Mozaic muzical

La multi ani, Cristi Minculescu!

Publicat: 09 ian. 2014
Cristian Alexandru Minculescu (nascut pe 9 ianuarie 1959, Pitesti), mai cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este un solist vocal si compozitor de muzica rock roman. Este cunoscut in special pentru activitatea sa de peste 30 de ani ca vocalist al trupei Iris.
Vocea sa inconfundabila, considerata de multi drept cea mai buna voce a rockului romanesc, concertele fulminante, compozitiile si maniera proprie de interpretare, dar si activitatea continua de aproape 30 de ani l-au facut una dintre principalele figuri ale lumii rock si un artist considerat legendar.
Incepand din anul 1980 este vocalistul trupei de rock Iris. Cristi Minculescu reprezinta alaturi de Iris simbolul rezistentei culturale pentru generatii intregi de fani rock in perioada comunismului, si, de asemenea, unul dintre putinii artisti care au facut legatura intre acele generatii si cele actuale, el activand cu mare succes si dupa 1990, pana in prezent.
Cristi Minculescu crede ca a mostenit vocea de la mama sa: „mama era in cor la manastirea Bistrita, de langa Ramnicu Valcea. Mai mult ca sigur ca de la ea am mostenit”.
Defectul pe care si-l recunoaste Minculescu este sinceritatea. Asemenea lui Eliade, traieste intr-o perpetua evolutie spirituala, o noua traire necontrazicand alta mai veche, ci aducand un ceva al sau, nou. Sinceritatea conciliaza aparenta contradictie dintre trairile noi si cele vechi, iar succesul sau in tulburile vremuri ale aplaudacismului politic, respectiv, in prezent, ale celui financiar, s-a datorat sinceritatii cu care a transmis prin muzica, voce si coreografie ceea ce simte si crede, direct, fara canoane.

Cristi Minculescu si-a inceput cariera in 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alaturi de muzicieni precum chitaristul Gabi Nacu sau basistul Anton Hasias. El a participat la imprimarea pentru radio a unor piese precum „Harap-Alb”, „Scatiul” (compozitie a lui Gabi Nacu), „In calea norilor”, „Tu doar tu”, „Vei veni”. Minculescu ramane la Harap-Alb pana in 1980, cand Anton Hasias il prezinta celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.
Cristi a dat proba la Iris chiar de ziua lui si a reusit sa-i cucereasca pe membrii trupei cu vocea sa inconfundabila. Minculescu a cantat piese din Free, Led Zeppelin si Deep Purple, iar examinatorii sai au fost Nelu Dumitrescu, bateristul si liderul trupei, si chitaristul Nutu Olteanu.
La primul sau concert cu Iris, pe data de 5 februarie 1980, „a fost de balamuc, mosule! N-au vrut aia sa ma primeasca la intrare. Eu le ziceam «Ba, sunt solistul de la Iris, am cantare», aia nimic. «Pleaca, ma, ca ii stim noi pe baietii de la Iris». I-am «rezolvat» pana la urma cu o sticla de vodca. Asta e, am dat spaga la primul meu concert”, ii place lui Cristi sa se amuze.
La sfarsitul anului 1981, revista „Saptamana”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunista, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist din 1981.
In 1982, impreuna cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu paraseste Iris si infiinteaza trupa Voltaj. In locul sau, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman.
„Voltaj a avut o personalitate prea puternica pentru regimul comunist, reprezentand pentru unii un pericol social”, scrie pe pagina oficiala a trupei. Prima piesa a formatiei, „Nori de hartie”, a constituit capul de afis al primului concert, tinut la Casa de Cultura „Mihai Eminescu“ din Bucuresti. Urmatoarele aparitii scenice au avut in repertoriu piese de succes ca „Aceasta-i intrebarea”, completate de hituri AC/DC. Componenta initiala (Horatiu Rad — bass, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitara, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitara) nu rezista, iar trupa se desfiinteaza in 1983. Octombrie 1986 este considerat un nou inceput, cu aparitia lui Cristi Ilie ca solist, Amedeo Bolohoi la chitara, Dan Mateescu la bass, Doru „M.S.” Istudor la tobe si Adrian Ilie la chitara, singurul ce ramane din formula anterioara.
In 1984 Cristi Minculescu canta in trupa Totusi, in Cenaclul „Flacara“, alaturi de Andrei si Ioana Paunescu. Din aceasta perioada dateaza piesa „Trenul fara nas” a trupei Iris, pe versuri de Adrian Paunescu. La Cenaclul Flacara Minculescu a mai cantat si alaturi de trupa Flacara Pop – Flapo (Al.Jimmy Zarnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).
In 1984 Dan Bittman pleaca la Holograf, iar in februarie 1985 Cristi Minculescu se intoarce la Iris, alaturi de care va ramane pana in ziua de azi. In total, Cristi Minculescu a inregistrat cu Iris 19 CD-uri si DVD-uri, a intreprins sute de turnee si si-a pus o amprenta de nesters asupra trupei. Salutul „Buna seara, prieteni”, ajuns o emblema personala, a devenit celebru, iar imaginea lui Cristi Minculescu este practic inseparabila de cea a formatiei Iris.
In 1992, impreuna cu Minculescu, in cadrul festivalului de la Cannes Iris ocupa locul II la sectiunea rock si ii este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formatie romaneasca ce a fost difuzata pe celebrul post.
In 2012 Cristi Minculescu paraseste trupa Iris. La scurt timp dupa plecarea din trupa Iris,acesta se muta cu familia in Germania . Impreuna cu Judy Seutter – chitara, Boris Rusakov – bass, Mauro Ciccarelli – tobe, Regina Hammerle – backing vocal , formeaza grupul Lotus si sustine o serie de concerte de promovare in Romania .
In 2013 Cristi Minculescu impreuna cu fostul sau coleg de la trupa Iris, Ion Olteanu , formeaza grupul Cristi Minculescu & Nutu Olteanu Super Grup . Acest grup fiind format si din membrii trupei lui Nutu Olteanu . Grupul are o serie de concerte in toata tara , interpretand si piese consacrate ale trupei Iris, precum : „Strada ta”, „Trenul fara nas”, „Lumina zilei”, „Pe ape ” ,dar si din repertoriul trupelor deja celebre in lume .


loading...

Adauga un comentariu