News Flash:

La 26 de ani, in clasa a II-a

18 Noiembrie 1999
1098 Vizualizari | 0 Comentarii
•Scoala 41 - o scoala obisnuita intr-un loc mai putin obisnuit •In scoala din Penitenciar invata 109 detinuti •Intre acestia sint tineri care aici au invatat sa scrie si sa citeasca •Contrar asteptarilor, elevii sint foarte ordonati si linistiti

Putini sint cei care stiu ca in cadrul Penitenciarului Iasi functioneaza o scoala generala - Scoala nr.41 - cu clasele I-VIII. Aici, intre cei 109 detinuti, unii mai tineri (21 de minori), altii trecuti de 25 de ani, exista un "elev" de clasa a II -a care de curind a implinit 26 de ani. Elevii abia invata sa scrie si sa citeasca sau isi continua studiile incepute in viata civila si intrerupte in momentul arestarii. De educatia acestora se ocupa 7 cadre didactice cu norma de baza in Penitenciar si alte doua care mai au ore si in alte scoli, aproape toti fiind foarte tineri. Desi pare paradoxal, niciodata nu au avut probleme cu elevii-detinuti in ceea ce priveste ordinea in sala de curs, deoarece acestia se comporta exemplar.

Odata ajunsi in inchisoare, detinutii incearca sa gaseasca un mod in care sa-si ocupe timpul liber. Unii sint scosi la munci, altii fac parte din colectivul de "artisti" care prezinta spectacole dedicate detinutilor cu ocazia celor mai importante sarbatori religioase (Craciun, Paste), 8 Martie, 1 Iunie, 1 Decembrie. Altii isi continua studiile incepute in libertate sau invata, chiar aici, sa scrie si sa citeasca. Aceasta activitate se desfasoara in cadrul Scolii nr.41, aflata in incinta Penitenciarului, in corpul nou al unitatii, dat in folosinta in 1998.
Cind intri pentru prima data aici, la prima vedere - aceleasi coridoare lungi, o multime de usi masive cu vizeta - nu-ti dai seama ca este o scoala unde invata mai bine de 100 detinuti, cu virste de 25 de ani sau chiar mai mult. "Avem 109 elevi in clasele I - VIII, dintre care 21 sint minori. Cea mai grea problema a noastra este modul in care selectionam pe cei care vor fi inscrisi la scoala. Trebuie sa tinem cont de timpul pe care il mai are de petrecut in inchisoare pentru ca nu are nici un rost sa urmeze de exemplu o luna din semestru si apoi sa fie eliberat. Este o scoala perfect normala, care-si desfasoara activitatea dupa aceleasi criterii si dupa aceeasi programa cu oricare unitate de invatamint din Iasi, dar aflata intr-un loc mai putin obisnuit", ne-a spus prof. Doina Ciubotaru, directorul scolii. Toti cei care au fost acceptati ca elevi ai scolii sint foarte interesati de a invata ceva nou. "Am incercat sa facem o triere a detinutilor care au depus o cerere de urmare a scolii, astfel incit sa existe o continuitate in pregatirea lor. Daca de exemplu, in civilie a terminat clasa a VII-a acum 7 ani, este foarte greu atit pentru el sa se acomodeze din nou cu scoala cit si pentru profesorii care trebuie sa se ocupe in mod special de acestia pentru a-i aduce la nivelul intregii clase. Toti cei care vin la scoala sint cu adevarat interesati de a capata noi cunostinte, fiecare dupa puterile lui. De asemenea, este o modalitate foarte buna de integrare in grup, in special a celor noi veniti in inchisoare", ne-a spus mr. Vasile Pralea.

Desi isi dau toata silinta, la 20 -25 de ani este greu sa te apuci de scoala

"Se lucreaza mult mai greu decit cu elevii obisnuiti. In primul rind trebuie sa-i convingi ca ora are 50 de minute si in acest timp se sta in clasa si nu este permis fumatul. Noi discutam cu fiecare in parte pentru a-l cunoaste cit mai bine si incercam sa-i convingem ca sint tratati - si chiar sint - ca niste elevi mai tomnatici (ca la cursurile serale de exemplu) care nu au reusit sa-si finalizeze studiile gimnaziale la momentul potrivit. Pentru ceea ce au facut ei sint pedepsiti de lege; noi avem obligatia sa-i tratam ca pe niste elevi obisnuiti, dar putin mai in virsta. Sint si zile in care unii nu colaboreaza, dar din motive intemeiate. Este vorba despre zilele in care au proces sau cind se pronunta sentinta, pe care ei o credeau ca va fi mai mica, sau alte situatii de acest gen", a precizat prof. Ciubotaru. Sint si cazuri in care unii detinuti abia aici afla din tainele abecedarului. Acum nu mai sint cazuri de acest fel, dar nu de mult a existat un detinut care a facut scoala primara in Penitenciar, absovind clasa a IV-a la 43 de ani.

Elevii sint foarte linistiti

"Este primul an cind lucrez la aceasta scoala, dupa 14 ani de activitate in invatamint, si este destul de dificila adaptarea. Sint si elevi buni si elevi mai slabi, dar este de inteles. Este foarte greu si nu mi-am putut imagina ca un tinar de 20 de ani poate invata atit de greu alfabetul, dar cu rabdare se poate face orice. Contrar asteptarilor, nu am avut nici un fel de probleme cu disciplina, fiind foarte respectuosi si linistiti la ore. Am ajuns aici prin restringere de activitate si nu cred ca voi pleca, deoarece sint titular pe post", ne-a spus invatatoarea Cristina Radu. In total sint 9 cadre didactice (majoritatea tinere), din care 7 au norma de baza la aceasta scoala. Pare paradoxal, dar sint si cazuri in care elevii solicta, dupa ore, lamuriri asupra unor aspecte neintelese, chiar pregatire suplimentara. De asemenea, foarte multi solicita sa citeasca cit mai mult dar biblioteca nu este foarte bogata. "Am fost ajutati foarte mult de Inspectoratul Scolar Judetean, care ne-a trimis tot ceea ce este nou ca: material didactic, planse, harti etc. De asemenea, cind am solicitat conducerii Penitenciarului sprijin pentru confectionarea de rame, suporturi pentru planse, am primut tot sprijinul. De altfel, magistratul Mircea Bors, recent numit director al inchisorii, are in plan construirea unui nou corp de cladire in care va fi mutata scoala, care isi va putea mari numarul de elevi", ne-a mai spus directorul scolii.
Cei mai buni elevi sint recompensati prin suplimentarea dreptului la vizite sau la pachet de acasa. "Am dori sa facem mai mult pentru ei, dar nu avem fondurile necesare, iar eventualii sponsori, cind aud de detinuti, ne intorc spatele. Ne descurcam foarte greu, cu fondurile alocate putind cumpara doua creioane, un pix si un caiet pentru fiecare detinut, pentru un an. Pentru a suplini lipsa banilor, cadrele didactice cumpara din banii lor rechizite. Apelam si pe aceasta cale la eventualii sponsori pentru a ne ajuta cit de putin", a mai spus mr. Pralea.

Cursuri de calificare pentru operator calculatoare

Anul trecut, in Penitenciar, cu spijinul Directiei Muncii si Protectiei Sociale, Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si a Fundatiei "Alternative Sociale" a fost organizat un curs de calificare in meseria de zugrav, urmat si absolvit de 16 detinuti. "Se are in vedere organizarea unor cursuri de calificare in meseria de confectioner incaltaminte si operator calculator. Deja am primit raspuns de la SC xAngela Internationala SRL, care este de acord cu organizarea cursurilor de confectioner incaltaminte si asteptam raspuns de la Camera de Comert pentru organizarea cursului de calculatoare. Plata acestor cursuri se va face prin incheierea unor contracte de compensare, echipele de detinuti urmind sa lucreze la cele doua societati. Cursurile vor fi inregistrate la DMPS, astfel incit diplomele eliberate la absolvire sa fie recunoscute oriunde", ne-a precizat cpt. Manuela Patrascu, purtatorul de cuvint al Penitenciarului.

Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014159 (s)