Actualitate

Klaus Iohannis, vizită la Spitalul Colentina: ”Putin este vinovat pentru criza din România” – LIVE VIDEO, TEXT

Publicat: 12 mai 2022
Președintele Klaus Iohannis, declarații de presă despre o serie de subiecte importante la momentul actual

Președintele României, Klaus Wener Iohannis, se află în aceste momente într-o vizită la Spitalul Clinic Colentina din București, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical.

„Sunt multe probleme în sistem. Le-am discutat şi plec de aici cu impresia că unele probleme se vor rezolva şi am speranţe mari ca sistemul de sănătate va deveni mai performant şi mai eficient”, a transmis președintele României, Klaus Werner Iohannis.

Klaus Iohannis, despre inflația din România

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre inflația din țară și prețurile tot mai mari. Iohannis susține că vinovat este președintele Rusiei, Vladimir Putin, având în vedere că a atacat Ucraina.

„Inflaţia şi situaţia economică dificilă, preţurile la energie, nu au apărut ca cineva din România nu şi-a făcut treaba. Aceste lucruri şi crizele care urmează vor în plan global. Toate acestea au o singură cauză: războiul lui Puţin împotriva Ucrainei. Guvernul României poate ameliora impactul, să ajute persoanele cu venituri mici, persoanele vulnerabile. Problema este una globală. În SUA inflaţia se apropie de 10. Am avut discuţii cu premierul şi trebuie să fim realişti. Crizele nu se vor termina mâine, situaţia complicată va continua. Politicienii îşi fac treaba şi multe situaţii se găsesc soluţii, dar nu este cazul”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis, replică la afirmațiile lui Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le recomandă românilor să abordeze cu calm explozia prețurilor. Isărescu spune că românii trebuie să se calmeze, iar mesajele publice trebuie să fie și ele mai moderate. Isărescu recomandă și un cunoscut remediu românesc pentru nervi, ceaiul de tei.

Referitor la această afirmație, Klaus Iohannis a spus că în parcul de la Banca Națională sunt mai mulți tei și de aceea se bea mai mult ceai de acest tip.

”Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și de aceea se bea mai mult. Toată lumea va resimți efectele inflației și este evident că trebuie să fim mai atenți la ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la anumite scheme de compensare la pensii, la salarii. Trebuie să fim conștienți că acest război va produce mai multe crize și trebuie să fim atenți ce și cât cheltuim”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României, despre aderarea Finlandei la NATO

Preşedintele Klaus Iohannis salută anunţul Finlandei cu privire la intenţia acestui stat de a adera la NATO şi afirmă că România va susţine un astfel de demers.

„Salut declaraţia comună a preşedintelui Finlandei Sauli Niinistö şi a prim-ministrului Marin Sanna cu privire la aderarea la NATO a Finlandei. România este un susţinător ferm al politicii uşilor deschise a NATO şi este gata să susţină Finlanda în procesul de aderare la NATO. Împreună suntem mai puternici!”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter, relatează Agerpres.

Finlanda trebuie să solicite „fără întârziere” aderarea la NATO, au afirmat joi preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi şefa executivului Sanna Marin, într-o schimbare politică majoră determinată de invazia rusă din Ucraina.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au afirmat Niinisto şi Marin într-un comunicat comun.

„Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile”, au adăugat liderii finlandezi.

Iohannis, despre dosarul Colectiv

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că „așteptăm cu toții acest verdict” în dosarul Colectiv. „A fost o tragedie imensă”, a subliniat președintele.

„E timpul să avem o hotărâre definitivă, ca să vedem cum evaluează justiția acel moment. A fost o tragedie imensă, familiile suferă pentru că pur și simplu justiția nu a dat un verdict. Deci îl așteptăm cu toții. Privind sistemul sanitar, planuri s-au făcut, acum avem PNRR cu bani foarte mulți și chiar avem șansa să îmbunătățim situația din spitale, am așteptări foarte mari de la guvern, cu toții avem. Chiar azi am vorbit ce proiecte a pregătit Spitalul Colentina, ce proiecte au pregătit alții”, a spus Iohannis.

Șeful de la Cotroceni, despre modificarea Constituției

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că este de acord cu modificarea Constituției, însă în anumite condiții speciale. Oficialul de la Cotroceni este de părere că „ghidul” după care funcționează statul român trebuie îmbunătățită.

„Cred că după atâția ani e nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare. Însă nu-mi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. E o discuție extrem de atractivă pentru scenarii. Până nu avem un draft e greu de comentat. Da, sunt chestiuni pe care trebuie să le lămurim. Se vehicula noțiunea alegerilor anticipate. Trebuie să vedem cine dizolvă Parlamentul, ce înseamnă alegerile anticipate… În practică nu mai funcționează unele noțiuni. Un ministru stă interimar 45 de zile, dar dacă criza politică durează 145 de zile, ce facem? Dizolvăm Guvernul?

Chiar poziția președintelui există de când am scăpat de comunism: vrem președinte ales de Parlament cu activitate mai degrabă protocolară sau un președinte ales de oameni cu puteri depline? Aceste chestiuni nu se vor tranșa prin media sau rețele sociale. Aceste discuții se vor tranșa doar prin discuții politice. Discuțiile o să ducă la învolburare. Da, e nevoie de anumite schimbări. Da, e nevoie de discuții așezate, cu finalitate să facă să funcționeze statul mai bine”, a spus Iohannis.
Comentarii
  • Iohannis, am vazut prosti pe lumea asta, dar am impresia ca tu îi depasesti pe toti. Daca îl superi pe tataia Putin si îti dă o beșină murim cu totii. Cum poti spune ca Putin e de vina de aceasta criza? Tu esti principalul vinovat măi animalule!!!

Adauga un comentariu