Magazin

„La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, premiera mondiala la Cannes 

Publicat: 16 mai 2019
1

Lungmetrajul The Whistlers/ La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondiala la Festivalul de Film de la Cannes, sambata, 18 mai, la ora locala 22.00, la Grand Thèatre Lumiére. In tara noastra, el va rula in cinematografe incepand cu 13 septembrie. O a doua proiectie la Cannes este programata sa aiba loc in aceeasi sala, duminica, 19 mai, de la ora locala 08.30, si va fi urmata de o conferinta de presa la care va participa cineastul roman si echipa. Filmul va fi prezentat, in aceeasi zi, de la ora locala 21.45, in cadrul Les Séances du Lendemain.

Filmarile pentru noul „James Bond”, suspendate. Care este motivul

Cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat in competitia festivalului si va concura pentru trofeul Palme d’Or cu filme semnate, intre altii, de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick si Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne. Juriul competitiei este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu si alcatuit din actrita Elle Fanning (SUA), regizoarea si scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actrita si regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea si scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul si creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franta) si cineastii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franta) si Paweł Pawlikowski (Polonia).

Cea de-a 72-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a inceput pe 14 mai si se va incheia pe 25 mai. „La Gomera” a fost filmat in Romania, Spania si Singapore, in 2018, iar din distributie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazar, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto si Antonio Buíl. Este prima productie semnata de Porumboiu care a fost filmata si in afara Romaniei. Cristi, un politist roman corupt implicat intr-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge in insula La Gomera, in Spania, pentru a invata „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat il va ajuta sa-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat in arest Bucuresti, si singurul din banda care stie unde sunt ascunsi banii.

„La Gomera” este scris si regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnata de Tudor Mircea. Scenografia este realizata de Simona Paduretu, designer de costume a fost Dana Paparuz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabila cu directia artistica. Corneliu Porumboiu revine anul acesta pe Croazeta cu „La Gomera”, dupa ce in 2015 a castigat premiul Un Certain Talent al sectiunii „Un Certain Regard” cu lungmetrajul „Comoara”. Pentru pelicula „Politist, adjectiv”, el a primit in 2009 Marele Premiu al Juriului si Premiul FIPRESCI al sectiunii „Un Certain Regard”. Tot in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, in 2006, lungmetrajul lui de debut, „A fost sau n-a fost?”, a fost recompensat cu trofeul Camera d’Or.

„La Gomera” este o productie 42 KM FILM in coproductie cu Les Films du Worso (Franta), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Eurimages. Coproducatori sunt si Arte Grand Accord, Film i Vast si Filmgate Films (Suedia). Producatori sunt Marcela Mindru (Ursu) si Patricia Poienaru. Coproducatori sunt Sylvie Pialat, Benoit Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach si Maren Ade. Filmul va fi lansat in cinematografele din Romania pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image. 

Adauga un comentariu