Predoiu va fi chemat la DNA

„Garantarea independentei justitiei si statului de drept, precum si sprijinirea luptei anticoruptie sunt prioritati ale mandatului meu, pe care le voi reafirma cu fiecare ocazie. Inaintea mea au vorbit persoane cu experienta in profesia de magistrat, care pot constitui repere profesionale pentru oricine dintre dumneavoastra. Prestigiul functiei de magistrat si responsabilitatea cu care aceasta este incarcata sunt subiecte mereu actuale.

Nu este rolul meu sa dau sfaturi si nici nu cred ca de acest lucru este nevoie. Cred, insa, ca fiecare dintre noi, indiferent ce putere in stat reprezentam, trebuie sa avem mereu in minte ce se asteapta de la noi”, a spus seful statului.

Klaus Iohannis le-a mai transmis tinerilor magistrati ce asteptari are de la justitie.

Citeste si Senatorul de Iasi, Varujan Vosganian, urmarit penal de DIICOT

„In primul rand independenta justitiei, care este esentiala. Dumneavoastra veti fi chemati sa realizati concret acest principiu in intreaga activitate si in conduita extraprofesionala.

Un alt reper fundamental este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege”. Independenta poate fi golita de continut, daca legea nu este aplicata egal tuturor, indiferent de pozitie, functie, avere sau statut social.

In al treilea rand, responsabilitatea magistratului este un corolar al activitatii sale si trebuie sa devina un principiu de conduita si un mod de viata.

Citeste si Videanu, Alin si Dorin Cocos, Bica, arestati preventiv pentru 30 de zile – VIDEO

In fine, imi doresc sa nu uitati niciodata ca justitia este, ca si noi toti, in slujba cetateanului. In paralel cu principiile independentei, echidistantei si responsabilitatii, sa nu uitati ca in fata dumneavoastra se afla oameni. Si intotdeauna cand lucrati cu oameni, este nevoie de respect si deferenta. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor in administrarea justitiei, in limitele si rigorile legilor, ramane o coordonata esentiala a activitatii dumneavoastra.

Prin numirea ca magistrati ati fost investiti cu prerogativele uneia dintre cele trei puteri in stat. Va indemn sa o exercitati cu devotiune, profesionalism, echidistanta si decenta. Va doresc mult succes in cariera profesionala si in viata!”, a conchis Iohannis.

Adauga un comentariu