Terapii alternative

L-cisteina, ajutorul tau pentru sistemul respirator si digestiv

Publicat: 03 dec. 2019
L-cisteina
L-cisteina

L-cisteina este un aminoacid neesential gasit in mod natural in corpul uman. Se gaseste in alimentele bogate in proteine, dar si sub forma de supliment. Ajuta la constructia glutationului, unul dintre cei mai puternici antioxidanti. De asemenea, ajuta in tratamentul mai multor afectiuni. Descopera din acest articol cateva beneficii ale L-cisteinei.

L-cisteina este componenta a glutationului – alaturi de glutamina si glicina, o tripeptida cu un puternic caracter antioxidant si cu multe alte roluri importante in organism. L-cisteina este un aminoacid neesential. Organismul poate face cisteina din aminoacizii metionina si serina. Cu toate acestea, daca acestia sunt in cantitati reduse, suplimentarea cu L-cisteina poate acoperi necesarul organismului.

Se gaseste in majoritatea proteinelor, inclusiv carne, produse lactate, oua, nuci, seminte si leguminoase. De asemenea, este abundenta in pulberile proteice utilizate pentru pierderea in greutate si pentru cresterea masei musculare. Prezinta o varietate de beneficii pentru sanatate, iar in medicina ajuta in tratamentul unor afectiuni precum: diabet, bronsita cronica, boli de inima, infectii respiratorii, osteoartrita, boli intestinale inflamatorii.

L-cisteina scade glicemia

In plus, se spune ca sporeste sanatatea pulmonara la persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon, la cresterea performantei sportive si la detoxifierea organismului. In ciuda multor presupuse utilizari ale sanatatii, o recenzie din 2018, publicata in revista Molecules a mentionat ca eficacitatea aminoacidului este inca neclara si sunt necesare cercetari suplimentare.

Cercetarile asupra efectelor suplimentarii cu L-cisteina sunt limitate, cu toate acestea, aminoacidul ajuta in tratamentul unor boli. De exemplu, poate ajuta in diabet prin scaderea glicemiei, reducerea rezistentei la insulina si prevenirea deteriorarii vaselor de sange.

O revizuire a literaturii din 2012 publicata in Jurnalul canadian de fiziologie si farmacologie a descoperit ca proteina din zer bogata in cisteina imbunatateste metabolismul glucozei la persoanele si animalele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, autorii studiului noteaza ca este nevoie de mai multe cercetari.

Decongestioneaza plamanii, reduce inflamatia in colita

L-cisteina poate fi folosita pentru a subtia mucusul care se acumuleaza in bronhii si plamani. Aceasta ajuta la reducerea severitatii problemelor respiratorii. Daca suferi de alergii, bronsita sau boli pulmonare, acest aminoacid poate fi aliatul tau.

Un studiu publicat in International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease a scos la iveala asta. Cercetarea sugereaza ca suplimentele de L-cisteina pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia la pacientii care sufera de boli ce implica un raspuns inflamator anormal in plamani si dficultati in respiratie.

De asemenea, un alt studiu sugereaza ca L-cisteina ajuta in tratamentul colitei (un tip de boala inflamatorie aintestinului). Rezultatele au fost publicate in 2009, in revista olandeza Biochimica et Biophysica Acta. In testele efectuate pe porci, cercetatorii au descoperit ca aminoacidul poate ajuta la reducerea inflamatiei asociate colitei.

Efecte secundare posibile

Se stiu putine despre siguranta utilizarii pe termen lung a suplimentelor de L-cisteina. Exista o anumita ingrijorare ca administrarea de L-cisteina in combinatie cu anumite medicamente (cum ar fi prednisonul si alte medicamente care suprima sistemul imunitar) poate creste actiunea medicamentelor si declanseaza efecte adverse.

Nu a fost stabilita siguranta suplimentelor la femeile insarcinate, la mamele care alapteaza, la copii si la persoanele cu afectiuni medicale sau care iau medicamente.

Adauga un comentariu