Actualitate

La Iasi poti scapa de cancer la san! Aceasta metoda va salva mii de femei

Publicat: 17 nov. 2015
1

@ Putine iesence au auzit despre acest aparat, care permite depistarea si vindecarea cancerului @ Cu siguranta, vei ramane uimit de capacitatea sa @ Un simplu test efectuat in cateva minute intr-un spital din Iasi va determina femeile sa-si recapete increderea in ele

Cancerul este boala care, pe zi ce trece, afecteaza din ce in ce mai multi romani. Femeile care au nevoie de examene mai amanuntite in ceea ce priveste cancerul la san, pot efectua la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi o punctie mamara. La sectia de radiologie a institutului se afla singurul aparat din regiunea Moldovei, unde pacientele pot beneficia de punctie cu ajutorul unui aparat sofisticat, ce are atasat un dispozitiv special. Fiind o tehnica noua, femeile nu prea sunt informate adecvat cu privire la aceasta tehnica, insa cu timpul incep ca acestea sa fie trimise din ce in ce mai des de medicii specialisti pentru efectuarea stereotaxiei mamare, adica investigarea tesutul sanului in profunzime. Pana in prezent, cinci femei au beneficiat de stereotaxie mamara la Institutul de Oncologie, dintre care doua nu au fost depistate cu cancer, fiind diagnosticate doar cu leziuni benigne. Femeile trebuie sa stie ca intreaga operatiune este decontata de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si ca nu trebuie sa plateasca nimic la internare. „Serviciile sunt decontate de CAS, femeile nu sunt nevoite sa plateasca. Trebuie doar sa aiba cardul de sanatate, cu internare de zi de la chirurgie. Daca trebuie sa repetam ceva la mamografie, nu putem sa trecem prin card si mamografia si punctia, astfel ca va fi validata de card doar cea din urma”, a povestit dr. Raluca-Alina Plesca, medic specialist in radiologie si imagistica medicala. Stereotaxia mamara este o metoda mult mai simpla prin care poate fi depistat cancerul la san, astfel ca vine in ajutorul pacientelor, fiind o metoda nedureroasa, si in ajutorul medicilor pentru ca poate fi depistat un cancer in stadiul zero.

„Am facut chiar si saptamana trecuta o stereotaxie si s-a confirmat un cancer de stadiu zero la o doamna din Iasi si va fi operata. Facea mamografii in mod regulat, la un moment dat, acum doua luni au aparut semnele mamografice si la ecografie nu se vede. E vorba, practic, de cativa mm, si a iesit la analize cancer. E o urgenta salvata. Daca iese si dupa operatie tot stadiu zero, nu mai face chimioterapie, radioterapie, nu-i mai cade parul, sunt foarte importante aceste etape pentru un pacient cu cancer”, a marturisit dr. Raluca-Alina Plesca.

Cine poate face stereotaxie mamara

Nu conteaza varsta femeilor care vin la control, ceea ce este important e ca trebuie facuta mamografie, ca metoda de screening, chiar daca se simte durere sau daca in familie nu a fost  niciun astfel de caz. Daca o femeie face o mamografie la 40 de ani si este descoperita cu probleme, este bine ca fiica sa vina la control cu cinci ani mai devreme, adica la 35 de ani, pentru depistarea oricaror probleme. „Cazurile in familie de cancer de san se raporteaza la mama, matusa, bunica sau sora. Nu stiu daca informatia ajunge la toata lumea, sa stie toate pacientele ca si la Iasi pot efectua o astfel de procedura, insa speram ca in timp sa se prezinte cat mai multe femei”, a continuat medicul.

Exista si posibilitatea ca unele femei sa nu poata beneficia de stereotaxia mamara, deoarece nu se incadreaza in criteriile impuse. Contraindicatia absoluta in care sunt interzise punctiile e la pacientele cu boli hemoragice majore, urmand a fi o atentie sporita la bolile hepatice si pacientele care iau anticoagulante. Femeile sunt indemnate de medici sa faca aceasta procedura, fara a lua in seama posibilitatea extinderii bolii, lucru imposibil de realizat. „Se tem sa nu se extinda, zic pentru a mia oara, nu este risc de diseminare si de extindere, ne chinuim sa le explicam. E doar un mit. Multe au refuzat stereotaxie tocmai din acest motiv, cu greu le conving daca le intra in cap ideea”, a mai precizat dr. Raluca-Alina Plesca. La Iasi este al treilea centru din tara unde femeile pot efectua aceasta procedura, dupa cele din Bucuresti si Cluj.

Comentarii
Adauga un comentariu