Actualitate

La drumul mare

Publicat: 10 iun. 2008
1

Dupa 90′, odata cu scrutinul democratic, au inceput sa apara si primele incercari de frauda in domeniu. Frauda in amanunt, desigur. Frauda globala se aplicase fara probleme vreme de 40 de ani. Primii fraudatori de dupa 90′ faceau de fapt un fel de haiduceala. Votau normal la sectia lor de pe buletin, apoi mergeau si pe la alte sectii si votau la plesneala pe listele suplimentare. Azi e mult mai greu sa fii haiduc electoral. Daca vrei doar sa furi, situatia se schimba. Nu furi de unul singur. Hotul solitar nu rezolva mare lucru si poate fi prins usor. Pentru a avea succes, exista o singura sansa: furtul electoral in grup organizat. Furtul in banda. O banda are greutate si seriozitate, bani multi, masini, echipe de zvonaci pentru a demola candidatii puternici.

Banda se bazeaza pe complicitate in sectia de votare, pe complicitate in magistratura si politie, pe metode de a cumpara voturile necajitilor si nehotaratilor. De obicei, pentru cei din banda fraudarea alegerilor este esentiala. O schimbare in administratia locala, in administratia centrala, in guvern, poate sa fie un adevarat dezastru pentru cei ce se folosesc de banda. In aceste conditii, nu e de mirare ca metodele de furt electoral s-au inmultit si diversificat ingenios. Spre exemplu, ati auzit vreodata de suveica? Faina, suveica. Prin aplicarea acestei metode, nu numai ca se cumpara votul, dar se si poate controla fidelitatea celui cumparat. Partea de organizare e simpla: dupa o negociere sumara (pretul conteaza!) i se remite vanzatorului-de-vot un rand complet de buletine gata stampilate. Respectivul intra in sectie, ia regulamentar un set de buletine albe de la comisia electorala, apoi le schimba in cabina cu cele gata completate si introduce votul in urna. In final, se reintoarce la cumparator, preda buletinele imaculate primite in sectie si isi capata in schimb banutul negociat. Simplu si eficient, nu-i asa? Mai sunt si alte metode. Spre exemplu urnele cu 50-60 de voturi gata introduse inca din timpul noptii. Sau buletinele suplimentare date discret „clientilor” de partid, pe baza unui semn de recunoastere, de catre „omul sigur” aflat in comisia electorala. Buletinele se iau in cabina, se stampileaza si se introduc unele in altele, bine impaturite sa nu se cunoasca nimic atunci cand se ajunge la urna. Se mai fura si la numaratoare. Evident, de catre cel (cei) care numara. Buletinele adversarilor se trec discret in teancul de voturi anulate. Cine le mai verifica? Mai e si figura cu stampiluta de cauciuc inscriptionata „votat„, aflata la cureaua de la ceas. Prin aplicarea discreta a acestei stampilute, anularea votului dat adversarilor periculosi se face „curat”, ceea ce inlatura frica unui control ulterior la teancul de voturi anulate. In sfarsit, se fura si la totalizarea strict aritmetica, cel care lucreaza astfel avand o singura grija, sa calculeze exact „cheia”, astfel incat o verificare superficiala sa dea castig de cauza baietilor destepti.
*** Singura problema a pungasilor electorali este ca, pe masura trecerii timpului, smecheriile devin tot mai usor de depistat si tot mai riscante. Un optimist mi-a spus chiar ca, dupa parerea lui, prin jurul anului 2040 furtul electoral va fi aproape eradicat. Pana atunci insa, mai e ceva vreme…
Adauga un comentariu