National

Klaus Iohannis s-a dovedit inca o data principalul agent electoral al PSD

Publicat: 21 nov. 2018
1

"Daca ar fi sa credem presei, luni, 19 noiembrie 2018, a avut loc la Bucuresti o sedinta a Comitetului Executiv National al PSD dedicata remanierii Guvernului Viorica Dancila. Despre acest moment ne-a vorbit liderul partidului Liviu Dragnea cu ceva timp in urma la finele Sedintei Comitetului Executiv National din 21 septembrie 2018:

„In ceea ce priveste remanierea, i-am consultat pe colegii mei cind cred ca este bine sa fie facuta si aproape in unanimitate, au zis dupa referendum. Asta inseamna ca pina atunci… Oricum doamna prim-ministru incepuse o evaluare ministrilor, care este in desfasurare, si dupa referendum vom avea un Comitet Executiv National, care va hotari cine din partea Partidului Social… Sau pe locurile Partidului Social Democrat cine va mai ramine in Guvern, cine nu.

Reporter: In opinia dumneavoastra, Paul Stanescu ar trebui sa mai ramina, sau sa nu mai ramina in Guvern?

Liviu Dragnea: O sa-mi spun opinia atunci. Ce este foarte important, din punctul meu de vedere si o sa cer in mod imperativ la acel Comitet Executiv si o sa o rog si pe doamna prim-ministru, ca una din calitatile pe care… Din calitatile obligatorii pe care trebuie sa le aiba membrii Guvernului trebuie sa fie buna comunicare. Buna comunicare.”

Teoretic remanierea aparea ca dictata de necesitatea unei perfectionari a guvernarii, de care se preocupa, indiscutabil orice partid aflat la putere. Practic insa, anuntul contrazicea aceasta intentie:
Cu prilejul remanierii din 19 noiembrie 2018, Mediafax tinea sa observe:

„De la castigarea alegerilor parlamentare in decembrie 2016, PSD a schimbat in trei guverne un numar de 21 ministri, sase in Cabinetul Grindeanu, patru in Guvernul Tudose, si 11 de cand a fost investit Executivul condus de Viorica Dancila, pe 29 ianuarie a.c.”

Impresia de administrare nesigura, de bijbiiala, de politica gen incercare-eroare, numim ministrii si apoi vedem daca sint buni, ca si cum desemnarea unui guvern e un fel de loterie nationala, se adincea prin noul anunt facut de Liviu Dragnea in 21 septembrie 2018.

Remanierea a avut loc in 19 noiembrie 2018, la doua luni dupa anunt. In toata aceasta perioada in ministere n-a mai avut nimeni chef de lucru. Ministrii n-au fost siguri ca nu vor fi remaniati sau mutati la alte ministere. Aparatul functionaresc s-a ocupat cu studierea zvonurilor despre seful ministerului. Daca mai ramine sau nu, cine vine in locul lui, daca va fi remaniat. Stiindu-se ca la PSD remanierea are drept criteriu calculele misterioase ale lui Liviu Dragnea, nici un ministru n-a fost sigur ca va ramine dupa remaniere, plecarea sau raminerea fiind fara nici o legatura cu prestatia sa in fruntea Departamentului.

Anuntul a fost facut dupa Sedinta CExN in care s-a discutat nu prestatia Guvernului Dancila, ci Puciul din PSD. Reuniunea a adus cu sine victoria lui Liviu Dragnea. Era de presupus ca remanierea anuntata de presedintele partidului tinea nu atit de perfectionarea guvernarii, ci de preocuparea lui Liviu Dragnea de a face fata rebeliunii din partid. Impresia asta a devenit certitudine in clipa in care, intrebat de Pucistul Paul Stanescu, vicepremier si ministru greu al Guvernului, Liviu Dragnea a dat drept criteriu al remanierii comunicarea publica. La acest capitol, Paul Stanescu era tufa de Venetia. S-a vazut limpede ca remanierea anuntata nu era altceva decit o reglare de conturi in cadrul PSD. De altfel, desi in 21 septembrie 2018, Liviu Dragnea critica deficientele ministrilor in materie de comunicare dupa aceasta critica nu s-a inregistrat nici o tentativa a ministrilor cu taceri de dulapul de pe vremea bunicii sa imbunatateasca comunicarea.

Asadar, desi a fost anuntata ca dedicata remanierii, parte a unei dezbateri mai largi despre Guvernarea PSD-ALDE la doi ani de la venirea la putere, Sedinta CEXN a avut alt scop:
Securizarea de catre Liviu Dragnea a functiei sale de presedinte al PSD.

Presa dusmana lui Liviu Dragnea, neghioaba ca orice presa care are sentimente si nu ratiune, a pus toate deciziile CExN pe seama razbunarii. O astfel de presupunere e nu numai neghioaba, dovedind inca o data ca ce naste din Securisti in veci securist va fi, adica neghiob, dar si daunatoare luptei pentru rasturnarea PSD de la Putere. Alaturi de profetia zilnica a Realitatii Tv si a Digi 24 privind sfirsitul lui Liviu Dragnea, reducerea sefului PSD la postura de razbunator orb, un fel de Conte de Monte Cristo de Teleorman, intretine iluzia unui ins usor de doborit. Liviu Dragnea n-o fi el Cicero al oratoriei. N-o fi el Ionel Bratianu al PSD. E insa maestru al bataliilor politice din Romania si din PSD. Nu intimplator ma grabesc sa precizez: al bataliilor politice de la noi si nu al bataliilor politice in general. Bataliile politice de la noi stau de secole sub semnul intrigilor fanariote, al confruntarilor prin restaurante si boscheti, al infigerii cutitului in spatele celui pe care tocmai il saruti. Al acestor batalii politice e maestru Liviu Dragnea si nu al celor din tarile dezvoltate din punct de vedere democratic. Poate ca in alte tari, mai de soare democratic pline, Liviu Dragnea ar fi fost scos din joc de mult de adversari de mare spectacol public, actionind in fata electoratului ca un actor pe o scena postata in mijlocul Arenei Nationale. In Romania si mai ales in PSD, Liviu Dragnea pare nemuritor in sefia PSD. Si unul dintre motive il reprezinta incontestabila capacitate a lui Liviu Dragnea de a trece peste sentimente cind vine vorba de sefia PSD si de a subordona tot ce face telului de a supravietui in fruntea unui partid in care rasturnarile de sefi sint una dintre legitati.

Din acest punct de vedere trebuie sa privim continutul reuniunii de luni.
Sedinta a cuprins doua puncte – Remanierea si masurile pe linie de partid. Si remanierea si masurile organizatorice au avut drept scop securizarea sefiei lui Liviu Dragnea. In nici un caz razbunarea lui Liviu Dragnea.

Un sef de partid, chiar si cind partidul e in Opozitie, dispune de un sac de cadouri de tip Mos Craciun. Concentrarea puterii in mina Sefului, prin nimic deosebita de concentrarea puterii in miinile secretarului general al PCR, dublata de caracterul partidelor noastre postdecembriste de gasti formate pe baza de interese si nu de credinte, da presedintelui partidului puteri absolute. De Seful partidului, chiar si in Opozitie, depind functiile in Parlament, si ele aducatoare de privilegii, sinecurile in organisme a caror conducere e aleasa pe criteriul repartitiei parlamentare, prezenta pe listele electorale in primele rinduri, ba chiar si sansa de a aparea la televizor. Se intelege ca, in cazul unui partid aflat la putere ca PSD, sacul de Mos Craciun al lui Liviu Dragnea e cit Carpatii. Remanierea de luni n-are nici o legatura cu perfectionarea guvernarii. Are legatura cu rasplatirea baronilor care i-au fost aproape in batalia cu pucistii. Asemanator se explica si promovarile in conducerea PSD. Nou promovatii devin guri de foc ale lui Liviu Dragnea impotriva dusmanilor sai. Evident, fara ca Liviu Dragnea sa le-o spuna.

Crucial pentru supravietuirea lui Liviu Dragnea e realitatea moldo-valaha a politicii de la noi. In istoria partidelor postdecembriste n-au existat momente de confruntare in fata opiniei publice. Au existat doar lucraturi de culise. Din acest punct de vedere, PSD e un partid romanesc tipic. Confruntarea dintre Gabriela Firea si Liviu Dragnea a fost cistigata la scor de Liviu Dragnea dintr-un motiv simplu. In timp ce mijloacele lui Liviu Dragnea au fost adaptate perfect la moravurile fanariote ale PSD, cele ale Gabrielei Firea au fost tipice confruntarii din partidele occidentale. Inzestrat cu un talent deosebit al intrigii, al lucraturii de tip otoman, al sugrumarii cu snurul de matase in intunericul cald al haremului, Liviu Dragnea a invins-o pe Gabriela Firea evitind confruntarea publica, jucind teatrul Tatucului uimit, dar si surizator fata de iesirile fiicei rebele. In acelasi timp i-a pregatit loviturile. Toate pe linie de partide, lovituri care ramin deoparte de interesul opiniei publice, dar care intr-o formatiune ca PSD dau adevarata putere.

Va fi invins vreodata Liviu Dragnea? Excluzind infringerile prin interventia Sistemului, Liviu Dragnea va fi invins de un lider care stie sa-si mascheze mai bine ca el interesele, un lider despre care nu stim nimic la ora actuala, dar care, asa cum s-a intimplat cu Mircea Geoana, cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea chiar, va tisni cind nu te astepti si plin de surisuri, ba chiar si sarutindu-l pe Liviu Dragnea in stil oriental ii va infige cutitul in spate.

N.B. Tocmai cind in opinia publica se adincea imaginea unei noi remanieri de prisos, facuta numai si numai pentru securizarea functiei lui Liviu Dragnea, cind crestea tema instabilitatii guvernamentale ca esenta a regimului PSD, cind, asadar, remanierea devenea un moment periculos pentru partidul de guvernamint, a venit anuntul facut de Klaus Iohannis ca el refuza doua dintre propunerile trimise de Guvern. Imediat agenda media, dar si a opiniei publice, s-a schimbat in chip spectaculos. Nu s-a mai discutat despre rotatia prostilor la PSD, ci despre gestul prezidential, schimbare de agenda cu atit mai mare cu cit presedintele n-a catadicsit sa-si explice decizia. Prin asta presedintele a sarit in ajutorul PSD. Si astfel Klaus Iohannis s-a dovedit inca o data principalul agent electoral al PSD" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal

Adauga un comentariu