News Flash:

La Fortus SA se lucreaza, creditorii se cearta

7 Noiembrie 2009
2957 Vizualizari | 8 Comentarii
Gheorghe Chisca
• Uitand ca de deciziile lor depind mai bine de 1.500 de salariati, creditorii de la Fortus SA se intrec in replici care mai de care mai taioase si mai spirituale, in chichite legislative si intind procesul insolventei la nesfarsit • In cursul zilei de ieri, creditorii au reziliat contractele incheiate cu cabinetul de avocatura Maria Aldea, Stoica si Asociatii, evaluatorul Rodica Nitescu si Dan Nitescu, dar au si anulat raportul de evaluare care sta la baza planului de reorganizare

Uitand ca de deciziile lor depind mai bine de 1.500 de salariati, creditorii de la Fortus SA se intrec in replici care mai de care mai taioase si mai spirituale, in chichite legislative si intind procesul insolventei la nesfarsit. In cursul zilei de ieri, la Fortus SA a avut loc adunarea creditorilor, adunare care avea ca scop rezolvarea a trei puncte deosebit de importante pentru soarta fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) Iasi. Cu greu, dupa mai bine de o ora si jumatate, creditorii prezenti la Fortus SA, printre care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), E.ON Moldova SA, Bucharest Financial Plaza SRL, Directia Economica si Finante Publice Locale (DEFPL) Iasi, MetalExportImport SA, reprezentantul salariatilor, Dumitru Mihailuc au facut primul pas si au votat componenta comitetului creditorilor. Totusi, cea mai importanta decizie luata a fost aceea a rezilierii contractelor de asistenta juridica si de evaluare aprobate in luna august a acestui an. Astfel, in cursul zilei de ieri, creditorii au reziliat contractele incheiate cu cabinetul de avocatura Maria Aldea, Stoica si Asociatii, evaluatorul Rodica Nitescu si Dan Nitescu, dar au si anulat raportul de evaluare care sta la baza planului de reorganizare. Odata cu rezilierea contractelor, creditorii au cerut si ca sumele platite celor mentionati sa revina in conturile Fortus SA. Decizia luata in cursul zilei de ieri inca nu este definitiva. Si comitetul creditorilor, care se va intruni in cursul saptamanii viitoare, va avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste aprobarea sau rezilierea contractelor incheiate la mijlocul acestui an cu casele de avocatura si evaluatorii in cauza. "De luni intr-o saptamana se va intruni comitetul creditorilor. Pana atunci, chiar daca astazi (n.r. - ieri) s-a luat decizia rezilierii contractelor, inca nu se va returna nici un ban. Vom vedea, in functie de ceea ce se va decide atunci", a explicat Adrian Ababei, reprezentantul Sigma IPURL, administratorul judiciar al fostului Combinat de Utilaj Greu. Din comitetul creditor fac parte in acest moment AVAS, ANAF, DEFPL, E.ON Moldova SA, dar si salariatii reprezentati de liderul de sindicat Dumitru Mihailuc. Ultimul cuvant, in aceasta privinta, il va avea judecatorul sindic. Asa cum a cerut judecatorul de la Targu Mures, administratorul judiciar a lamurit si problema onorariului de succes pe care il va primi in momentul in care Fortus SA va iesi la liman. Onorariul votat in adunarea creditorilor, de cinci la suta, se refera exclusiv la sumele recuperate de la debitorii Fortus SA si sumele obtinute din valorificarea bunurilor din patrimoniu.
Referitor la situatia de la Fortus SA, ieri, directorul firmei - Gheorghe Chisca, a declarat ca in perioada actuala, AVAS se implica in rezolvarea problemelor de natura juridica ale firmei. "Fortus a trecut printr-o perpetua perioada de criza, in perioada cand actionar majoritar a fost MetalExportImport SA, care a fost un consumator al resurselor financiare ale firmei noastre. Pentru anul viitor, avem cereri de oferta de circa 60 milioane Euro. Daca facem macar 40 la suta din aceasta valoare, Fortus va fi profitabil din punct de vedere al productiei de baza. In urma analizei costurilor de productie, am ajuns la concluzia ca cheltuielile salariale cu personalul administrativ sunt prea mari, din aceasta zona urmand sa facem disponibilizari de personal" a declarat ieri Gheorghe Chisca. In opinia acestuia, dupa perioada actuala, plina de convulsii politice, Fortus SA va trebui luat in considerare pentru rezolvarea problemelor strategice ale economiei romanesti, respectiv in ceea ce priveste redresarea sistemului energetic, a agriculturii, a productiei de energie verde.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

Simirad  | #86313
Chisca parca ai o figura de urmarit general.CUG-ul-FORTUS,avea o mare avere,erau pline depozitele cu scule piese de schimb,toate au stat la discretia tuturor directorilor care s-au perindat,inclusiv multe utilaje care s-au vindut la pret de fier vechi,si si-au facut ei firme particulare sau "prieteni" de-ai lor;Ciobanu,Mustata,Bugiac,Enache si mai sint.Mustata,fost director mecano-energeti si investitii,apoi ajuns sef AVAS,acesta a fost "creerul" jafului de la fortus.
xy  | #86314
Creditorii incearca stoparea furturilor pe fata si devalizarea Fortusului prin acele contracte imense.Trebuia facuta o selectie de oferte privind serviciile de avocatura,evaluare,etc publicata oficial pt asigurarea transparentei si supuse aprobarii creditorilor ,pt ca banii sunt ai tuturor creditorilor.E prea versat Ababei,soarta Fortusului e falimentul ,,,,,care in cel putin un an se va declansa
lomar  | #86315
Unde cesti tu TEPES DOAMNE ....!!!!
lAYOS  | #86316
dE UNDE ATATIA BANI, AU FURAT CA-N PAMPAS, AU DUS DE RAPA SOCIETATI SI LE-AU VANDUT PE 2 LEI, ACESTI ADM. JUDICIARI !!!!!!!!!!!!!
IONUT c.  | #86317
mAI STIU SI ALTI HOTI, PRIVATI, CARORA LE -A BATUT vantul IN PUPA SI ACUM STAU LA HOTEL CA NISTE LIMAXI IN COCHILII FURATE.
vIOREA  | #86318
aSA-I CA VA E CIUDA CA NU ATI FURAT LA TIMUK TRECUT ?
kayl  | #86319
E vorba de CIOBANU super bonjuristul de la o alta falimentara ce a semnat ca icontracte ilegale contra spaga de la sogori ?
aliosa  | #86320
Ma fartati nu plangeti ca v-au halit tara tot ai nostri frati...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3171 (s) | 22 queries | Mysql time :0.188291 (s)