Actualitate

La 10 ani dupa ce a tras sapte focuri de pistol mitraliera in inginerul Badea, Maiorul Giurca isi vede linistit de afaceri

Publicat: 26 dec. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:8692;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In ochii judecatorilor de la Tribunalul Militar Bucuresti, fostul ofiter de la Brigada 15 Mecanizata este nevinovat

In urma cu 10 ani, pe 26 decembrie, la o zi dupa ce Nicolae Ceausescu fusese executat, la Iasi au rasunat singurele focuri de arma in urma carora un om a fost ucis. Capitanul de atunci al marii unitati din Tatarasi, actuala Brigada 15 Mecanizata, Gheorghe Giurca, a tras nu mai putin de sapte focuri de pistol mitraliera in pieptul inginerului Romeo Badea, care a murit pe loc. Drama s-a petrecut intr-un ARO al Comitetului Judetean al PCR, condus de soferul Virgil Axinie.
Virgil Axinie lucra la garajul PCR din anul 1986. Valul evenimentelor care au dus la schimbarea lui Ceausescu l-a prins acolo. A trebuit, nu o data, sa apere masinile si garajul de furia „golanilor care se credeau revolutionari”, dupa cum spune chiar el. „Treaba cu inginerul Badea si cu Giurca a fost foarte simpla. In noaptea de 25/26 decembrie, pe la ora doua, am primit un telefon, ori de la Badea, ori de la Giurca, sa astept cu masina in fata Casei Patrate. Langa mine s-a asezat Giurca iar in spate a luat loc inginerul Badea. I-am dus la o adresa din cartierul Metalurgiei, au urcat amandoi la un apartament, parca al unei telefoniste, iar cand au coborat, capitanul i-a cerut pistolul inginerului. Acesta i l-a dat, iar Giurca, care avea deja un pistol militar, l-a pus in buzunar. Cand ne intorceam, in fata Facultatii de mecanica, militarul s-a intors spre Badea si a tras sapte focuri de arma, cu pistolul mitraliera. Mi-a luat foc haina, pentru ca tragea exact de langa mine. M-a intrebat daca am vazut ca a vrut sa-l omoare si, cum eram speriat, am zis ca da. Geamul din spate a sarit; masina s-a umplut de sange, de se uita lumea la noi ca la circ”, ne-a spus Virgil Axinie.
Ajunsi la Palat, protagonistii au sesizat Procuratura. Imediat, procurorii au inceput cercetarea cazului, dupa care s-a dispus transportarea cadavrului inginerului Badea la morga. Virgil Axinie, care acum este sofer al CJ Iasi, si-a amintit ca puterea de foc a pistolului mitraliera fusese atat de mare incat bucati mari din carnea inginerului Badea se lipisera de camasa. Cum era firesc, a urmat un proces, pentru ca asupra inginerului ucis nu s-a gasit nici o arma care sa confirme ca ar fi avut intentia sa-l omoare pe capitanul MApN Giurca. Procesul a inceput in vara anului in curs, la Tribunalul Militar Bucuresti. Toti martorii au fost chemati la Bucuresti si audiati, ocazie cu care s-au intalnit cu maiorul in rezerva Gheorghe Giurca. „Fostul capitan s-a ajuns acum. Ne sfida pe toti, pe-acolo. Probabil ca nu va pati nimic. Are nu stiu ce afaceri, cu magazine, sau asa ceva”, a adaugat Axinie.
Ieri dupa-amiaza, ora la care am ajuns in posesia declaratiei lui Axinie, nu ne-a permis sa il mai contactam pe procurorul Mihai Razus, cel care a avut cazul Badea pe mana. Ca atare, ne exprimam disponibilitatea de a arata si punctele de vedere ale celor care au cercetat cazul sau ale celorlalti participanti.
Iulian MOFTEESCU

Adauga un comentariu