Local

La Iasi se vor pregati specialisti in domeniul cosmetologiei

Publicat: 06 iul. 1999

•La Iasi se va infiinta in urmatorii doi ani un Colegiu Tehnic de pregatire pentru industria cosmetica •Programul constituie o premiera in Romania •In prezent, firmele isi specializeaza lucratorii la locul de munca
Una din putinele ramuri industriale care dupa 1989 a cunoscut un real progres este industria cosmetica. In conditiile unei concurente acerbe cu produsele din import sau cu cele fabricate sub licenta unor importante companii occidentale, firmele romanesti au reusit sa se mentina la un nivel ridicat, din punctul de vedere al calitatii. Problema care s-a ivit a fost insa aceea a lipsei unei institutii de invatamint care sa pregateasca specialisti in domeniul cosmetologiei, lipsa care se dovedeste a fi din ce in ce mai acuta.

Un colegiu unic in Romania pentru specializare

La initiativa Societatii Romane de Cosmetologiei, cu sediul in Iasi, s-a obtinut o finantare in valoare de 25.000 de dolari de la Banca Mondiala, necesara elaborarii unui Proiect de Initiere de Program (PIP), adica alcatuirea unui „sillabus” – un plan de invatamint si de programe analitice. Scopul infiintarii acestui Colegiu de doi ani este instruirea unor tehnicieni pentru industria cosmetica, a produselor de ingrijire si a produselor aromatizante.
„La noi in tara nu a mai existat pina in prezent o astfel de initiativa”, ne-a declarat Ecaterina Merica, secretar stiintific al Societatii Romane de Cosmetologie. „Acesti primi bani i-am obtinut in principal pentru documentare, abonamente la reviste si achizitionare de carti de specialitate, precum si pentru achizitionarea de materiale necesare bunei desfasurari a acestui program. Am finantat din acesti bani burse de specializare in strainatate, precum si vizitele unor importante nume din Europa Occidentala.”

Ce isi propune acest colegiu

Programul educational pentru domeniul produselor cosmetice, de ingrijire si aromatizante la nivel de colegiu porneste de la o serie de premise. In primul rind, in Romania exista o industrie dezvoltata in acest domeniu, care are nevoie de specialisti, dar o sectie pe profilul mentionat in invatamintul universitar din tara noastra lipseste cu desavirsire. In cadrul Facultatii de Chimie Industriala din iasi exista un spatiu adecvat si o buna parte din baza materiala necesara, precum si un sprijin adecvat din partea factorilor responsabili, la nivel de catedra, facultate si universitate.
„Desi industria romaneasca de produse cosmetice, articole de ingrijire si arome are traditie si s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, nu au existat pina in prezent programe educationale in acest domeniu, ceea ce a facut necesara pina acum specializarea lucratorilor la locul de munca”, a precizat Rozalia Speteanu, presedinta Societatii Romane de Cosmetologie.
Data fiind absenta acestei specializari in institutiile de invatamint superior din Romania, absolventii formei de invatamint preconizate vor fi absorbiti atit de catre industrie, cit si de domeniile conexe (protectia consumatorului, firme de ditributie, etc.)
Astfel, absolventii pot fi angajati de societatile comerciale care au ca obiect de activitate produse cosmetice, de toaleta si ingrijire, detergenti si produse de curatire, arome alimentare, materii prime de sinteza sau naturale, precum si comercializrea produselor mentionate mai sus.

Firmele vor trebui sa angajeze personal de specialitate

Prin prevederile Legii privind produsele cosmetice, ce urmeaza a fi adoptata de Parlament, se urmareste armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana. Astfel, se stipuleaza faptul ca toate oficiile de protectie a consumatorului si firmele de profil vor avea obligatia angajarii de personal de specialitate. Se estimeaza o cerere de 25 pina la 30 de ngajari pe an, cifra reala fiind in functie de dinamica fortei de munca in domeniu.

Colegiul isi va deschide portile dupa anul 2000

Desi initial era prevazut ca activitatea acestui colegiu sa inceapa in anul universitar 2000-2001, au aparut aminari. „Au existat o serie de intirzieri din plata finantarilor, in etapa a patra a proiectului nostru. Oricum, nu vom putea demara anul viitor, pentru ca proiectul urmeaza a fi predat in luna decembrie a acestui an”, ne-a declarat Ecaterina Merica.
Cert este insa faptul ca acest proiect va demara, probabil in 2001 sau 2002, iar Iasul va deveni singurul oras din tara care va pregati specialisti in domeniu.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu