Local

La Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a avut loc slujba de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Publicat: 24 ian. 2020

O alta etapa a sărbătorii de la Iasi a Unirii Principatelor Romane a fost slujba de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, oficiată de Mitropolitul Teofan la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. La finalul slujbei au fost depuse coroane de flori la mormântul domnitorului. Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Era primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.

Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.loading...

Adauga un comentariu