News Flash:

La o Asociatie din Alexandru cel Bun

5 August 2005
1216 Vizualizari | 0 Comentarii
Judecatorii au anulat penalizarile la intretinere

•Asociatia PT 2 bloc F2 Bis din cartierul Alexandru cel Bun a pierdut procesul cu patru familii care datorau pentru neplata la timp a intretinerii penalizari in valoare de cateva zeci de milioane lei •Decizia instantei, care nu este inca definitiva, este o premiera in justitia ieseana •Din cauza acestui litigiu, doua scari de bloc au ramas fara apa rece de peste doua zile

O incurcatura privind plata unor penalizari la intretinere a lasat fara apa rece, in plina vara, 40 de familii care locuiesc la doua scari de bloc din cartierul Alexandru cel Bun. Problema a plecat de la faptul ca Asociatia PT 2 bloc F2 Bis a chemat in instanta patru familii pentru ca aveau datorii la intretinere de peste 100 de milioane lei cu tot cu penalitati. Surpriza: cele patru familii au pierdut procesul in ceea ce priveste facturile restante emise de furnizori, dar instanta a decis ca nu trebuie sa plateasca si penalizarile aferente in valoare de peste 30 de milioane lei. Este pentru prima data cand o instanta judecatoreasca decide ca niste persoane fizice, care au beneficiat la timp de serviciile furnizorilor de utilitati si nu si-au platit intretinerea la timp, sunt scutite de magistrati de achitarea penalizarilor. Motivul invocat de instanta este cel putin ciudat. Instanta argumenteaza in hotararea data ca modul de calculare a penalizarilor nu a fost stabilit in sedinta Adunarii Generale a Proprietarilor, asa cum prevede Hotararea de Guvern nr. 400/ 2003. In conditiile in care s-a decis neplata acestor penalizari de catre locatarii in cauza, se pune intrebarea de unde va colecta Asociatia bani pentru plata penalizarilor calculate de furnizori. Circuitul incasarilor penalizarilor pentru neplata la timp a intretinerii este destul de complex. In cazul in care Asociatia nu a platit in termen de 60 de zile facturile emise de furnizori se calculeaza o penalizare de 0,06 la suta pentru fiecare zi intarziere. Asociatiile cunosc foarte bine valoarea penalizarilor, deoarece acestea se trec pe facturile din fiecare luna daca nu au fost achitate. La randul sau, administratorul calculeaza si afiseaza penalizari pe lista de plata pentru fiecare locatar care nu si-a platit la timp intretinerea in functie de numarul de zile intarziere. In cazul in care, in aceasta speta, decizia instantelor va ramane definitiva in favoarea celor 4 familii, administratorul si presedintele Asociatiei nu vor putea pune pe lista de plata penalizarile in valoare de peste 30 milioane lei in sarcina celorlalte familii, astfel incat sa poata recupera paguba si sa nu plateasca din buzunar. "Noi nu stim de unde o sa putem scoate banii in conditiile in care Judecatoria le-a dat dreptate familiilor care nu si-au platit intretinerea la timp", a declarat Costica Hritcu, presedintele Asociatiei.

Legislatia ambigua

Decizia judecatorilor se datoreaza si faptului ca legislatia in domeniu este ambigua. Astfel, HG nr. 400/ 2003 prevede ca administratorul poate calcula penalitati pentru neplata la timp a intretinerii in baza unei hotarari a Adunarii Generale a Proprietarilor. Ani de zile dupa emiterea acestui act normativ, acest paragraf a fost interpretat numai intr-un anumit sens de catre autoritatile statului sau administratori. S-a inteles faptul ca proprietarii pot stabili un cuantum numai pentru penalizarile stabilite in interiorul Asociatiei, pentru ca cele calculate de furnizori se trec obligatoriu pe listele de plata. Sintagma, "penalizari din interiorul Asociatiei" este inteleasa ca masura ce se ia pentru ca proprietarii nu au platit la timp valoarea unor cheltuieli comune cum ar fi zugravirea scarii de bloc sau refacerea izolatiei. In aceste situatii, valoare totala a penalizarilor calculate unui proprietar putea depasi valoarea penalizarilor care ar fi trebuit calculate in baza facturilor emise de furnizori. Pana cand acest litigiu va ajunge la final, locatarii blocurilor in cauza vor ramane probabil fara apa rece.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013438 (s)