Secretele istoriei

Knud Rasmussen, omul care a pus bazele orasului Thule

Publicat: 13 apr. 2014
3
Knud Johan Victor Rasmussen (n. 7 iunie 1879 – d. 21 decembrie 1933) a fost explorator, antropolog si etnolog danez.
In 1910 pune bazele orasului Thule, in nordul Golfului Melville, cu scopul de a realiza un centru comercial pentru populatia locala, o fundatie avand menirea de a ridica nivelul material, cultural si spiritual al eschimosilor si o baza de expeditii in regiunile polare.

Vezi si Meriwether Lewis, celebrul explorator al Americii de Nord 

De aici, Rasmussen a organizat celebrele expeditii Thule, in numar de sapte care au contribuit foarte mult la cunoasterea Groenlandei si Arcticii americane (1911-1933).
In 1912 reuseste sa traverseze, impreuna cu Peter Freuchen, Groenlanda, in extremitatea sa nordica, de la Thule la fiordurile Danmarks si Independence, stabilind un record de viteza (cei 1 230 km. au fost strabatuti cu 65km./zi) si demonstrand ca nu exista nici un canal intre Tara (peninsula) Peary si insula Groenlanda.

Vezi si Aventura lui Henry Morton Stanley ca explorator al Africii Centrale 

In anii 1916-1918 exploreaza marile fiorduri de pe coasta nordica a Groenlandei, iar in 1919 face cercetari etnografice pe insula Angmagssalik de pe coasta de Sud-Est a marii insule.
In perioada 1921-1924 Rasmussen organizeaza si conduce cea de-a cincea expeditie Thule , considerata ca cea mai mare calatorie din istoria Arcticii in sanii trase de caini, prilej cu care viziteaza si studiaza toate grupurile de eschimosi din Groenlanda pana la stramtoarea Bering. Pleaca (7 septembrie 1921) din Upernavik, de pe coasta vestica a Groenlandei, impreuna cu cartograful Peter Freuchen, arheologul Therkel Mathiassen, etnologul Kaj Birket-Smith si altii. Strabate stramtoarea si golful Hudson, prima iernare realizand-o la vest de acesta, unde traieste in mijlocul eschimosilor caribu, a caror viata era legata de migratiile renilor, care nu cunosteau pescuitul si nu foloseau focul.
Adauga un comentariu