Eveniment-Social

La Iasi nu se mai poate! Guvernul finanteaza soseaua de centura a Bacaului

Publicat: 31 oct. 2013
1

@ Municipiul Bacau va avea o sosea de centura de doua ori mai lunga decat cea a Iasului @ Desi lucrarile la centura Iasului au demarat inca de acum cativa ani, acestea bat in continuare pasul pe loc, iar Guvernul refuza sa dea fonduri @ In schimb, in municipiul Bacau vor demara in curand lucrarile pentru centura ce se va intretaia cu viitoarea autostrada A7

Iasul a mai pierdut inca o data teren in fata Bacaului in privinta infrastructurii rutiere. O companie din Turcia va construi un tronson din soseaua de centura a municipiului Bacau, lunga de 31 kilometri si care are o valoare totala de peste 591 milioane lei. Desi la o prima vedere, pare un proiect normal pentru locuitorii Bacaului si nu numai, aceasta centura ocolitoare va constitui un punct important pentru coridorul IX Paneuropean ce ar urma sa lege sudul de nordul Europei printr-o autostrada. Compania turca Eko Insaat Ve Tc AS si-a adjudecat lucrarea, proiectul soselei de centura a Bacaului fiind in discutie de aproape 20 de ani.

Iasul are deja o centura ocolitoare, tronson de trafic usor, insa proiectul a prevazut doar 14 kilometri. Pentru etapa a doua a lucrarilor nu s-au prevazut fonduri de la bugetul de stat, astfel incat iesenii mai au mult timp de asteptat pana sa vada obiectivul complet. Iasul nu a reusit sa promoveze nici macar realizarea autostrazii Iasi – Targu Mures pana la capat. Insa spre deosebire de liderii USL de la Iasi, cei de la Bacau au reusit sa lege aceasta ruta de o viitoare autostrada.

Este vorba de autostrada A7, ce va lega sudul tarii de Suceava. Conform proiectului, autostrada va trece prin Ploiesti, Buzau, Focsani, Suceava si Siret, fiind impartita in mai multe tronsoane. In timp ce liderii USL Iasi inca se cearta pe proiectul autostrazii spre Targu Mures, in alte zone ale tarii se lucreaza febril pentru ca aceasta autoruta sa prinda contur. Iesenii au avut de pierdut si dupa ce Uniunea Europeana a anuntat oficial ca proiectul Iasi – Targu Mures nu va primi finantare in viitorul apropiat. UE a dat recent publicitatii harta autostrazilor de pe continent care ar urma sa beneficieze de fonduri in anii ce vor urma, iar zona Moldovei pare tot mai izolata. Desi centura Bacaului ar lega autostrada din coridorul IX Paneuropean, UE nu a anuntat daca va finanta si aceasta lucrare. In utlima vreme, schimbarile in reteaua TEN-T au fost uriase. Au disparut din peisaj noduri precum Bucuresti – Ploiesti – Buzau – Bacau, cu ramificatii spre nordul Moldovei (Suceava si Iasi) sau coridoare feroviare din Cluj spre Suceava. Acum, romanii au primit vesti bune doar pentru rute dinspre Constanta si Bucuresti spre Brasov sau in vestul tarii. Altfel spus, zona Moldovei a intrat in reteaua secundara de drumuri ce ar putea primi finantare.

Comentarii
 • Nu vorbiti prostii…centura aia e extrem de urgenta, e un blocaj care afecteaza intreaga Moldova. Nu comparati cu cea de la Iasi, ca pe la Iasi nu trece TOT DN2-ul! Asa ca ne va ajuta acea centura inclusiv pe noi iesenii.

 • Banii ii da UE. Guvernul abia pune 15%, daca ii pune. Dupa cum vad taie fonduri la greu din investitii, deci e posibil ca lucrarile sa inceapa la sf asteapta.

  Si doi la mana. Pt un oras pesedist de 20 ani, e un mare esec ca guvernul tau sa nu0ti finanteze investitiile. Ce looseri sunteti!

  • Asa este, Cica pana acum nu era guvern de culoare PSD-ista, dar acum este si tot nu se finanteaza nimic. Daca nu se face autostrada catre vest, vom mai trai multi ani asa….adica foarte prost

  • sunt iesean, dar accept ca centura Bacaului este mult mai importanta, inclusiv pentru ieseni, care vor putea ajunge mult mai repede astfel la Bucuresti, mai ales daca se face ceva si la Roman. Asa ca poate clasa politica romaneasca incepe sa ia in calcul si interesele generale, nu doar cele personale. Cat despre primaria psd ista din Iasi>
   1. investitiile de vreo 100 mil euro incep sa se simta
   2. proiectele au fost initiate in timpul guvernelor BOC.

 • „Marele voievod”al orasului Iasi GIGI OT DOROHOI a promis ca O SA…
  si a facut dupa cum se vede toate strazile sunt sapate ,nu exista un cartier care sa nu aiba o strada sapata.Daca vine iarna e vai si amar de locuitorii din Iasi.Totusi trebuie sa le multumim pensionarilor ,asistatilor social ,neamurilor,cumetrilor ,angjatilor primariei care l-au ales asa o specie de puturos de Dorohoi.

Adauga un comentariu