Sport

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 66 de sportivi vor reprezenta România

Publicat: 10 mai 2021
La Jocurile Olimpice de la Tokyo 66 de sportivi vor reprezenta România
Guvernul premierului japonez Yoshihide Suga a decis ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să se desfășoare fără spectatori

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfăşura cu un an mai târziu față de data programată iniţial. Competiţia se va desfăşura între 23 iulie şi 8 august. Întrecerea japoneaza a avut pierderi în jur de 3 miliarde de dolari după ce JO s-au amânat din cauza pandemiei de Covid-19.

La Tokyo 66 de sportivi români ne vor reprezenta ţară la 13 sporturi: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box şi scrimă. Sportivii români ar fi trebuit să participe la Jocurile Olimpice 2020 pe data de 24 iulie 2020, dar din cauza pandemiei de Covid-19, totul s-a amânat cu un an iar debutul şi-l vor face în acest an pe 23 iulie 2021, urmând să se încheie pe 8 august 2021.

După amânarea cu un an a JO 2020, Japonia ţară care va fi gazdă a suferit pierderi de 2,8 miliarde de dolari . Guvernul de la Tokyo va contribui cu 1,15 miliarde de dolari, iar comitetul de organizare şi guvernul Japonez vor fi nevoiţi să acopere restul sumei de aproximativ 991 milioane de dolari şi respectiv 683 milioane de dolari.

Federaţia Romană de Lupte au oferit un comunicat

Răzvan Pîrcălabu, Preşedintele Federaţiei Romane de Luptă, a postat un mesaj pe pagina Facebook a organizaţiei de lupte. Acesta spera să poată trimite măcar 5 luptători la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Aş vrea să înţelegeţi două aspecte foarte importante, faptul că nu sunt decât şaisprezece locuri pe categorie de greutate şi a fost o concurenţă acerbă pentru obţinerea locurilor disponibile, dar şi faptul că ţări cu o tradiţie extraordinară şi totodată cu bugete anuale nelimitate (care depăşesc sume de ordinul zecilor de milioane euro) au acelaşi număr de calificaţi sau cu cel mult unul sau doi în plus! De aceea aş vrea realizăm că Alina Vuc, Ana Andreea, Albert Saritov, Alin Alexuc şi speram noi că şi Incze Kriszta, în urma unei conjuncturi diplomatice, au făcut un pas foarte mare către împlinirea visului oricărui sportiv: medalia olimpică! Sunt mândru de voi dragii mei, sunt împăcat sufleteşte că am putut să fiu în totalitate alături şi cred în voi până la capăt, a afirmat Pîrcălabu.

Momentan sunt doar 4 sportivi care vor participa la JO 2020: Andreea Beatrice Ana (cât. 53 kg), Albert Saritov (cât. 97 kg – lupte libere) şi Alin Alexuc-Ciurariu (cât. 130 kg – lupte greco-romane) au obţinut biletele pentru Tokyo a turneul preolimpic din această săptămână de la Sofia. Alina Vuc (cât. 50 kg) era calificată încă din 2019.

Jocurile Olimpice de la Tokyo puse în pericol de către pandemia de Covid-19

Pe data de 1 mai 2021, în Japonia s-a raportat un număr mare de noi infectări cu Covid-19, 1.050 de cazuri, acesta fiind cel mai mare număr de infectări de la finalul lunii ianuarie şi până în prezen, restricţiile fiind menţinute în continuare. În alte 3 prefecturi adiacente capitalei – Chiba, Kanagawa și Saitama, se vor menţine restricţiile până pe data de 11 mai 2021.

Înainte cu 100 de zile de startul Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo, România era reprezentată de 60 de sportivi. Iar pe data de 15 aprlie 2021, Mihai Covaliu președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, le-a transmis un mesaj tuturor participanţilor.

„100 de zile și un singur vis, susținut de milioane de clipe de antrenament și multă dorință. Tot ce contează este lupta, echipa și puterea de a uni. Cei mai buni dintre noi vor fi acolo. Jocurile Olimpice Tokyo 2020 înseamnă pentru mine încredere și mândrie. Ne vedem la Tokyo, și eu sunt Team România”, a spus Covaliu în mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Adauga un comentariu