Secretele istoriei

Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germane

Publicat: 05 ian. 2015
3

Konrad Hermann Joseph Adenauer (n. 5 ianuarie 1876, Köln – d. 19 aprilie 1967, Rhöndorf, azi Bad Honnef, langa Bonn) a fost un politician crestin-democrat german, de profesie jurist. Din 1917 si pana in 1933 a exercitat functia de primar general al Kölnului. Adversar al national-socialismului, a fost inlaturat din functia de primar general. S-a retras la manastirea Maria Laach. In 1944 a fost arestat sub acuzatia de complot impotriva regimului nazist. Sotia sa a fost de asemenea arestata, murind in detentia Politiei Secrete (Gestapo).

In ciuda varstei inaintate (in 1946 implinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus munca de reconstructie a crestin-democratiei germane, miscare interzisa in timpul dictaturii hitleriste. In anul 1949, la varsta de 73 de ani, a fost ales in functia de cancelar al Republicii Federale Germania – primul dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Vezi si Controverse legate de Otto von Bismarck

A reusit apropierea tarii sale de Franta, punand alaturi de Charles de Gaulle bazele aliantei franco-germane, care a constituit nucleul Uniunii Europene. Este considerat ca fiind unul din „parintii Europei”, alaturi de Charles de Gaulle, Robert Schuman (ministru de externe al Frantei), Alcide De Gasperi (ministru de externe al Italiei) si Jean Monnet (autorul planului unificarii industriilor vesteuropene, plan pus in practica de politicienii enumerati anterior).

Vezi si Viata lui Paul von Hindenburg

Adenauer a contribuit in mod decisiv la racordarea Republicii Federale Germania in sistemul atlantic de securitate.

In 1955 a obtinut repatrierea germanilor deportati la munca fortata in Siberia.
Bustul lui Konrad Adenauer ca element al Monumentului parintilor fondatori ai Uniunii Europene din Parcul Herastrau din Bucuresti

Si-a dat demisia din functia de cancelar federal la data de 15 octombrie 1963, facand loc lui Ludwig Erhard, un politician crestin-democrat mai tanar, in fotoliul de cancelar.

A continuat sa fie activ politic.

Autorul a patru volume de memorii, intitulate Erinnerungen (Amintiri).

Ca omagiu pentru contributia sa la fondarea Uniunii Europene, bustul sau a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite in Monumentul parintilor fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la Bucuresti, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herastrau.
Adauga un comentariu