Eveniment-Social

La 110 ani de la moarte

Publicat: 31 dec. 1999

•Azi il colindam pe Creanga

Aniversam azi 110 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui prozei romanesti, Ion Creanga. Humulesteanul a fost, in fapt, unul dintre cei mai buni ieseni, dupa ce a cunoscut urbea noastra, a iubit-o si a murit-o. Dupa cinstirea care se face in fiecare an la Tirgu-Neamt, in decembrie, sub numele de „Zilele Ion Creanga” (manifestare care a ajuns, deja, la cea de-a XXX-a editie), oamenii din locul nasterii lui Nica vin anul acesta si la Iasi, chiar in zi aniversara, pentru a-l descanta cu colindele care i-au fericit viata si i-au umplut opera.
Astazi, la ora 11, Corala Bisericii „Sf. Nicolae” din Humulesti, condusa de preotul Viorel Cojocaru, de Tamara Pasalau – directorul scolii „Ion Creanga” din Tirgu Neamt – si coordonata de directorul Casei de Cultura „Ion Creanga” din Tirgu Neamt”, Dorina Apetroaie, va colinda, in numele marelui colindator, la Bojdeuca din Ticau, aducand cu ea acel „spiritus loci” pe care Creanga l-a pus in paginile operei sale, regasindu-ni-l, de altfel, in marele suflet al romanimii.
An de an, oamenii care trudesc pentru memoria marelui scriitor, (Constantin Parascan si Daniel Corbu, alaturi de colaboratori), acolo, in valea Bojdeucii, organizeaza manifestari omagiale la fiecare 31 decembrie si 2 ianuarie (la mormantul scriitorului din cimitirul Eternitatea), iar vizita si concertul Coralei din Humulesti de astazi, de la Bojdeuca, sunt semnele prin care memoria se improspateaza, repunandu-ne in matca fireasca a culturii noastre.
„Iar intelepciunea, de la Dumnezeu, cand ii e dat omului sa cunoasca binele si raul…”( Ion Creanga).
Liviu APETROAIEloading...

Adauga un comentariu