News Flash:

La Iasi este nevoie de investitii de un miliard Euro

29 Martie 2005
1050 Vizualizari | 0 Comentarii
•In domeniul protectiei mediului, costurile alinierii judetului la standardele impuse de tarile comunitare depasesc 600 milioane Euro •Atingerea starii "bune" a apelor, dupa cum este mentionat in Directiva Cadru, ii va costa pe locuitorii municipiului Iasi mai mult de 400 milioane Euro

Judetul Iasi trebuie sa investeasca sume considerabile pentru a se alinia la politica de mediu a Uniunii Europene (UE). Numai in domeniul protectiei mediului, costurile alinierii judetului la standardele impuse de tarile comunitare depasesc 600 milioane Euro. Acesti bani acopera investitiile in numeroase sectoare precum: calitatea aerului, managementul deseurilor, calitatea apei, protectia naturii, controlul poluarii industriale si managementul riscului, substante chimice, protectia naturii. Imbunatatirea calitatii aerului ii va costa pe agentii economici din judetul Iasi aproximativ 1,3 milioane Euro. Aceasta suma va fi utilizata pentru conformarea instalatiilor pentru a asigura controlul emisiilor compusilor organici volatili rezultati din activitatea de depozitare a benzinei si distributiei la terminal. In sectorul managementului deseurilor este nevoie de cel putin 50 milioane Euro, bani care sunt necesari pentru realizarea unui depozit ecologic care sa deserveasca intregii populatii a judetului Iasi si pentru construirea unei instalatii de incinerare pentru deseurile toxice si periculoase. Totodata, resurse materiale sunt necesare si pentru inchiderea depozitelor de deseuri actuale si pentru asigurarea activitatii de colectare selectiva a deseurilor. Pentru a fi implementata directiva europeana referitoare la epurarea apelor uzate orasenesti trebuie investita suma de 400 milioane Euro. Scopul acestei investitii il reprezinta refacerea, extinderea si modernizarea statiilor de epurare pentru mai mult de 2.000 locuitori.

Criterii europene

La aceste cheltuieli, pentru investitii sunt adaugate cele pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole, domeniu care are nevoie de 160 milioane Euro si prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, unde vor fi investiti 30 milioane Euro. Trebuie mentionat ca aceste costuri ale alinierii judetului Iasi la politica de mediu a UE sunt estimate de catre fiecare agent economic in parte si reprezinta valoarea investitiilor necesare conformarii, fara a fi luate in considerare celelalte cheltuieli, precum plata resurselor umane. "In prezent, primordiala este rezolvarea problemei depozitului zonal de deseuri, pentru care nu a fost gasit inca un spatiu care sa nu fie in litigiu si terminarea modernizarii statiei de epurare Iasi. Este necesara o constientizare implicata a agentilor economici care, pana in 2007 trebuie sa indeplineasca masurile de mediu, astfel se vor autofalimenta", a declarat Corneliu Horaicu, director executiv la Agentia de Protectie a Mediului Iasi. Atingerea starii "bune" a apelor, dupa cum este mentionat in Directiva cadru, ii va costa pe locuitorii municipiului Iasi mai mult de 400 milioane Euro. Acesti bani sunt necesari pentru alimentarea cu apa si modernizarea sistemului de aductiune a 84 localitati din judetul Iasi. Prin urmare, pentru implementarea acquis-ului comunitar de mediu judetul Iasi are nevoie de peste un miliard Euro, bani care provin atat din finantari ale UE, bugete locale si de stat, cat si din fonduri proprii ale agentilor economici. "Prin organizarea unor sesiuni de informare, dorim sa facem cunoscut costul integrarii europene atat autoritatilor publice, Consiliului Judetean, primariilor, cat si directiilor importante din judet", a mentionat Corneliu Horaicu.

Dezbateri referitoare la mediu

Maine, in sala de conferinte a Primariei Iasi va avea loc o intalnire dezbatere referitoare la problemele legate de mediu. Organizatorul manifestarii este Forumul Ecologistilor din Romania, filiala Iasi, iar tema dezbaterilor va fi unificarea organizatiilor societatii civile de mediu. Pe langa discutiile mentionate, Petru Lificiu, presedintele fondator al asociatiei va face o prezentare a acestei organizatii. In acelasi timp, la eveniment vor fi prezentate si principalele manifestari dedicate mediului si importanta acestora in contextul integrarii europene. Marcarea evenimentelor de mediu recente va demara cu perioada 15 martie-15 aprilie, Luna Padurii, 22 Martie – Ziua Mondiala a Apei, 23 Martie – Ziua Mondiala a Meteorologiei, 1 Aprilie - Ziua Mondiala a Pasarilor si 22 Aprilie – Ziua Mondiala a Pamantului. In cadrul aceleiasi manifestari va fi lansat periodicul de informare, educatie si cultura ecologista "Mesagerul Verde".
Daniela GRADINARIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012814 (s)