Titlurile zilei

La câțiva kilometri de Iași, o afacere merge ca pe roate! Peștele este pregătit aici după rețete vechi, iar clienții se pot bucura de gustul desăvârșit de odinioară

Publicat: 12 aug. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
La câțiva kilometri de Iași o afacere merge ca pe roate Peștele este pregătit aici după rețete vechi iar clienții se pot bucura de gustul desăvârșit de odinioară
În ferma piscicolă de la Podu Iloaiei sunt făcute după rețete vechi produse din pește

În acest loc din Iași, la ferma piscicolă din Podu Iloaiei, sunt produse sute de tone de pește, dar și bunătăți din pește afumat sau zacuscă de pește. Afacerea de succes a fost dezvoltată de Diadem Atodiresei, piscicultor ce se află la a treia generație de pescari

Ferma piscicolă Rompescaris, cu luciu de apă de peste 1.000 de hectare în Podu Iloaiei și Botoșani, a fost înființată în 1999. Cel care a dezvoltat afacerea de succes cu pește și produse din pește este Diadem Atodiresei, în vârstă de 49 de ani. Spune că „microbul” pescarilor îl are de bunicul și tatăl său.

„În 2018, am preluat ferma de la domnul Relu, tot piscicultor, care s-a pensionat, fiind cea în care ne aflăm acum, în Podu Iloaiei. Eu sunt din familie de pescari. Bunicul a fost pescar, la fel și tata care a fost președintele Piscicola Botoșani. Am studiat în domeniu, iar în 1999 am deschis ferma din Botoșani, unde am peste 500 de hectare de luciu de apă. Aici, la Iași, sunt aproximativ 500 de hectare. Cel mai mare bun piscicol este lacul de acumulare Podu Iloaiei care are 232 de hectare, sub baraj fiind o pepinieră de 42 de hectare și încă 3 iazuri cu două mici pepiniere pentru a avea tot ciclul integrat. Producem crap, în principal, mai bine de 50 la sută din producție, cosaș, sânger, novac, răpitori, știucă, șalău, caras și mai cochetăm cu polyodonul pe care încercăm să-l aclimatizăm și să avem rezultate mai bune. Este un sturion adus din America, originar din fluviul Mississippi. Prima dată a fost adus la Iași prin stațiunea de cercetări, dar nu s-a reușit reproducerea lui în timp util. Noi l-am luat de la Nucet, de la stațiunea de cercetare. Încercăm să facem o tehnologie de creștere. În linii mari, am reușit să îl punem pe piața moldovenilor, în special, pentru că este un pește greu de transportat viu, pe distanțe lungi. Este un pește cu o carne asemănătoare cu a morunului, nisetrului, deci aceeași calitate”, spune Diadem Atodiresei. Delta Moldovei a fost la un pas de dispariție din cauza secetei.

Ferma din Podu Iloaiei este locul din Iași în care se produc sute de tone de pește

Investiția în cele două ferme se ridică la câteva milioane de euro, iar producția de pește ajunge la peste 1.000 de tone pe an, cu puncte de desfacere în marile lanțuri de hipermarketuri și în magazinele proprii din Iași și Botoșani.

„Pe noi ne afectează prețurile la energie, combustibil, cereale. Toate prețurile au crescut, deci, implicit, și prețul de cost al peștelui a crescut. Toți consumatorii au rămas cu veniturile plafonate, toată lumea face economie. Atunci, suntem și noi afectați, dar o anumită cantitate săptămânală, lunară, o vindem, pentru că ceilalți colegi cred că o duc și mai rău, pentru că nu este pește din abundență și atunci reușim să vindem ce avem. Peștele care se vinde reprezintă o cantitate finită și fiecare are cotă de piață. Noi avem magazinul Rompescaris în piața din Nicolina și în Păcurari, la magazin Aqua3. Producem și acum cam aceeași cantitate de pește ca în anul precedent, deci nu am avut pierderi majore. Sperăm să menținem producția. De creștere nu poate fi vorba, dar facem eforturi să producem ca până acum. Producem cam 800-900 de tone de pește pe an la Iași. Vreo 200 de tone sunt puiet, iar restul reprezintă peștele de marfă”, mai spune piscicultorul.

Afacerile din piscicultură au fost afectate și de pandemia de COVID-19.

Diadem Atodiresei: „Avem afumătoare ca pe vremea bunicilor”

Anul acesta, în ferma din Iași sunt produse bunătăți din pește, sub brandul „Bunătăți de la iaz”. Piscicultorul are 40 de angajați, iar firma a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de lei, cu un profit net de aproape un milion de lei, în 2021.

„Timid, am început să punem pe piață niște produse din pește. Avem un centru integrat de producție, cu produse făcute din peștele nostru. Avem zacuscă de pește cu ardei, pastă de pește, cârnați din pește și pește afumat. În funcție de ce o să spună consumatorii, o să diversificăm gama sau o să ne axăm pe anumite produse. Fiind produse făcute numai din pește, cu multă manoperă, și prețul este pe măsura calității. Am încercat să facem o gamă de mijloc, să nu fie foarte scumpe, dar calitatea obligă. Noi avem afumătoare ca pe vremea bunicilor, afumăm la fum din lemn de cireș. Iernile nu mai sunt atât de grele. Țin minte că în anul 2000 umblam cu tractorul pe gheață. Acum nu mai e nevoie, pentru că nu mai e așa multă gheață. Noi avem camere de supraveghere pe iaz, am încercat să modernizăm ferma, am luat și fonduri europene. Sectorul piscicol e îmbătrânit și cred că generația mea a prins ultimul tren. Nu mai vrea nimeni să se ocupe de piscicultură”, mai spune Diadem Atodiresei.

Ferma piscicolă din Podu Iloaiei este locul din Iași în care au ajuns și cormoranii ce fac ravagii.

Comentarii
  • Stau în Pacurari, am întrat de vreo doua ori in magazinul acestuia iar prețurile sunt foarte mari în comparație cu Selgros,Metro sau Carrefour. N am cumpărat niciodată. Ar trebui să știm cu cât produce el kg. de pește dar nu ne spune.Stie el de ce!

  • Prin 2020 și-a luat premiul de 6 mil de euro prin fonduri europene unde, nici 30% din ce era obligat să construiască nu a făcut dar relațiile la nivel mare…..peștele mort ce face cu el…îl aruncă în loc să îi dea foc așa cum e la lege…..poliția, primăria, DNA dorm…

  • Catre dl Pagubit, nu aveti decat sa cumparati peste din Selgros sau Metro in continuare, peste care este din import, produs in cine stie ce conditii imputite, puneti-va problema calitatii daca acela se vinde sub pretul cu care se vinde un produs local in conditiile in care se adauga cheltuielile cu transportul.

  • Singurul loc din care cumpar peste de cativa ani
    numai cuvinte de lauda in privinta gustului si a raportului calitate/pret, un peste gustos, iar cozile care se fac la magazine in zilele de dezlegare la peste sau chiar in sambete obisnuite vorbesc de la sine.

  • Produsele de import sunt mult mai verificate decat cele autohtone(prin simplu fapt ca sunt supuse mai multor contoale), ca atare mult mai sigure d.p.d.v al calitatii. Si daca sunt si mai ieftine…

  • Doamne, dar ce de-a specialiști pe-aici! Luați-vă bre câte o fermă și lăsați gargara, că vorba ‘ceea, vulpea când n-ajunge la struguri zice că-s acri.

  • Când a curățat ultima dată iazul de la Podu Iloaie!? În iazul de la Podu Iloaie vin toate dejecțiile din zona Hârlău ,pe Bahlui! Nu aș manca pește de acolo nici gratis. !

Adauga un comentariu