Software & Hardware

La ce riscuri te expui daca utilizezi aplicatia WhatsApp

Publicat: 25 mart. 2014
5

Achizitionarea aplicatiei WhatsApp de catre Facebook a atras atentia prin pretul enorm de cumparare, insa a generat si o serie de critici privind securitatea a miliarde de mesaje transmise prin intermediul acestei platforme. Reprezentantii WhatsApp, aplicatia achizitionata pentru pretul de 19 miliarde de dolari, au declarat, pe site-ul oficial, ca mesajele dintre telefoanele clientilor si serverul lor sunt pe deplin criptate.

Compania avertizeaza utilizatorii ca trebuie sa fie constienti de faptul ca, atunci cand trimit mesaje, exista posibilitatea ca acestea sa nu ramana confidentiale, insa precizeaza ca istoricul de chat nu este pastrat si ca mesajele sunt sterse din sistemul lor imediat dupa ce au fost transmise, scrie phys.org.

Totusi, cercetatorii in securitate mentioneaza ca ar putea exista vulnerabilitati in aplicatia folosita de aproximativ 450 de milioane de oameni la nivel global.

Paul Jauregui de la firma de securitate Praetorian a precizat pe blogul sau ca securitatea si criptarea aplicatiei WhatsApp nu sunt ideale, mentionand anumite vulnerabilitati in ceea ce priveste utilizarea SSL-ului, protocolul criptografic ce permite comunicatiile sigure.

,,Cei de la N.S.A. (Agentia Nationala pentru Securitate) si-ar dori mult asta. Practic, le-ar permite sa urmareasca mesajele, sa le retransmita sau sa deterioreze criptarile cu scopul de a intercepta comunicatiile digitale. Aceste probleme de securitate pun in pericol atat mesajele utilizatorilor, cat si informatiile lor private.”

Jauregui a precizat ca Praetorian ar avea nevoie de o autorizatie din partea celor de la Facebook si WhatsApp pentru a realiza o evaluare detaliata a securitatii. De asemenea, a adaugat ca ,,repararea deficientelor de securitate nu ar fi foarte dificila”.

Ingrijorari serioase cu privire la securitate

In Germania, un oficial din landul Schleswig-Holstein a precizat intr-o declaratie ca aceasta achizitie a produs ingrijorari serioase in privinta securitatii si ca aplicatia WhatsApp nu se conformeaza cu normele U.E. privind protectia datelor.

Oficialul german, Thilo Weichert, a mentionat ca oamenii ar trebui sa respinga WhatsApp daca isi doresc servicii de incredere.

In octombrie 2013, olandezul Thijs Alkemade, cercetator in securitate, a mentionat intr-un articol ca se poate impiedica criptarea, adaugand ca ,,oricine este capabil de te a spiona pe WhatsApp este capabil, cu suficient efort, si de a iti decripta mesajele”.

WhatsApp nu a raspuns intrebarilor agentiei de stiri Agence France-Presse (AFP) cu privire la reclamatiile de securitate.

Cateva aplicatii rivale sustin ca legatura dintre Facebook si WhatsApp va duce la scaderea increderii in aplicatiile asemanatoare.

Nico Sell, cofondatorul aplicatiei Wickr a declarat ca aplicatia sa a fost descarcata mult mai des de cand Facebook a anuntat achizitionarea WhatsApp. ,,Cred ca oamenii vor renunta la WhatsApp, stiind ca a fost cumparata de Facebook”, a declarat aceasta pentru AFP.

Sell a precizat ca scopul Facebook este acela de a monetiza informatia, in timp ce Wickr isi doreste sa protejeze intimitatea si anonimitatea utilizatorilor, folosind criptari de calitate si recompensand hackerii care descopera erori de securitate.

Milioane de informatii vulnerabile

,,Ei spun ca nu vor pune reclame pe WhatsApp. Dar asta nu inseamna ca nu vor furniza marilor companii informatiile private ale utilizatorilor. Exista foarte multe informatii ce pot fi analizate din discutiile cu familia si prietenii. Avand in vedere documentele aparute in presa despre supravegherea N.S.A. din ultimul an, oamenii devin din ce in ce mai constienti de cat de usor este sa abuzezi de informatiile confidentiale ale altora”, a adaugat Sell.

Serge Malenkovich de la Kasperski a spus ca utilizatorii nu trebuie sa se teama de achizitionarea WhatsApp. “Nu sunt motive pentru a ne ingrijora de compromiterea confidentialitatii mesajelor trimise”, a spus acesta. “WhatsApp nu a dorit niciodata sa fie un instrument al mesajelor confidentiale; datele confidentiale nu ar trebui sa fie trimise necriptate prin canale standard de comunicare, fie ca se numesc Facebook, WhatsApp sau e-mail. Folositi instrumente de securitate consacrate pentru a va proteja informatiile fata de ochii indiscreti!”

,,O amenintare mai mare o reprezinta escrocii care iti trimit mesaje ce contin link-uri cu virusi, si, in cazul in care apesi pe ele, iti vor virusa sistemul sau te vor redirectiona catre site-uri web inselatoare ce iti vor fura datele personale”, a concluzionat Malenkovich.

Adauga un comentariu