News Flash:

La Comtom SA nu mai este nimic de furat

1 Aprilie 2005
1523 Vizualizari | 0 Comentarii
•Fostul Combinat de Crestere a Porcilor de la Tomesti a fost vandut in ultimii ani bucata cu bucata •Spatiile zootehnice au fost date pe ochi frumosi si lasate de proprietari fara fier vechi, azbest sau tabla de pe acoperis •Directorul Leon Zlate a dirijat intreaga operatiune, la care au participat inginerii din fabrica •Directorul Zlate ar trebui sa dea raspunsuri cu privire la starea in care a ajuns unitatea economica

Reporterii ZIUA de Iasi au prezentat cu putin timp in urma modul in care SC Comtom SA Tomesti a fost devalizata si dezmembrata, pentru a fi apoi vanduta la fier vechi. Situatia a devenit posibila odata cu aparitia in anul 2001 la unitatea economica ieseana a directorului Leon Zlate, care nu a facut decat sa praduiasca tot ce se putea de la Tomesti. Sute de tone de fier vechi au plecat de la SC Comtom SA fara ca nimeni sa bage de seama sau sa ia vreo masura. Directorul Zlate si-a permis in mod ciudat sa cumpere in numai doi ani de zile un apartament de 50 mii Euro, trecut pe numele norei acestuia, si sa construiasca la Ezareni o casuta de vacanta de cateva sute de milioane.

Golaniile marca Leon Zlate au inceput la Tomesti odata cu aparitia actualului director, in anul 2001. Operatiunea de dezmembrare a unitatii a constat in vinderea a tot ceea ce se putea vinde la Tomesti, inclusiv gratarele de la halele de crestere a porcilor. Cu putin timp in urma, acesta a refuzat dialogul cu reporterii ZIUA de Iasi, sustinand ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui. Sumele de bani scoase de pe vanzarea fierului vechi de la fostul combinat de cresterea porcilor din Tomesti au ajuns in diferite constructii, care de care mai cochete, ale actualului director Leon Zlate si apropiatilor acestuia. Astfel, pe malul lacului Ezareni, din localitatea ieseana Ciurea au aparut din senin in ultimii doi ani de zile doua casute de vacanta, mobilate si dotate cu toate utilitatile. Proprietarii acestora nu sunt altii decat Leon Zlate, directorul SC Comtom SA, si Mihai Paraiala, inginer la Comtom SA, unul dintre apropiatii directorului. Din informatiile detinute pana in prezent, constructia acestora a costat aproape 600 milioane lei, in timp ce mobilierul ajunge la inca aproximativ 200 milioane lei. Pentru constructia acestora, directorul Zlate a folosit din plin ocazia ivita ca urmare a functiei pe care o detine, folosind in interes propriu tot ceea ce era util la casa lui. Drept urmare, pentru gardurile din imprejurimile casei au fost folosite tevi din halele de la SC Comtom SA, in timp ce aleea directorului este facuta din gratare de la halele de porci, taiat din fostul combinat, ajuns in acest moment in pragul falimentului. Aceste informatii au fost prezentate in editiile anterioare si pot fi dovedite de cotidianul ZIUA de Iasi.

Fierul vechi

Filiera fierului vechi provenit de la SC Comtom SA a continuat cu sina de cale ferata, care a fost scoasa si vanduta sub obladuirea lui Zlate, in timp ce, pe cealalta parte, angajatii fabricii faceau acelasi lucru cu halele pe care le-au primit in concesionare conform prevederilor Ordonantei 168/2001. Dupa dezmembrarea halelor de catre inginerii care le-au primit cu scopul de a le rentabiliza, directorul Leon Zlate a incredintat taietorilor de fier vechi calea ferata de la Comtom SA. Aceasta a fost vanduta in mare parte la SC Pieta SA, in timp ce marea majoritate a sinelor a ajuns la persoanele din anturajul lui Zlate, care nu au facut decat sa le vanda la fier vechi. O intreaga retea a reusit sa taie in doar doi ani de zile toata conducta de teava dintre SC Comtom SA si Centrala de Energie Termica (CET) Holboca. Printre principalii artizani ai acestei afaceri au fost directorul Zlate, inginerul Paraiala si Dan Ciocoiu, un apropiat al directorului Leon Zlate, care detinea o fabrica de mobila din interiorul combinatului. Initial, in urma cu trei ani de zile, taierea fierului vechi a fost facuta de catre un cetatean de etnie roma din Galati, care nu a mai continuat deoarece Leon Zlate a cerut un procent prea mare din veniturile realizate. Operatiunea monstruoasa a continuat odata cu intrarea in afacere a lui Dan Ciocoi, care l-a ajutat pe Zlate sa taie fierul vechi pana la intrarea in CET Holboca, unde nu au mai avut voie sa taie teava, fiind pericol de explozii. Reprezentantii CET nu au avut nici o legatura cu acest lucru, pentru ca aceste conducte erau proprietatea SC Comtom SA.

Spatiile

Intre Comtom SA si concesionari au fost reziliate contractele pentru un numar de 16 hale de productie, lucru petrecut in toamna anului 2003. Noii concesionari ai spatiilor de la Comtom SA Tomesti au avut la dispozitie doar sase luni de zile sa investeasca macar 50 la suta din cat au promis in momentul in care le-au fost atribuite spatiile. Acordate conform Legii 168/2001, majoritatea spatiilor concesionate acordate la SC Comtom SA Tomesti, primite gratuit, au fost lasate de izbeliste de catre concesionari. In urma unui control efectuat in luna august a anului trecut de catre reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au fost prezentate o serie de recomandari, ca urmare a esecului acestui program in judetul Iasi. In aceste conditii, din spatiile apartinand SC Comtom SA Tomesti au fost reziliate contractele de concesiune cu SC Geomet SRL, pentru doua din cele trei hale aflate in posesie, iar cu SC Edy Cris SRL a fost reziliat contractul pentru 3, din cele 5 hale de productie, SC Conado Grup SRL, unitate cu care a fost reziliat contractul pentru ambele hale de productie pe care le avea in concesiune, situatie in care se afla si SC Mihail SRL, careia Comisia judeteana i-a reziliat ambele contracte existente. In acelasi timp, pentru SC Nicol Impex SRL si SC Stand Rom SRL au fost reziliate contractele pentru cate o hala. Toate bune si frumoase, insa schimbarea a fost facuta doar la suprafata, pentru ca unei societati comerciale aflate in pragul falimentului, in speta SC Big Bang SRL, i-au fost atribuite nici mai mult, nici mai putin de 8 spatii de productie, cu alte cuvinte intreaga ferma numarul 8 din fostul SC Comtom SA. Aceste lucruri au fost facute de Comisia Judeteana de Acordare a Spatiilor la recomandarea lui Zlate, care este reprezentantul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014924 (s)